Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Chci prodat starou škodu Favorit jednomu známénu, nicméně nechci, aby jezdil na moje jméno na TP.
Kamarád poradil, abych auto odhlásil a on si může vesele jezdit dál bez přihlášení, je to tak? Popř. jak dlouho může jezdit?
Myslel jsem si, že při odhlašování auta musím odevzdat TP i SPZtky, nebo ne?
Děkuji za tipy a rady.
žádné tipy, nahlásit změnu provozovatele Vám ukládá zákon,a to do 10 dnů od vzniku skutečnosti zakládající vznik změny, na úřadu předložíte oba techničáky, vyplněný formulář, je to bezplatné a na počkání, kopii velkého TP se zapsanou odhláškou bych si na Vašem místě uschoval, také potvrzení o zániku pojistky a kupní-prodejní smlouvu...tu doporučuji sepsat
Když půjdeš auto odhlásit tak po tobě budou chtít vědět kdo bude nový majitel. Nic odevzdávat nebudeš, jen ti ustřihnou roh od "malého techničkáku" aby bylo vidět že se auto odhlašuje a poznačí tam omezenou platnost. Nový majitel bude mít pak 14 dní na to aby se přihlásil - jinak by při silniční kontrole mohl mít problémy. Navíc předpokládám že po prodeji zrušíš pojistku, takže by jezdil s nepojištěným autem.
Novy majitel si muze uzavrit svoji pojistku a na ORV auto nejezdi, ze... Myslim, ze na pripadnych pokutach zaplati i tak min nez na formalitach kolem prepisu - aspon zkusenost z okoli, ja uz kupuju jen auta se zaplacenym ekovypalnym.
Nechápu, proč lidé neustále chtějí řešit věci za jiné, vy si splníte vlastní zákonnou povinnost, nahlásíte změnu, zda se dotyčný přihlásí do registru nebo ne, to je jen na něm...přestaňte si hrát na opatrovníka a udělejte co Vám ukládá zákon
Není zákonem stanovena doba pro registraci, na druhou stranu každý kdo auto provozuje je povinen jej registrovat...posouzení zda je auto provozováno nebo ne bude pak na správním orgánu který bude řešit případný přestupek...
Proč to řeším? Jednoduše chci prodat staré auto, které mi překáži na zahradě a nechci ho dát hned do likvidace, jelikož jsem do něj za poslední dva roky nasypal celkem dost peněz, takže je v hodně dobrém stavu, nicméně podle dnešních cen není možné prodat favorita za víc než pár tisícovek, kvůli eko daňi. Nenašel jsem nikoho, kdo by chtěl koupit favoše za 5tku a zaplatit si eko daň, ozval se mi jen jeden známý, že potřebuje nějaké levné přibližovadlo do práce. Samozřejmě, že nemá peníze, vyhrabe tak akorát pár tisícovek pro mě, jako za auto. Proto se ptám na finty, jak obejít eko daň, nic víc Když mu řeknu, že si musí přihlásit auto, tak to odemně nekoupí a mě bude na zahradě stát krásný favorit, který mi akorát překáží, ale jak jsem už říkal, fakt mi je ho škoda sešrotovat.
Vy ale nemůžete nikomu nic nařizovat, také neskočíte z okna když Vás k tomu teď vyzvu, ani si nevykopete na zahradě na můj povel 12-metrů hlubokou studnu, udělejte co Vám ukládá zákon, bezpečně si uložte ty 3 dokumenty které jsem uvedl v první odpovědi a o nic víc se nestarejte
To petr 123-není až tak pravda,napž v KM a v JH ORV seberou a nechají jen TP ,který se předá kupujícímu!
doplněno 12.06.12 16:33:To mommek-Ekolze obejít,ale jen přes ZTP .Udělějte to jak naspal Nu.Dojděte na úřad s ORV,TP,a kupní smlouvou,odhlašte auto na známého (kupujícího,nezapoměnte do kupní na RČ!) ,pak odhlašte PR oskenujte či okopírujte TP a tuto kopii s kupní a odhláškou PR si uschovejte,raději na hooodně dlouho.Zda to kupující dohlásí na sebe či ne Vás pak nemusí zajímat a když po několika letech dojde dopis s CKP abyste zaplatil příspěvek-máte doklady že autí bylo řádně prodáno a vy jste bez problémů!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.