Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer
Mám dotaz ohledně denního svícení jaké vybrat?
Děkuji za rady
Dobrý den. My máme 2 auta a na obou máme světla pro denní svícení. Jak na Š Favorit, tak na Fabii. Světla jsme kupovali hlavně proto, aby se snížila spotřeba a zatížení el. soustavy aut. Sice nepočítejte s korekcí spotřeby v řádu litrů, ale třeba na 100 000 km si myslím, že už návratnost světel pro denní svícení je možná. Dále šetříte žárovky, nevypalují se paraboly ve světlech a nenamahá se tolik alternátor a rozvody. Na Favorita jsem kupoval světla na aukru asi za 800 a na Fabii v Globusu v akci za 899. Všechny diodové. Svítit ve dne mi přijde zbytečné, zvláště, když energie potřebná pro napájaní světel se musí vyrábět z drahé ropy, která nemá neomezené zásoby. Doma také nesvítíme přes den.
doplněno 06.06.12 21:29:Souhlasím. Favorita mám 5 let. Před první zimou jsem musel koupit novu baterii ale mám ji dodnes. Vody jsem do ní také moc dolévat zatím nemusel. S baterií v autě tedy nemám žádný problém. Fabii jsme kupovali asi před 3 lety z roku 2003. Téměr ihned po koupi jsme ji dali světla pro denní svícení, stejně jako Fávu. Ve Fabii máme ještě originální vápníkovou baterii a nemeli jsme problémy ani s jedním autem ani v největších mrazech. Přitom s Fábií se taky nejezdí na zrovna dlouhé trasy. S Favoritem ale celkem ano.
Tady s tebou sohlasím a máš bod. Diody ušetří mnoho energie a baterie zvláště v zimě netrpí. Na mém předchozím focusovi s téměř sedmiletou původní baterií při mých městkých krátkých jízdách a klidně dvacet startů denně jsem baterii vyčerpal za týden a musel vzít přes nabíječku. Po osazení diod jsem neměl žádný problém a nemusel vůbec dobíjet. Taky hodně často vidím "dodělávky"i na nových autech s xenony - při jejich výměně to pak není v peněžence žádná sranda. Pro tazatele ještě přidávám odkaz, jak jsem to měl dřív osazené u focuse stirecek.rajce.idnes.cz/...
vypadá to i pěkně ale hlavně jde o to šetření at je to baterka nebo žárovky... ještě jeden dotaz jak to tam přidělat?:D
Jsou u toho šrouby a my do máme přišroubované do nárazníků. Musely se tam ale nejprve vyvrtat odpovídající otvory, ale žádná tragédie.
dalo to docela zabrat, vyndal jsem tu mřížku z nárazníku a dělal to doma. Jedna svislá příčka musela pryč a světla byla kapánek širší na výšku, ale po menších neviditelných úpravách jsem je tam dostal, navrtal opět neviditelné díry a přišrouboval. Taky jsem je musel srovnat do kolmé roviny vozu, je to vidět na první fotce, jak je světlo z jedné strany více zasunuté. Pokud bych je dal v rovině té masky, diody by svítili od sebe, tudíž do boku a s úhlem se snižuje jejich svítivost, takže zepředu by nebyly skoro vůbec vidět. Dnes se ale dají pořídit diody i do oblouku a parabolky uvnitř mají namířené kolmo dopředu. Třeba tyhle nebo i jiné denni-sviceni.eu/... já pracoval s tím, co jsem dostal od kamaráda, takže jsem je tam musel dostat, protože byly za litr slivovice.
doplněno 06.06.12 21:41:nebo
Výška 24mm to bys tam mohl dostat. Jen si dávej pozor na předepsané rozměry montáže, u nás cajti občas přeměřujou, soused musel předělávat, měl je blízko u sebe.
Pokud tam máš 25mm, tak světla tam v pohodě dostaneš, ale asi je tam nijak nepřišroubuješ. I na to je řešení, kamarádovi jsem donesl silikon transparentní, ale už jsem to viděl i černým a on je tam pěkně vlepil. Nic nemusel upravovat nebo vrtat a světla se dají kdykoliv vyříznout.
hodně se prodávají výrobky od firmy mycarr, nevím co je funce on-off, jde totiž o způsob zapojení světel, který je rozhodující při výběru, když se podíváte na schema elektroinstalace Octavie 1, zjistíte, že po (velmi jednoduché- 2 sekundy) vyjmutí toho kulatého přepínače světel který je vlevo od volantu na palubní desce objevíte na jeho spodní straně 17-pólovou svorkovnici, a v té je mimo jiné volná pozice číslo 6, když to této pozice osadíte PIN na který napojíte kabel a přes pojistku spojíte s kladným pólem světel pro denní svícení, a jejich zápotný pól připojíte na kostru, nepotřebujete žádné startovací ani vypínací relé, vlastně žádné relé, jen SVĚTLA BEZ RELÉ...ani žádnou funkci on-off, protože po zapnutí zapalování a nastartování do této svorky č.6 prochází proud a světla svítí, ale když přenínačem světel zapenete tlumená světla, svorka č.6 se odpojí a proud neteče a světla po denní svíceí zhasnou...přesně podle předpisu...
Tajkže světla je nutné vybírart podle toho, jak ej budete chtít zapojit, buď rychlospojkami na přední světlomety a pak potzřebujete světla která majáí přédavná relé, nebo najdete podobný zopůsob jao na staré Octavii a pak stačí světla za 790,- Kč BEZ relátek...
Také jsou k dostání světla, která mají relé intergrované, tak při montáži nemáte starosti s upevňováním dalších zbytečných krabiček, budete muset jen vhodně upevnit kabely...
Také je dlůležitá velikost a tvar světel, některá světla jsou rovná, jiná zkosená atd, a při montáži do plastových mřížek se tam buď vejdou bez úprav nebo budete mřížku muset upravit...
hlavně náký co má homologaci jinak záleží na tom co se ti líbí jestli kulatý či podélný
já třeba beru tyto autodoplnkyfro.cz/...
Děkuji ono existuje spousta typů a homologací ,že se v tom ani nevyznám... nějaký do 1000,-kč? s funkcí on/off
Zdravím, nekamenujte mě, ale denní svícení je blbost. Auto je lépe vidět při klasickém osvětlení. Mám to ověřené a dokonce vyzkoušené. Mnohdy člověk pak vidí jezdit řidiče i za snížené viditelnosti, protože vlivem pohodlnosti při použití tohoto systému prostě zapomenou. Je to spíše taková designová záležitost a trochu i tuningový doplněk.
Nekamenuji, naprosto souhlasím s tím, co jste napsal. Já jsem svítíval ve dne i tehdy, kdy to nebylo předepsané, mám nějakou specíální přítažlivost pro řidiče důchodce a ještě starší, kteří , bohužel, už několikrát trefili mé auto. Protože jsem od nich slyšel takřka pokaždé větu - Já jsem Vás vůbec neviděl! (což je za sluného dopoledne a silnice rovné takřka kilometr na pováženou) tak jsem usoudil, že každý zlomek vteřiny o který mě dotyčný uvidí dřív může znamenat odvrácení nehody.
Každopádně mi vyhovují více než SPDS klasické potkávačky, které se však rozsvěcují samy po nastartování auta. Tuto funkci už má dnes spousta aut, takže není ani třeba řešit tunely, sníženou viditelnost a pod.
Samozřejmě že je to blbost blacku,ale tazatel chce radu jaká světla si má zakoupit.A pokud je sám nemáš,těžko poradíš,není-liž pravda?V Rakousku nebo Německu se ve dne svítit nemusí,tam již přišli na to,že to blbost je,ale když už u nás musím svítit,světla pro denní svícení jsou výhodnější,než svícení potkávačkami.Studií proč tomu tak je,bylo zveřejněno již mnoho,takže stačí si je vyhledat.
Blbost to opravdu je, už s toho důvodu, že svítí jen ty LED a vzadu nesvítí nic. A ještě větší blbost je dle mě to svícení ve dne všeobecně rušit. Na žádnou studii jsem nenarazil, ale vlastní skušenost mi několikrát ukázala, že některé barvy vozů jsou třeba na lesních cestách ve stínu dost blbě vidět a všimnu si jich pozdě, pokud nesvítí.
Rozhodně svítit a nezapomenout.
doplněno 07.06.12 21:26:V Rakousku a Německu je mnohem lepší stav silnic a vozů a i dopravní značky jsou trochu větší, než ty naše.
Tak třeba v Rakousku byl vyřešen problém s menší viditelností v lesních úsecích tak,že tam byly osazeny značky přikazující rozsvícení světel podobně jako je to před tunely.V Německu se přestalo svítit ve dne i proto,že dost často byli ostatními účastníky silničního provozu přehlíženi motorkáři,což vedlo k těžkým nehodám.
Dobrý den. Jaké vybrat denní osvětlení. Moje úvaha. Každý má jiný vkus, každému se líbí něco jiného a to poslední je nejdůležitější, aby světlo mělo tu správnou svítivost. Tvar a typ světla vám neporadím, jen vyberte takové osvětlení, které bude osvětlením vyhovovat velikosti místnosti a velikosti oken. Jedno světlo může být hlavní a další je dobré mít jako pracovní, na čtení apod., nebo když potřebujeme v místnosti více světla.
Jen můj názor.
Jak je to ale řešeno v Zákonu? Vím , že původně, při zavedení této povinnosti , bylo nařízeno svíti potkávacími světly. Ví někdo , pokud došlo ke změně , kde je změna uvedena ( v kterém doplňku Zákonu) , na jakési denní osvětlení a čemu toto denní osvětlení musí vyhovovat? Dík . miro
Pokud nějaké diody, tak těch je na trhu nepřeberné množství různých rozměrů a samozřejmě závisí na jaké auto to chcete použít, některé se dají namontovat přímo na míru, takže na autě pak není až tak viditelná ta "domácí" dodělávka a je velká výhoda, když se nemusí řezat do nárazníku nebo masky.
Pokud vám jde jen o denní svícení a splnění podmínky, pak stačí něco takového, jak psal NU, většina aut už má všechno co potřebujete, takže mnohdy stačí použít obyčejné přepínací relé na 12V za cca 50Kč a zapojit ho tak, aby se vám po startu nebo po zapnutí klíčku rozsvítily třeba jen samotné potkávací světla a nic jiného. Investice cca 1000kč tudíž odpadá, navíc pokud se jedná o novější auto, není třeba mu hned vrtat do nárazníku.
Diody - nějaké úzké, by se daly zabudovat do mřížky v nárazníku, záleží, jaká je tam mezera, ale u požota jsem to už tak viděl. Já jsem to řešil jen relátkem - stirecek.rajce.idnes.cz/...
jasný už jsem objednal autokelly.cz/...
tak snad to bude ok Děkuji
tady je odkaz
Velmi často se mi stává , že jsem přesvědčen , že protijedoucí vozidlo nesvítí.Po přiblížení vozidla je vidět jasné bílé až namodralé světlo velmi podobné dennímu slunečnímu světlu odraženého od lesklé části vozidla. To jsou ta denní světla - diody? Pak se mi jeví viditelnější , vnucující se a spolehlivěji viditelnější na větší vzdálenost světlo tlumené. miro.
Světla pro dení svícení, homologovaná podle EU předpisů mají zpravidla výkon kolem 5-7w / 1 světlo, a to je u led-světel dostatečné k tomu aby bylo vidět že auto svítí...Protože se prodávají různá nehomologovaná poziční i led-světla, které nesvítí dostatečně, vypadá to že auto nesvítí...když se podíváte na stránky výrobce například mycarr nebo jiné značky, nebo na youtube na nějaké videoklipy, uvidíte že kvalitní světla pro denní svícení svítí dostatečně jasně...už jsme vidšl i průhledné trubičky plné diod domácí výroby ucpané na konci silikonovým gelem a upevněšné izolepou na přední mžížce či masce, která svítí pořád, ale to je materiál pro poučené policejníé hlídky a správní orgány...
predelat to tak aby svitila pouze predni tlumena je otazka okamziku ale pak nastava problem v noci kdyz jedete ta svetla a prijde tma vy vidite a nenapadne vas ze nesviti zadek
black... právě proto, jsem to udělal na mlhovky, tam vidím, že svítím jen na dva metry Nakonec dnes svítí mlhovkama kdejaký koncern, tak proč ne ford
to nemáš pravdu, například u C-MAX v některých výbavách svítí denní jen potkávačkama. Mně by stačilo dokoupit přímo u fordu relé, které bych osadil přímo do pojistkové skříňky, jenže jsem neměl osazené piny a přepínač světel musí mít polohu auto. To pro případ aby se nestalo, že člověk při setmění nezapomněl ručně rozsvítit komplet osvětlení, tedy i zadek. A na to se dost zapomíná, protože člověk vidí, že svítí, ale do zadu nevidí a kontrolka je společná. Navíc to je udělané tak, že pro denní svícení žárovky neberou běžně 55watů, ale jen 35watů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.