Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, známým včera ujelo zaparkované auto z kopce (naštěstí to odneslo jen auto a sousedův plot, nikoho nesrazilo) a my se s manželem nemůžeme shodnout, jak mají v kopci být natočena přední kola, aby se v tomto případě zarazilo auto o obrubník chodníku a nerozjelo se. Mají tedy být kola vytočena předkem k chodníku nebo k silnici?
To snad není tak složité vyzkoušet. Zajeďte si v mírném kopci blízko obrubníku, otočte kola do plného rejdu a uvolněte brzdu. Uvidíte, co to udělá. Pak to samé s druhým rejdem. Zkuste si to také z různých vzdáleností od obrubníku (pokud stojíte dostatečně blízko obrubníku, bude to fungovat v obou případech).
Sice tady říkají vcelku všichni pravdu, ale nikoli jednoznačně. Nikoho nenapadlo položit otázku:
A KTERÝM SMĚREM AUTO V KOPCI STOJÍ?
Stojí-li čumákem směrem dolů, držet se rad předešlých rádců - kola k obrubníku.
Stojí-li čumákem nahoru, kola od obrubníku, protože auto bude z kopce couvat a tudíž k obrubníku pojede zadní část kola.
To jen tak pro upřesnění.
když stojí čumákem nahoru, je to zdánlivě jedno, kterým směrem kola natočí. Když k obrubníku, zaseknou se do něj při nečekaném odbrždění zadní kola. Když směrem ven, zaseknou se do obrubníku přední kola. Ale přimlouval bych se zase za natočení k obrubníku, protože pokud bude nízký a kola ho přejedou, zajede odbržděné auto přes chodník do plotu nebo domu. V opačném případě na své nedobrovolné cestě zkříží dráhu autům na silnici.
Čumákem jsem myslela do kopce a odpovídající to i tak pochopili, i když jsem to tam zapomněla napsat. A myslím, že magdon - napsal, jak tam záleží na vzdálenosti od chodníku, že když stojí blízko, i vaše řešení je správné. No, asi to budeme muset vyzkoušet v praxi. Doufám, že nazapomenu, kde mám brzdu
to byla odpověď pro ladaadal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.