Nejste přihlášen/a.
Dnes mne za volantem při jízdě napadla taková věc.
Na ulici, která byla rozdělena plnou nepřerušovanou čárou, stál automobil, a řidič se bavil s kýmsi na chodníku. Čímž zablokoval velkou část mého jízdního pruhu a já, abych jej mohl objet, jsem musel tu plnou čáru přejet. A teď si říkám, kdyby tam někde za bukem stál policista, kdo by byl vinen dopravním přestupkem?
Jedna z výjimek, kdy lze přejet plnou čáru je objíždění překážky. Což auto, stojící na cestě určitě je. Dokonce se tak smíte objet i autobus, který tam stojí v zastávce. Musí ale opravdu stát. Jiná věc je, že nesmíte zastavit tam, kde v každém jízdním pruhu nezbyde aspoň 3m místa. Což ono stojící auto pravděpodobně porušilo. To ale není Váš problém.
to platí jen pro stání. Pro zastavení, což s přimhouřením oka popisovaný případ bude stačí 3m v jednom pruhu pro oba směry. Stále tvrdím, že nikdo nic neporušil
teď v aktuálním čísle časopisu AUTOHIT bylo zajímavé pojednání na téma vodorovné značení-resp.plná čára jednoduchá a dvojitá-v kostce z onoho článku od dopr.právníka vyplývá,že ono "pravidlo",že prostě přejetí plné(i dvojité)je přestupkem už od novely z roku 2001 neplatí,a nejedná se jen o objetí překážky ...Zkrátka směrodatné je svislé dopr.značení,plná se nechá jakoby "beztrestně" přejíždět...(není v tom smysl návodu na nerespoktování vodor.dopr.značení,ale právně to tak de facto je,akorát se o tom samozřejmě nemluví,protože poslanci prostě zase "pozapomněli" do zákona zanést znění dřívější legislativy-což je v ČR zvykem) Podrobnosti kdyžtak v pondělí(citace),mám časopis v práci-zjkrátka jako ve všem je i v tomhle bordel a celý sil.zákon je (opět) paskvilem...
Pokud tam není značka zákaz zastavení (dvojitě přeškrtnutá), tak nikdo. Správně dáte blinkr a (i přes plnou čáru) objíždíte překážku, to se učí v autoškole. Např. jedoucího cyklistu, který jede ve vozovce a ne po krajnici by jste takto už správně podle předpisů předjet nesměl.
doplněno 04.06.12 08:41: Spíš mi řekněte, který zákon v ČR není paskvilem.
Máte všichni pravdu, díky za názory. Možná, kdyby jsme hledali opravdu pořádně, že by se nějaký zákon, který není paskvilem, opravdu našel...
Mimochodem, pamatuji si z autoškoly, že náš instruktor vždycky říkal, že dvojitá souvislá čára na silnici je proto, že ten, kdo ji přejede, je dvojitý blbec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.