Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze objíždět přes plnou čáru?

Od: jerrymungo® odpovědí: 13 změna:

Dnes mne za volantem při jízdě napadla taková věc.

Na ulici, která byla rozdělena plnou nepřerušovanou čárou, stál automobil, a řidič se bavil s kýmsi na chodníku. Čímž zablokoval velkou část mého jízdního pruhu a já, abych jej mohl objet, jsem musel tu plnou čáru přejet. A teď si říkám, kdyby tam někde za bukem stál policista, kdo by byl vinen dopravním přestupkem?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Ten ukecanej, ty jenom objíždíš překážku.

buss
hodnocení

1x

Aha, zase staroba, ale řidič přece ví, to chcete stát hodiny, dny za nějakou překážkou, hromadou štěrku?

koukolik
hodnocení

0x

nikdo ... pokud tam nebyla značka omezující stání/zastavení

hodnocení

0x

Jedna z výjimek, kdy lze přejet plnou čáru je objíždění překážky. Což auto, stojící na cestě určitě je. Dokonce se tak smíte objet i autobus, který tam stojí v zastávce. Musí ale opravdu stát. Jiná věc je, že nesmíte zastavit tam, kde v každém jízdním pruhu nezbyde aspoň 3m místa. Což ono stojící auto pravděpodobně porušilo. To ale není Váš problém.

koukolik

to platí jen pro stání. Pro zastavení, což s přimhouřením oka popisovaný případ bude stačí 3m v jednom pruhu pro oba směry. Stále tvrdím, že nikdo nic neporušil

erikch*

teď v aktuálním čísle časopisu AUTOHIT bylo zajímavé pojednání na téma vodorovné značení-resp.plná čára jednoduchá a dvojitá-v kostce z onoho článku od dopr.právníka vyplývá,že ono "pravidlo",že prostě přejetí plné(i dvojité)je přestupkem už od novely z roku 2001 neplatí,a nejedná se jen o objetí překážky ...Zkrátka směrodatné je svislé dopr.značení,plná se nechá jakoby "beztrestně" přejíždět...(není v tom smysl návodu na nerespoktování vodor.dopr.značení,ale právně to tak de facto je,akorát se o tom samozřejmě nemluví,protože poslanci prostě zase "pozapomněli" do zákona zanést znění dřívější legislativy-což je v ČR zvykem) Podrobnosti kdyžtak v pondělí(citace),mám časopis v práci-zjkrátka jako ve všem je i v tomhle bordel a celý sil.zákon je (opět) paskvilem...*hej*

mig58

Nemohl byste mi prosím sdělit jaké konkrétní číslo Autohitu o přejíždění plné čáry pojednává? Případně jestli je možné nějak získat sken článku, či jeho zveřejnění v el. podobě.

děkuji Mig.

repkin*
hodnocení

0x

Pokud tam není značka zákaz zastavení (dvojitě přeškrtnutá), tak nikdo. Správně dáte blinkr a (i přes plnou čáru) objíždíte překážku, to se učí v autoškole. Např. jedoucího cyklistu, který jede ve vozovce a ne po krajnici by jste takto už správně podle předpisů předjet nesměl.

doplněno 04.06.12 08:41:

Spíš mi řekněte, který zákon v ČR není paskvilem. *zed*

hodnocení

Máte všichni pravdu, díky za názory. Možná, kdyby jsme hledali opravdu pořádně, že by se nějaký zákon, který není paskvilem, opravdu našel...:)

Mimochodem, pamatuji si z autoškoly, že náš instruktor vždycky říkal, že dvojitá souvislá čára na silnici je proto, že ten, kdo ji přejede, je dvojitý blbec.

by se nějaký zákon, který není paskvilem, opravdu našel...

Jo, pár důležitých by se našlo. Třeba ten, co přikazuje nosit vyznamenání na levé straně hrudníku, či zákon o tom, že jistá osoba se zasloužila o blaho republiky*haha*.

doplněno 04.06.12 11:28:

No ono to vlastně moc k smíchu není... :(

ladaadal*
hodnocení

0x

Je přeci jedno jestli je čára dvojtá nebo jednoduchá.

Není to jedno. Ta mezera mezi čárami je ztezka pro cyklisty *smich*

timkim*
hodnocení

0x

Objet stojící překážku můžete, předjet pomalu jedoucí traktor ne. Předjet cyklistu ano, pokud nevyjedete ze svého pruhu...a vše záleží na tom, jak si to případně vyloží soudruh policista.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]