Nejste přihlášen/a.
dobrý den ,chtel mam jeden dotaz, muj otec vlastni autobus a chtel abych s nim obcas v lete brigadne jezdil. Udelal jsem si proto ridicsky prukaz skupiny D...a chybi mi profesni prukaz. Nastoupil jsem na skoleni tedy a zjistil, ze to stoji dalsich cca 12 tisic. Chtel jsem se zeptat, zda-li nekdo nevi, jestli je v mem pripade pokud se tim nechci zivit potreba take profesni prukaz, nebo staci jen ten ridicsky prukaz. Myslim to tak, ze kdybych byl zastaven nekde, tak v jakem pripade bych to mohl svest treba na soukrome pouziti apod. Docetl jsem se zde na internetu, ze pry jsou vyjimky ze zakona, kdy ridic prokaze, ze se tim nezivi a tak profesni prukaz neni potreba. Jde o to, ze jenom na obcasny privydelek pri praci, nebo pripadne kdyz budu nadale na pracaku se mi ani nevyplati si delat profesni prukaz. Dekuji za kazdy nazor.
Profesák mít musíš i kdyby jsi jezdil jednou za rok, pokud nejezdíš pro vlastní potřebu... Pokud by jsi přejížděl jen s prázdným autobusem, tak proč ne, ale riskovat to s lidmi... ten policista se zeptá prvního cestujícího a je konec... může se s Tebou začít hádat a pak to pošle do správního řízení a už se neubráníš... ani nemluvím o tom kdyby se něco stalo a ani to nebyla tvoje vina... Studuji vysokou a občas jezdím brigádně u ČSAD (profesák mám), ale tohle bych si asi nelajznul... Jsou to 3 body, pokuta 5 000-10 000 Kč, zákaz činnosti 6 měsíců až 1 rok... nemáš nějakého známého v autoškole, aby Ti udělal cenu? Musíš dělat celý profesák nebo jen rozšíření? Kdyby jste přes prázdniny potřebovali řidiče, tak se ozvi (-:!
Pro řízení autobusu sloužícího k přepravě osob je profesní průkaz bezpodmínečně nutný. Jeho nedílnou součástí jsou i platné psychotesty a dříve bylo i vyšetření EEG. A je jedno, jestli se jedná o řidiče na HPU, nebo brigádníka. Některé větší dopravní firmy, dokonce chtějí aby psychotesty a školení řidič absolvoval u nich a jejich smluvních lékařů.
Pokud otec používá autobus k přepravě cestujících kteří mu za to platí, vzniká prodejem jízdenky smlouva mezi cestujícím a dopravcem. Tím pádem se jedná o výdělečnou činost v osobní dopravě a není co řešit. Profesák je bezpodmínečně nutný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.