Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyjímky kdy nepotřebuji profesní průkaz

Od: sdsaf odpovědí: 5 změna:

dobrý den ,chtel mam jeden dotaz, muj otec vlastni autobus a chtel abych s nim obcas v lete brigadne jezdil. Udelal jsem si proto ridicsky prukaz skupiny D...a chybi mi profesni prukaz. Nastoupil jsem na skoleni tedy a zjistil, ze to stoji dalsich cca 12 tisic. Chtel jsem se zeptat, zda-li nekdo nevi, jestli je v mem pripade pokud se tim nechci zivit potreba take profesni prukaz, nebo staci jen ten ridicsky prukaz. Myslim to tak, ze kdybych byl zastaven nekde, tak v jakem pripade bych to mohl svest treba na soukrome pouziti apod. Docetl jsem se zde na internetu, ze pry jsou vyjimky ze zakona, kdy ridic prokaze, ze se tim nezivi a tak profesni prukaz neni potreba. Jde o to, ze jenom na obcasny privydelek pri praci, nebo pripadne kdyz budu nadale na pracaku se mi ani nevyplati si delat profesni prukaz. Dekuji za kazdy nazor.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím zda autobus.Ale teoreticky, pokud by sis na stavbu (resp.dopravu materiálu ,třeba) koupil tatru (nebo cokoliv nad 3,5t) tak profesák nemusíš mít.

nu*
hodnocení

0x

většinou se někomu prokazuje vina, tedy i to, že se jízdou autobusu živí...

mikes*
hodnocení

0x

Profesák mít musíš i kdyby jsi jezdil jednou za rok, pokud nejezdíš pro vlastní potřebu... Pokud by jsi přejížděl jen s prázdným autobusem, tak proč ne, ale riskovat to s lidmi... ten policista se zeptá prvního cestujícího a je konec... může se s Tebou začít hádat a pak to pošle do správního řízení a už se neubráníš... ani nemluvím o tom kdyby se něco stalo a ani to nebyla tvoje vina... Studuji vysokou a občas jezdím brigádně u ČSAD (profesák mám), ale tohle bych si asi nelajznul... Jsou to 3 body, pokuta 5 000-10 000 Kč, zákaz činnosti 6 měsíců až 1 rok... nemáš nějakého známého v autoškole, aby Ti udělal cenu? Musíš dělat celý profesák nebo jen rozšíření? Kdyby jste přes prázdniny potřebovali řidiče, tak se ozvi (-:!

farmar*
Níže uvedení řidiči nemusejí ani chodit na školení v rámci zdokonalování odborné způsobilosti, ani mít průkaz profesní způsobilosti řidiče či jiný obdobný doklad. To neznamená, že by se na ně nevztahovala povinnost školení podle zákoníku práce či jiného předpisu. Profení osvědčení ovšem mít nemusí. Povinnost zdokonalování odborné způsobilosti se tedy nevztahuje na řidiče: a) vozidel, jejichž nejvyšší povolená rychlost nepřesahuje 45 km/h, b) vozidel používaných ozbrojenými silami České republiky, Policií České republiky, Celní správou České republiky a zpravodajskými službami České republiky, c) vozidel Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek dobrovolných hasičů, zdravotnické záchranné služby a Správy státních hmotných rezerv, d) vozidel používaných při zabezpečování civilní ochrany a báňské záchranné služby, e) vozidel ve zkušebním provozu, f) vozidel používaných při výcviku podle částí třetí a páté tohoto zákona a při zkouškách podle částí třetí a čtvrté tohoto zákona, g) vozidel používaných při přepravě věcí, které řidič využije při výkonu své závislé práce nebo podnikání, pokud řízení není hlavním předmětem výkonu závislé práce nebo podnikání řidiče, h) vozidel používaných pro vlastní potřebu a i) zemědělských a lesnických traktorů. Výjimka se tedy mj. týká nekomerčního užití nákladního vozidla o hmotnosti nad 3,5 t nebo autobusu pro vlastní potřebu [viz písm. h)]. Řidiči amatéři, kteří si pro svou potřebu například stěhují nábytek nebo převážejí stavební materiál, nemusejí chodit na žádná školení ani mít průkaz profesní způsobilosti řidiče.

hodnocení

0x

Pro řízení autobusu sloužícího k přepravě osob je profesní průkaz bezpodmínečně nutný. Jeho nedílnou součástí jsou i platné psychotesty a dříve bylo i vyšetření EEG. A je jedno, jestli se jedná o řidiče na HPU, nebo brigádníka. Některé větší dopravní firmy, dokonce chtějí aby psychotesty a školení řidič absolvoval u nich a jejich smluvních lékařů.

Pokud otec používá autobus k přepravě cestujících kteří mu za to platí, vzniká prodejem jízdenky smlouva mezi cestujícím a dopravcem. Tím pádem se jedná o výdělečnou činost v osobní dopravě a není co řešit. Profesák je bezpodmínečně nutný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]