Nejste přihlášen/a.
Mám fabii r.v. 2003. Rozblikala se mi žlutá kontrolka - kontrola emisních plynů a pak zůstala svítit. Po nastartování mám podstatně nižší výkon motoru než dřív, musím ho víc točit aby mi nezdechl. Volnoběh drží na 1000 otáčkách a auto se třepe. Po uričité době, tj po ujetí jednoho až dvou kilometrů už je to víceméně v pohodě. Jak kdy. Stalo se mi, když bylo venku kolem 5 stupňů C, že jsem na dálnici nebyl schopen dosáhnout vyšší rychlosti než cca 130 km/h. Včera ale jelo auto normálně a nebyl problém. Každopádně mám teď extrémně vysokou spotřebu cca 10-12 l/100 km.
Jeden známý - taky laik, když v tom autě seděl, říkal, že nezapaluje jeden válec. OK, takže bych zkusil vyměnit svíčku, ale jak poznám kterou? Chci to vyřešit pochopitelně co nejlevněji a své pomocí. Nebo to může být něčím jiným?
Dík za rady.
no jestli je to HTP tříválec tak v lepším případě je v háji zapalovací cívka a v tom horším sou podpálený ventily u těchto aut zcela normální jev už od 40000km
chtělo by to zdiagnostikovat Vagem a změřit tlaky na motoru jinak řečeno práce pro někoho kdo se vyzná
tady sem to řešil já
doplněno 29.05.12 18:02:no pokud je to 4 válec může to bejt jen třeba špatná svíčka svíčky vyšroubovat a podívat se která je černá ta nepálí mění se vždy všechny svíčky ne jen jedna! zvlášt pokud je ještě nikdo nikdy neměnil
a nebo je opět v háji zap. modul a je to opět práce pro někoho skušenýho
Nejsem bůhvíjaký odborník ale zkontroloval bych svíčky,také kabely k nim.Pokud by byl podpálený ventil,zřejmě by Vám auto jelo pořád na tři válce. Může to být více věcí,zapalovací modul,řídící jednotka,váha vzduchu,lambda sonda.Obětujte cca pětistovku a dejte auto na diagnostiku do servisu,tam Vám problém najdou rychle.(může být někde oxidace nebo vlhkost).
Doplním, je to benzínový motor 1.4 MPI myslím.
Tak já bych zkusil vyměnit všechny svíčky, ještě nebyly pokud vím měněné a má to najeto 130 000 km. Jaké svíčky mám koupit? Nepotřebují kdoví jaký výkon. Potřebuju aby auto ještě tak 2 roky vydrželo jezdit. Jezdím zejména velmi krátké trasy - 5km.
Co přesně si mám představit pod pojmem "Podpálené ventily"?
Dik.
Podpálený ventil znamená, že z nějakého důvodu přestane ventil těsnit a žhavé plyny, unikající netěsností pod velkým tlakem si vypálí kanálek v dosedací plošce vetilu. To je už dost vážná závada a sám jí určitě neopravíte. Ovšem podle Vašeho popisu závady bych to na tohle netypoval. To by to dělalo pořád a ne jen občas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.