Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující.. Z České kanceláře pojistitelů nám dorazila Výzva k úhradě zákonného příspěvku nepojištěných. V době, za kterou po nás tu částku vymáhají jsme dle smlouvy nebyli majiteli (ve smlouvě stojí, že vlastníkem předmětu koupě se stáváme dnem přepisu na příslušném úřadu _ tj. 10.7.; vyměřili nám ale období od podpisu smlouvy _ tj. 28.6.). Jsme vůbec oprávněni jim podat informace jako je mimo jiné rodné číslo a adresa původního majitele? (údaje z Kupní smlouvy, kterou prokazujeme, že příspěvek by měl zaplatit někdo jiný). Druhý dotaz souvisí s úhradou. K našemu případu jsme podali námitku, že s výší příspěvku nesouhlasíme. Na jejich infolince jsem se dozvěděla, že oni nemají zákonem stanovenou lhůtu, ve které se musí k naší námitce vyjádřit, já však musím provést úhradu do 30ti dnů od doručení výzvy, a proto mi bylo doporučeno částku uhradit a teprve potom ji popřípadě vymáhat zpět. Byl by takový postup správný?
Velmi děkuji za odpovědi.
Majitelem jste od podpisu kupní smlouvy ,
registrace vozu neřeší majetkoprávní vztahy
Jak zaplatíte tak pro ně fakticky uznáte dluh ( v tomto případě dlužníci jste )
doplněno 29.05.12 12:33:V té smlouvě Vás uvedli v omyl - vymáhejte náhradu po nich.
Moc tomu nerozumím. V námitce se mě přímo ptali, od kdy jsme se stali vlastníky vozidla - a to je od 10.7.
Do té doby jsme auto neměli v užívání (bylo domluveno, že prodávající na své náklady zařídí STK), takže ho měl stále on
S vymáháním bychom asi neuspěli, když jsme v tomto znění smlouvu podepsali.. Je dost možné, že formulář byl také náš..
Mnohokrát děkuji za reakci
Žádné osobní údaje nikomu neposkytujte - dopustila byste se závažného porušení zákona na ochranu os. údajů. A k tomu dalšímu = jestliže máte kupní smlouvu a v ní je uvedeno, že se stáváte majitelem v okamžiku přepisu tj. 10,7 tak se stáváte majitelem až v tento okamžik. Kupní smlouva v tomto případě dokonce písemná upřesňuje den vlastnictví. Poslat kopii smlouvy a odstranit osobní údaje a zaslat pekáči k prošetření!
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Vy už jste s ČKP něco řešil? Ptám se proto, že by mě zajímalo, jaké údaje jste jim vyplnil do záložky "jiná osoba". Kopii smlouvy jste posílal se zakrytými údaji o prodávajícím?
Já jsem jim kopii smlouvy poslala, tak jak byla, nic jsem nepřeškrtávala...
Podle mě je důležité kdy došlo k odhlášení na "inspektorátu" a ke zrušení pojištění původního majitele.
Je to možné, nejsem pojišťovací agent, pouze jsem začátkem roku prodával vlastní auto. Inspektorát kupní smlouva a ani datum tam uvedený vůbec nezajímá. A když jde člověk při prodeji auta zrušit pojištění, tak ti sice smlouvu vidět chtějí nicméně pojištění neukončí ani k datumu na smlouvě ani k datumu odhlášeni - ale k datumu kdy člověk tu pojistku přijde ukončit.
Z toho úhlu pohledu předpokládám že až do doby zrušení staré pojistky platí původní pojistka - jinak by to znamenalo že na jedno auto souběžně můžou běžet dvě zcela různé pojistky.
Dobrý den.
prosím o radu jak uniknout platbě za nepojištěné období.Koupil jsem karavan s propadlou stk . Stk jsem udělal až po třech měsících a zároven zaplatil pojistku.Ted mi přišlo od kanceláře že mám doplati ty tři měsíce, i když karavan nejezdil a neměl stk.Musím platit?Děkuji za odpověd.
Honzo, pokud jste provozoval karavan, tak ano, jinak není povinnost mít pojištění. Viz zákon 168/1999 a dnešní ukončení případu.
Děkuji za odpověd.
Pokud jsem dobře pochopil ..vyplním ten jejich formulář co přišel v obálce od čkp a odešlu zpet s tím že se odvolám na tento paragraf?Rád bych Vás poprosil o Váš tel. skype nemám.
nic proti ale totalni blbost , pokud je ve smlouve uvedeno datum kdy se stavaji vlastniky plati datum ke kteremu je to uvedeno a ne datum podpisu. Jak by jste resil v tomto pripade koupe s prevodem penez na ucet kde je uvedeno ze majitelem vozidla jste az po pripsani platby na ucet?
"Majitelem jste od podpisu kupní smlouvy" - a to právě není pravda, je datum podpisu a datum účinnosti. To, že se to většinou shoduje, je jiná věc. Takže tazatelé se ničím neprovinili...
No ono je otázka, jak ta smlouva s tím datumem byla sepsána, co z obsahu vyplývá. Kdy původní vlastník pojistku zrušil.
Za normálních okolností vychází ČKP z registru, z tama zjistí až dostanou údaje z CRV že doslo ke změně vlastníka, popř. pojišťovna změnu po odhlášení pojistky původním vlastníkem (neplacením pojistného)..
Také pojistitel sděluje ČKP údaje o pojištění vozidla. ČKP pak sděluje údaje CRV, Tam se to porovná a výsledek se sdělí ČKP. A teď ty různé přeprodeje aut, aniž se to objeví na registračním místě...
To, kdy prodávající zruší pojistku se ve smlově neřeší.. Podle mě to ani není moje starost se o to starat...
Mimochodem z výzvy jsme se dozvěděli, že původní majitel auto pojištěné neměl vůbec
Což je možná právě ten problém. Díky tomu že se nečekalo na zrušení pojistky původním vlastníkem asi mělo dojít k uzavření pojistky hned při nákupu. Ale je to jen můj laický výklad.
Uzavřít hned, jakmile se stanu vlastníkem - s tím souhlasím. Problém je v tom, kdy jsme se tím vlastníkem stali..
podle platné kupní smlouvy.
to je až od 10.7. Tak jim to elektronicky sdělte, a požadujte ukončení případu, každý týden jedenkrát, kdo to déle vydrží..
Dobrý den,
a příspěvek myslíte neplatit? Co když se ten případ nestihne vyřídit do té lhůty 30 dnů po obdržení výzvy? Bude to bráno, jako že to řeším, když je v té elektronické komunikaci vidět, že reaguji? Děkuji
pokud se ptáte na můj názor, tak určitě neplatit. Ale co uděláte vy, je jen na Vás. Hodně tazatelů vyškolím během půl hodinky po skype, a jejich poslední dotaz zní: "mám tedy zaplatit"? "Nikdy", říkám unaveně, páč nic nepochopili. hůta 30 dnů je pro Vás na reakci, čkp má na uzavření případu 3 roky.
Pokud se neorientujete v jejich systému on line, ozvete se navečer on line a povedu Vás krok za krokem...
Přeji hezký den.
Děkuji, s tím jejich on line systémem problém nemám (oproti dámám, se kterými jsem měla tu čest na infolince..)
nedavno jsem z tim kamaradovy pomahal a poslal jsem mu formular a rikam dopln tam datum a podpis a hotovo on si tam doplnil nesmyslne datumy ( sekl se o 2 roky a par mesiců) a divil se ze mu to neuznaly
jinak neuvazujete o placene lince 0609? byl by to vejvar jako blazen
Prosím o radu.Od 02/2011 jsem bez STK,pojištění vozidla jsem měla do10/2011.Pak jsem novou pojistku zapoměla udělat.Novou mám udělanou od 03/2012Auto jsem z finančních důvodů nemohla na STK připravit,poradíte mi prosím jestli je možné se vyhnout placení ,když auto nebylo používáno a mám ho doma v garáži? Děkuji moc za radu.
Podle mě to ani není moje starost se o to starat...
No jooo, nooo. A co kdyby platil a k datumu podpisu smlouvy pojistku vypovědět? Človk se má starat i o eventuality...
jak správně píše M.Cukrář(a něktěří jiní)-smluvně je ošetřeno nabytí věci dnem 10.7-a to je směrodatné-od té chvíle jste teprve právním majitelem věci(auta) a neste za něj zodpovědnost-ne ode dne podpisu smlouvy(této)...On třeba institut smlouvy o smlouvě budoucí,opce atd. taky nikoho nenapadne zpochybnovat práva ve smlouvě uvedené,nástup jejich účinku apod. jak ve smlouvě uvedeno-datum podpisu smlouvy je zjednodušeně řečeno datem vzniku práv a podmínek ve smlouve uvedeno-no a jedna z podmínek,oběma smluvníma stranama stvrzeno podpisy, je nabytí věci až 10.7...Neplatit! ,poslat fotokopi kup.smlouvy a znečitelnit os.údaje kupujícího(zák.na ochranu os.údajů),doplnit,že pokud ČKP neakceptuje platnou legislativu ČR,sejdete se u soudu včetně vašeho renomovaného,a tudíž i velmi nákladného,právního zastoupení...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.