Nejste přihlášen/a.
Před chvílí jsem objednal 2 nové zimní pneu za jednu právě proraženou. V TP se píše že bych měl mít 95W tj do 270km/hod, pokud jsem to správně pochopil. Nevím jestli se špatně dívám, ale takové pneu v mém rozměru jsem nedokázal najít. Jak moc je tento údaj důležitý pro STK? Ptám se teoreticky, protože STK mám v létě ale i tak mě to zajímá.
Nakonec jsem koupil 99 H XL FR - tedy ještě vyšší zátěž, zesílené bočnice, ochranu ráfků, ale rychlost "jen" do 210 km/hod.
Pokud chci trhat rekordy dělám to na letních a nepředpokládám, že bych se na zimních řítil rychleji než 180..., ale co na to pojišťovna a STK?
Díky!
STK rychlostní indexy na pneumatikách neřeší. Stejně u nás nemůžete jezdit rychleji než 130 km/h.
Nižší rychlostní index oproti TP určitě nevadí. Pokud by byl problém, tak spíš s vyšším indexem.
doplněno 11.12.12 19:41:Sorry, s tím vyšším jsem se sekl, je to hloupost.
Neměl by vadit ani nižší, ani vyšší index.
vyšší <> lepší? Tedy pokud to není extrém... nižší bych bral jako problém, že mi prdne pod autem, ale vyšší zátěž?
Rychlostní index indikuje maximální rychlost, kterou pneumatika vydrží po dobu 10 minut bez vzniku nebezpečí.
Nižší index než máte v TP tudíž nevadí - pokud není pod 130 km/hod a pokud dodržujete max. povolenou rychlost. Tzn. že od rychlostního indexu N (140 km/h) nahoru byste neměl mít problém.
S tím vyšším indexem jsem se tedy seknul - vadit nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.