Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli ušetřím benzín když dávám z kopce neutrál nebo je lepší nechat zařazenou pětku felicie 1.6 MPI. r.v 1997.
děkuji za odpověď.,
všude čtu, že mít zařazený kvalt z kopce je výhodnější, ale když jedu z kopce a vím , že nebubu muset šlapnout na brzdu tak tam raději zařadím neutrál a jedu dál než bych podřadil z pětky na čtyřku? a furt se mi tomu nechce nějak veřit, že když mám pětku a nešlapu na plyn, že spotřeba je nula nějak mi to smrdí perpetum mobile
doplněno 27.05.12 13:49:chtěl jsem tím hlavně říct, že musíte předvídat při sjezdu z kopce jestli myslíte, že budete potřebovat brzdu nebo nikoli, jestli ne tak jezdím na neutral, furt se mi to nezdá jak může motor běžet jak mu nedáte palivo jak může bežet?
doplněno 27.05.12 13:54:pro martina hájka : myslím tím předvídat jak víš že jedeš z kopce a potom je dlouhá rovina tak jak vím že nebudu brzdit a je po kopci rovina tak raději při sjezdu použiju neutral, protože motor při petce mě brzdí a musím potom zařadit čtyčku. A když z kopce vyřadím neutrál tak zaprvé míň opotřebovávám převodovku a motor menší otáčky a za druhé delší jízdní dráha
Smrdět Vám to může jak chce...
Nové motory jsou dělány tak, že pokud jedou na neutrál, elektronika vstřikuje palivo, aby nechcípnul. Pokud má zařazenou rychlost (např. z kopce) a nešlapete na plyn, tak se motor točí díky otáčení kol a elektronika přívod paliva zastaví.
nechci být za kacíře, tohle téma mě vždycky zajímá v každém testu v auto-časopisu tenhle mýtus zboří - na neutrál se vážně uštří více než na pětku... věřte nebo ne. Tenhle test se opakují snad každý rok (pokaždé v jiném časopisu) a vždycky vyjde stejně - neutrál je lepší (možná při zapnuté klimatizaci je to obráceně, tomu jedinému bych věřil).
doplněno 27.05.12 13:53:něco málo důkazů: auto.cz/...
Rozšířená lidová moudrost doporučuje ponechávat při jízdě v klesání zařazený rychlostní stupeň, protože prý vstřikovací zařízení moderních motorů uzavře přívod paliva a okamžitá spotřeba klesne na nulu. "Ovšem ono ‚zdarma‘ vyřčené s okem na nulové hodnotě palubního počítače je velkým omylem,"upozorňuje technický poradce Světa motorů Martin Vaculík.
Martine, není to od věci. Mám Ford Galaxy 2,3 benzín. A ten dává palivo tak asi do 2300-2500ot. Nevím proč to tak je, ale agentura JPP tvrdí, že je to kvůli posilovačům řízení. Aby motor stihl reagovat na změny zatížení. Už jsem to sem do poradny jednou psal. Ale brzdit motorem pod 2300 ot prakticky nemá smysl. Moc to nebrzdí.
U vstřikování paliva se při zařazené rychlosti a odstaveném plynu do válců nevstřikuje nic = spotřebaje 0.Při neutrálu jede na volnoběh cca 750-900ot.za minutu a k tomu potřebuje nějaké palivo cirka litr? kdo ví.
U karburátoru si při zařezené rychlosti motor přisává benzín a spotřeba je o něco vyšší (0,5-1l?) než na neutrál.
U dehtu jako u vstřikování benzínu.
doplněno 27.05.12 22:01:Pokud jsou pod lůesáním zatáčky nebo třeba vesnice-tak nechat kalup ale pokud je dlouhá rovina tak možná vyřadit skrz větší dojezd setrvačností!
Zdravím, u vámi popsaného karburátoru se má věc trochu jinak...
Je dáno konstrukcí karburátoru, že vyústění volnoběžného kanálu musí být umístěno pod škrtící klapkou. Díky této konstrukci je palivo přisáváno ať už je při jízdě z kopce rychlost zařazena nebo ne. Spousta lidí má z dob karburátoru EDSR/SEDR vozů Škoda řady 742/743 zažito že když se z kopce vyřadí pak do motoru žádné palivo respektive směs nejde. Ale to je mýlka a několik let se táhnoucí nepochopení základní a obecné konstrukce automobilových karburátorů potažmo všech karburátorů . Představme si cestu paliva z plovákové komory u např. karburátoru Jikov LEKR 28-30 (licencovaná výroba karburátoru Pierburg 2E-3) vozu Škoda Favorit. Palivo je nasáváno z plovákové komory přes trysku I. stupně do trysky volnoběžné kombinované se vzdušníkem a dále takto vytvořená směs pokračuje volnoběžným kanálem do vyústění pod škrtící klapku. Součástí volnoběžné soustavy je i elektromagnetický ventil který uzavírá/otevírá kanálek po vypnutí/sepnutí zapalování a je užit z důvodu aby po vypnutí zapalování u horkého motoru nedocházelo k samozápalům prostřednictvím paliva volně vytékajícího s volnoběžného kanálku do sacího potrubí a dále do válců. Je zde také regulační šroub směsi. To je vše. Nic víc. Z uvedeného je jasné že ať už při jízdě z kopce je rychlost zařazena nebo se jede na tzv. nucený volnoběh dochází k přisávání paliva v obou případech. Není tu restriktor který by cestu paliva při vyřazení rychlosti omezil. Ale rozdíl zde přece jen je... a to hlavně v bohatosti uvedené směsi. zatímco v případě vyřazení na neutrál je směs takřka shodná s nastavenou pak v případě zařazené rychlosti dochází vlivem značně vyššího podtlaku ve válcích potažmo v sacím potrubí k obohacení volnoběžné směsi byť ten rozdíl není nikterak markantní. Tudíž resumé je že v rámci úspory paliva je opravdu lepší mít u karburátorového motoru vyřazeno, ale je chybou si myslet že v takovém případě volnoběžnou soustavou do motoru palivo neproudí. Dalo by se to řešit dvěma způsoby buď vypínáním elektromagnetického ventilu samostatným vypínačem aby byl volnoběžný kanál při jízdě z kopce na neutrál uzavřený což bylo dříve praktikováno např. při soutěžích spotřeby (ale není to příliš vhodné) a nebo pak instalací karburátoru s tzv. ekonomizérem což je případ např. vozů Lada a karburátoru Ozon třetí možností je samozřejmě vypnutí zapalování, ale to je krajní řešení. Resumé tedy je že karburátorový motor "nepozná" zdali řidič vyřadil z kopce na neutrál nebo se jede na nucený volnoběh. V obou případech proudí do motoru volnoběžná směs.
milý tazateli, na každé poradně je tento dotaz 3-4x do roka. Na Vaš dotaz se musí položit jiný dotaz, ..co se bude dít pod tím kopcem.
když vyřadíte na neutrál, tak dost daleko dojedete, spotřeba malinká...
když tam necháte rychlost, tak motor brzdí, nejde sice žádné palivo, ale motor brzdí... pak musíte zase dodat palivo aby auto jelo. Pokud chcete šetřit, tak nebrzděte vozidlo, když jste mu dal pokyn aby jelo..
Jsou kopce, kde dám neutrál, ale příště tak nechám rychlost...
Je dokázané, že neutral ušetří víc paliva než při brzdění motorem. Sám koncern dodává do tiguanu a passatu k motorům 1,4tsi a 2,0tdi sedmistupňové DSG s volnoběžkou, úsporu slibuje tři deci. Převodovka při puštění plynu jede na volnoběřku, jak ji známe třeba z wartburku a auto plachtí a využívá svou hmotnost. Pokud člověk ťukne do brzdového pedálu, měkce se připojí kvalt a auto brzdí motorem.
Samozřejmě ale záleží na situaci, jak píše Milan. Ono je sice hezké, když na palubáku svítí nula, ale je potřeba říct, kolik kinetické energie auto spotřebuje pro roztáčení motoru při brzdění motorem. Člověk jede pomalej a kratší trasu, o to delší zase musí jet pod plynem. Taky záleží, co je to za motor, starý diesel s krátkými převody má brzdný účinek velký, novější motory s dlouhými kvalty a nízkou kompresí brzdí málo, ale i tak, neutral nebrzdí vůbec. Pak by měl člověk ještě pečovat o správný tlak v pneu, na podhuštěných se úspora na neutralu vůbec nemusí projevit, taky střešní nosiče nebo otevřené okna zvyšují spotřebu stejně jako zapnuté spotřebiče v autě, hlavně v zimě, kdy se motor na volnoběh dobře nezahřívá a musí se dotápět elektricky. V neposlední řadě je to hlavně jízdní styl a předvídavost.
Tak nevím, jak může jet motor a spotřebovávat 0? Není pak přemaštěný?
Malé kopce na neutrál s dojezdem, jinak na 5. U neutrálu, to by se sice stát nemělo, ale... když chcípne motor, a pak ta snaha rychle startovat když jde řízení ztuha. Někteří to nezvládnou, úlek, ztvrdnou.
Motor spíš dřív chcípne na tom kvaltu, když ho někdo bude dusit na pětku ve čtyřicítce. Na neutral chcípnout nemůže, ať řídíš, jak řídíš, pokud tedy pominu třicet let staré vozy.
To stíreček ono ale záleží jaké auto.Například udávají u naftového YARISa že na 5°dokáže a MUŽE jet od 50km/hod až po max speed.A např takový motor 022A5000 v S.Ibiza (1714ccm,nafta) toto dokázal taky!Dokonce jsem s ním díky vydné spojce (vůbec nešla) dojet z Brna do JH jen na pátý převodový stupeň
Měl jsem focuse v dieslu a tam pětka sloužila taky místo automatu. Padesátku v pohodě zvládnul, čtyřicet už jsem nezkoušel. Dnešní vozy už mají převody ale o hodně delší, manželce vždy radím raděj vyřadit než dusit kvalt na brzdě, ono ten dvouhmoták na to trpí nejvíc.
Trochu na podobné téma,abych nemusel zakládat nové:
Před pár dny jsem absolvoval cestu do Milevska (celkem 400km).Natankoval jsem plnou,zvolil jsem trasu mimo rychlostních silnic, takže žádná plynulá jízda,stále brzda plyn.Na konci jsem měl na dením počitadle 400km a zůstatek na PC 250km(14 dní po této trase 600km na dením a 80 zůstatku na PC,při natankování plné je na displeji dojezd 630-650km), takže neplatí teorie o úspoře paliva při plynulé jízdě? Může to ovlivnit nové kvalitní svíčky a nový olej? Felicia combi 1.6MPI
doplněno 30.05.12 21:09:...ten web odkaz se mi tam omylem připletl,není důležitý!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.