Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytáčení jedničky?

Od: entropic odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

je pro motor špatné vytáčení prvního stupně? Chci tím říct že řadím za 2 až někdy při 2500 - 3000 ot/min. Přitom auto to spolkne už při nějakých 1500.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já osobně když auto nestojí úplně a jede třeba krokem, tak už tam nacpu dvojku. Jedničku jen na rozjezd. A když potřebuju prudce akcelerovat, jedničku vytočím jen tak k 2500 otáčkám a potom vytáčím dýl až dvojku, asi do 5000 ot. Vytáčet jedničku mi přijde zbytečné a při prudším zrychlení akorát zbytečně hrabe. Auto je Felicia 1.6 55kW

edge*

Jojo mám to tak stejně. I auto stejný*smich* Jen nevytáčím do 5000 max 3500.

hodnocení

1x

Jakmile je auto v pohybu, řadit dvojku.

jabraka*

Když jsem před mnoha lety dělal řidičák,tak můj učitel,v té době známý automobilový závodník,vždy řekl přesně totéž.Jedničkou pouze pohneš vozem a hned řaď dvojku.

JABRAKA

mowla*
hodnocení

0x

Primární otázka je - pro jaký motor? - pokud je 3000 maximum, moc mu to nesvědčí, pokud může do 5000, nic se motoru neděje. Jen - vytáčení nejen jedničky zvedá (resp. může, není tomu tak za všech okolností) spotřebu, toť vše.

edge*
hodnocení

0x

Spíš záleží na situaci. Když potřebuju rychleji akcelerovat vytáčím i do těch 2500. Každopádně 1. stupeň slouží k rozjezdu až druhý stupeň je ten tahoun který akceleruje. Ale když není potřeba, je lepší nevytáčet a to se všema stupněma a to už jen kvůli spotřebě. Benzín dá se říct ideál 2000 otáček. Podle motoru se dá jezdit i na 1500 jako například já s felicií 1,6. S otcovou 1,2HTP 2000.

hodnocení

0x

Co si pamatuji, tak nás v autoškole učili, že jednička je na rozjezd a dvojku řadíme co nejrychleji, jakmile je to možné = je logické, že při rozjezdu do kopce řadím za dva později než na rovině.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Dá se říct,že každé vytáčení zejména studeného motoru škodí. Ale když už jsi si zvykl na ten nešvar,zkus řadit po jedničce hned trojku.

hodnocení

0x

Ve svém při těchto otáčkách při rozjezdu budu "gumovat" ,za dva jakmile se rozjedu,cca1500 ot. a pokud potřebuji výkon tak trojku můžu roztáhnou od rychlosti cca20- 30km/hod (ot.nwn) a max někde u 120/hod a 6500?ot .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]