Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je smlouva o výpůjčce k něčemu?

Od: ramada® odpovědí: 9 změna:

V loni v červnu jsem kamarádovi zapůjčila auto,které si chtěl ode mě koupit,sepsali jsme alespospoň smlouvu o výpůjčce-(to je užívání auta zdarma,kde jsem ale uvedla,že se vypůjčitel zavazuje uhradit povinné ručení.) V technickém průkazu však ještě žádná změna není,auto je stále evidováno na mě.Tak se ptám je mi smlouva o výpůjčce něco platná,když on neuhradil skoro 2 měsíce ručení a mám to nyní hradit? A nebo mám s ním sepsat dodatečně smlouvu,kdy on už byl vlastníkem vozidla,případně jen provozovatelem a měl tudíš uhradit pojištění? Na základě toho,že neuhradil pojistku došlo ke zrušení a já jsem sjednala nové pojištění,ale až právě po téměř 2 měsících.Poradí mi někdo prosím?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

On se ve smouvě k něčemu zavázal a smlouvu nedodržel - teď je na vás, zda necháte věc ´plavat´ a nebo budete závazek ze smlouvy vyplývající po kamarádovi nějak vymáhat (úhradu vašich nákladů na nové povinné ručení)... Sepisovat smlouvu novou je každopádně zbytečné - když už tu první nedodržel...

Každopádně si pohlídejte, aby - pokud mu auto prodáte (už jste prodala), aby je opravdu převedl - jinak vám hrozí, že ručení budete platit dál, případně i s pokutou...

hodnocení

Ve smlouvě mám napsáno toto,tak bych potřebovala vědět,jestli uvedený dlu za nepojištění musím uhradit já a nebo vypůjčitel? Děkuji za odpovědi

smlouva zní :

Vypůjčitel je na základě této smlouvy a po dobu v ní výslovně uvedenou, oprávněn automobil bezplatně užívat, a to od 1 června 2011 do 30 ledna 2012 . Vypůjčitel je povinen automobil chránit před poškozením, ztrátou a zničením.

II.

Vypůjčitel podpisem této smlouvy převzetí automobilu potvrzuje. Vypůjčitel dále potvrzuje, že osobní automobil je bez viditelných či jiných zjevných vad. Vypůjčitel po dobu této smlouvy nese veškeré náklady na provoz automobilu a veškeré související poplatky. Vypůjčitel se dále zavazuje uhradit povinné ručení za dobu užívání vozidla.

Vypůjčitel není oprávněn přenechat automobil k užívání jinému.

III.

Výpůjčka je sjednána na dobu od 1.6.2011 do 30. 1. 2012.

IV.

Vypůjčený automobil bude vrácen půjčiteli v místě bydliště Půjčitele nejpozději 5.2.2012

V.

Tato smlouva je sepsána ve dvou vyhotoveních, po jednom pro každého z účastníků.

Na důkaz svého souhlasu s celým obsahem smlouvy připojují smluvní strany své podpisy.

mowla*

"Vypůjčitel po dobu této smlouvy nese veškeré náklady na provoz automobilu a veškeré související poplatky. Vypůjčitel se dále zavazuje uhradit povinné ručení za dobu užívání vozidla." - máte to jasně definováno...

Takže - jak už jsem psal - můžete:

1. se smířit s tím, že smlouvu nedodržel, zaplaťte a příště si dejte pozor...

2. kontaktovat dotyčného a na smlouvě trvat (tedy aby vám uhradil vaše náklady na pojištění), můžete kontaktovat právníka, aby dále řešil za vás (a náklady hradil kamarád), v případě, že takto nepochodíte, můžete podat žalobu a řešit věc soudně...

nu*
hodnocení

0x

Každá smlouva je k něčemu platná, ale nikdo z nás neví co a jak je tam napsáno, pokud by jste musela Vy sama zaplatit sankci ČKP, můžete se pak soudi s "kamarádem" o uvedenou částku plus náklady ny řízení a vymáhání atd...plus =uroky...mělo by stačit hědko "kamarádi budmě dluhy si plaťme", ale jsou situace kdy se nedomluvíte...Pak to musí rozseknout soud

TZakžýe ano, k něčemu top JE...

fgjh
hodnocení

0x

Podepsal smlouvu kde se zavázal platit pojištění - to nedodržel, tak to po něm můžete vymáhat včetně následné související škody (pokud auto nebylo pojištěné a bylo provozované, tak ČKP bude vymáhat příspěvek do fondu za nepojištěné období, tuším 70,- za každý den). V dokladech jste nejspíš uvedená jako vlastník i provozovatel, tj. ČKP to bude vymáhat od vás = kvůli nepojištěnému období kontaktujte ČKP, jinak budou mít možnost úmyslně čekat a ozvat se až těsně před promlčením (budou tak mít větší zisk kvůli penále).

Dodatečná smlouva že byl vlastníkem je řešení aby to ČKP vymáhala přímo od něj (kupní smlouva by byla doklad, že v uvedeném období jste nebyla ani majitel ani provozovatel), ale má to háček - termín na odhlášku je 10 dní = možnost sankcí za nedodržení termínu.

Asi bych mu to dal sežrat - sepsal bych kupní smlouvu s datumem nejpozději v den ukončení pojistky, o ČKP a poplatku do GF bych mu neříkal, nebo až po podpisu kupní smlouvy a jejím uložení (aby vám jí nemohl sebrat).

Pokud kupní smlouva nebude, tak chtějte aby vám všechno zaplatil ("Nezaplatil jsi pojištění tak jak jsme se dohodli, tím jsi způsobil že budu muset zaplatit do GF xx Kč = buď mi to zaplatíš dobrovoně, nebo to budu vymáhat právní cestou.")

Holt platí "jestli chceš přijít o kamaráda, tak mu půjč auto"...

ladaadal*
hodnocení

0x

Nejsem si jist, zda ti smlouva k něčemu bude, ale zaručeně vím, že pokud se s ním nedohodneš, už to nebude kamarád, ale bývalý kamarád.

buss
hodnocení

0x

Nějak není vysvětleno jak to měl hradit, zda bylo pojištění na něj, zda měl jen předávat peníze na něj vám, zda měl (byla mu předána složenka) hradit sám. Smlouvu máte, vymáhejte. TP na vás, pojistka zřejmě též. ČKP osloví vás.

doplněno 22.05.12 13:48:

Za dobrotu na žebrotu furt platíí!

nu*

Lidem chybí právní vědomí, přesto nemají zájem přečíst si nějaké zákony, také tam mohli napsat že jim bude dotytčný po dobu zápujčky platit obědy...nebo jen platit...

Zákon o povinném ručení nepoužívá pojem platit pojistku, ale uzavřít povinně ze zákona smluvní vztah - pojištění odpovědnosti ..a ten byl uzavřen...Nebo nebyl? Bez ohledu na dohodu s kamarádem, zákonná povinnost pojistit auto platí, vzhledem k tomu že nidko z pojištoven ani zČKP neví že si lidé půjčují nebo mění auta, měla si tazatelka ohlídat aby smluvu o povinném ručení uzavřel "přítel" ...přesto bych neriskoval a nezůstával současně v registru vozidel,zapsán jako provozovatel.

Zákon umožňuuje ČKP vyměřit neplatičům sankci, sankci uhradíte a pak se na základě smlouvy o půjčce vyrovnáte " finančně" as přítelem...

Závěrem...dnešní doba je doba socanů, kdy se chlap socan stěhuje k ženě, kdy si od žen půjčuje peníze nebo auto, místo toho aby jí peníze dával a auta kupoval...Když je někdo socan, má se buď snažit situaci změnit, aby socanem nebyl , ale pokud mu to vyhovuje, má žít způsobem odpovídajícím jeho možnostem...na odpovídající úrovni .To za dob mojí babičky nebylo možné, chlap se musel starat...babi by Vám to vysvětlila...měla pravdu...pánbůh s ní

hodnocení

0x

Zkuste poslat na CKP sken smlouvy a pak uvidíte zda jim to stačilí nebo ne!Osobně jsem prodal auto bez odhlášky na kupce a sepsal dodatek smlouvy ,kde se kupující zavázal ihned uzavřít PR a poté opravit auto a udělat E a STK.CKP dodatek smlouvy uznala a vzhledem k mé osobě případ uzavřela (mám písemně!).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]