Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zabránit srážce se srnou?

Od: cobrak* odpovědí: 27 změna:

Dobrý den,

všiml jsem si a myslím, že tomu tak je, že ve středních Čechách (nevím, zda i na jiných místech ČR) vysoce stoupl počet vysoké zvěře. Jelikož hodně často jezdím za tmy, potkávám ji na silnicích bohužel velmi často. Každý den aspoň jednu (průměrem). Naštěstí vždy stačím zabrzdit a ona uskočit. Ale. Chci se Vás zeptat, jak co nejvíce minimalizovat případnou srážku se srnkou. Samozřejmě je jasné, že je to hodně o náhodě a o štěstí, ale chci se Vás zeptat, zda má někdo zkušenosti a podělí se o ně, protože myslím, že to to je velmi důležité téma a podle mě aktuální. Když jedu ve tmě, snažím se jet velmi pomalu (třeba i 60km/), mám ruku připravenou na ztlumení světel a jsem připraven brzdit. Když se mi občas stane, že vyjedu mimo obec a pustím dálková světla, vidím srnky tak 30 metrů přede mnou a tak začnu troubit a oni utečou. Chci se Vás ale zeptat, zda používáte někdo i jiné možnosti a jste ochotni odhalit své Know-how ;) Děkuju všem za příspěvky a přeju Vám příjemný den bez nehod.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

veterinar na to doporucuje nejakou ultrazvukovou plasicku (nemyslim ty nesmysli co pres ne jde vitr) normalne na 12v (neco jako na mysi ale vetsi) , ja to ale kvuly psum nepouzivam , misto toho mam naraznik z 8mm zeleza a ram.

Ale zkus jeste offroadforum.cz neco tak kdysy resily myslivci na svoje auta kdyz jezdi v noci , byla to nejaka ♦iocvina ale nevim kde to tam je

cobrak*
hodnocení

Tak jsem hledal a hledal, ale nenašel :(

blackflamesiczi*

zitra se toho veterinare zeptam jedu tam se psem

cobrak*
hodnocení

Tak pak napište sem do diskuze. Díky!

hodnocení

0x

Dobrý den. Máme štěstí na divočáky na dálnici. V noci už se nám stalo, že jsme kličkovali na D11. U krajnice nabourané auto, natažený divočák, po dálnici, běhající další kňouři a rychle jedoucí auta. Nám se podařilo vykličkovat, náš soused to odnesl, bouračkou. Felicie na odpis, on otřes mozku, zlomenou ruku. Na obyčejných silnicích v noci, hodně potkáváme srny. Už se nám párkrát stalo, že jsme brzdili i očima, protože v poslední chvilce nám z příkopu vyskočilo srnčí. Nechceme rozbít auto, tak brzdíme. Když je možnost a cesty jsou v noci prázdné, tak jezdíme prostředkem, je větší šance se vyhnout zvěři. Jen můj názor.

cobrak*
hodnocení

Děkuju za komentář. Přeju, ať se Vás štěstí na divočaky nedrží dlouho :)

prskac1*

Srážce se srnou lze asi těžko zabránit, jezdím do práce v noci přes les a není den,kdy by nějaká neskočila do cesty. Nejhorší je, že srnu oslepíte a trubka zůstane stát na místě. Pokud je to v dostatečné vzdálenosti tak půl bídy,ale když skočí před auto, nezbyde nic jiného než pořádně potrápit ABS a modlit se že to zastaví. Už jsem taky vyléčený a jedine co pomáhá, je jet opravdu s rozumem a hodně koukat po stranách, protože v hodně případech odhalí číhající srnu na skok její svítící oči. Mnoho šťastných km bez srn a divočáků.

ridic
hodnocení

0x

Já to mám asi takhle (mám za sebou určitě nejmíň tisicovku vyhýbání zvěři):

1. sledovat prostor kolem příkopů, větší důraz na pravou stranu (zleva musí přeběhnou levý pruh/ zprava má jen příkop), srna je většinou dobře vidět a je čas na reakci. Vidět jsou oči, silueta ve tmě, bílej zadek.

2. nejezdit moc rychle. Pokud umíte řídit, máte rychlé reakce i rychle reagující auto (ne houpavý kočár), tak do 80-90 kmh je na klasické okresce relativní jistota že stihnete přibrzdit a vyhnout se. Průměrný řidič raději pomaleji, max. 70 kmh a začátečníci ještě i míň. Nad 110 - 120 i výborný řidič se sportovním autem stihne jen něco málo přibrzdit a bum. Nejhorší to je na podzim když je slizká silnice a mlha.

3. pokud je vidět srna (většinou 10m od silnice), tak hned brzdit (pokud za sebou máte další auto tak ne moc prudce ;), pokud hupne přímo před auto, tak prudce brzdit v přímém směru, těsně před srnou pak odbrzdit a vyhýbat se na stranu která je lepší. Přitom neztratit kontrolu nad autem a udržet ho na silnici (začátečník + běžný řidič = brzdit bez vyhýbání, lepší srazit srnu než se rozmlátit o stromy nebo protijedoucí auto)

4. zpomalit i pokud srne přeběhne před autem a vypadá to že je pryč - občas se za příkopem otočí a vyběhne zpátky. Nebo jich je víc a poběží další.

Horší než srna jsou jeleni a divočáci, tam už jde o hubu - může být lepší zahučet do příkopu než trefit jelena a mít ho ve skle... Naštěstí jsou dobře vidět a na reakci bývá dost času.

Zajíci rádi běží před autem - nejlíp zhasnout světla pak uteče pryč.

Lišky jsou v pohodě, ocas je dobře vidět a obvykle jen tiše přeběhnou a zmizí.

Jó v lese je veselo a občas nejen v lese, zvířectvo se promenáduje i v nečekaných místech :)

eulalie*
hodnocení

0x

Moje rada - když jedu lesem, nejedu jak Fitipaldi rychle, ale zmírním a bedlivě pozoruji kraj lesa, jestli tam nezasvítí nějaké oči ve tmě.

fran
hodnocení

0x

Šedesátka a hlídat odraz v očích.

buss
hodnocení

0x

Nejlépe nejezdit, když vyletí spoza keřů, vysoké trávy tak v podstatě nijak, pozdní reakce a naletí třeba do boku. Vezměme si reakci 1 sec., při 60km se ujede aniž se reaguje 17 m.

hodnocení

0x

Koupil jsem si pár těch plašičů zvěře (píšťalky) - přilepí se na nárazník a vzduch, který v nich proudí, vydává ultrazvukový signál.

Fakt je, že zajíci sedící na pravé krajnici mi už neběhají přes silnici, ale utečou doprava do pole. Nedávno mi ale přeběhla před autem laň jako kráva. Tak nevím.

Jinak jsem včera večer přejel kočičku. Seděla v mém jízdním pruhu a když jsem se kní přiblížil, tak to vzala přes silnici a rovnou pod auto. Jsem nevinen!

martinhajek*
Ty píšťalky moc nefungují. Resp. skoro vůbec. Jestli to vůbec něco vydává, tak rozhodně ne v nižší rychlosti. A pokud ano, tak zvěř na to reaguje všelijak...

Právě proto jezdím v noci rychle :))

blackflamesiczi*

pistalky nefunguji ani ve 150km/h a nebo mame blbe srnky, mel jsem na dilne jednoho rychlika co je tam mel (takove hezky barevne asi tuning*smich*) a cumak na kasi od srnky (mimochodem ten gulas byl exkluzivni) a komicke ramy (takove ty okrasne na SUV) nefunguji pokud ma jeste brejle pres svetla tak jeste zvalchuje blatnik

cobrak*
hodnocení

auto-doplnky.com/...

Tady píšou, že to funguje nad 30km/h a je to účinné do dálky 2km :-D :-D :-D Tomu moc nevěřím :) Asi je nejlepší si stáhnout okýnka a pustit rádio na plné pecky a je to :)

moto*
hodnocení

0x

Modlím se, tedy hlavně když jedu na motorce. Srnu jsem již jednou trefil autem, vyběhla tak bezprostředně z křoví těsně u silnice, že i při celkem rozumné rychlosti nebyla možnost reakce. Odnesl to nárazník a světla. Na motorce jsem se jednou o srnu doslova otřel a párkrát to bylo dost těsné. Kromě rozumné rychlosti a v noci jízdy pokud možno uprostřed silnice, aby byla ev. šance uhnout mne nic nenapadá. Je to osud.

Jinak se tedy dost často stává, že po jedné srně následují další.

blackflamesiczi*

kamos trefil srnku cumakem a ta se nejak blbe otocila pres auto a zadni naraznik na maderu (pod autem nesla) , kdy u toho nebyl bracha tak bych tomu neveril

hodnocení

0x

No já mám asi štěstí,ale fakt je,že v noci nejezdím ,naposledy když dcera měla na Peršláku (lesní hotel z bývalé PS roty) brigádu a pár jich bylo,ale tam se dá bezpečně snad jen šedesátkou a to ještě ve dne! Jinak je ale vysoké hoodně málo (alespoň JČ,) a zajíc nevím pomalu jak vypadá,černé je relativně dost ale záleží jak kde se jezdí.

cobrak*
hodnocení

Buďte rád, že jste z JČ. Když se jede Řevnice, Dobřichovice a Velká Amerika (západ od Prahy), tak jich je tam strašně moc. Měli by to zredukovat, protože už je to vážně nebezpečné.

frame*
hodnocení

0x

Né jednou se mi vyplatilo při přeběhnutí srny i tak brzdit, protože většinou běželi dvě. V noci někde v Německu na dálnici jsem si to šinul standartní dálniční rychlostí. Auto jsem měl plné spících lidí a minul jsem značku značící výskyt zvěře. Přemýšlel jsem jak bych asi tak mohl případnou srážku za těchto podmínek ovlivnit a najednou - přísahám - se pár metrů od krajnice pásli asi 4 srny. Jen se mi mihly. Nebylo mi z toho vůbec dobře.

cobrak*
hodnocení

Přálo Vám štěstí a buďte za to rád.

hodnocení

0x

U nás je také spoustu srnčí,když jedu navečer přez kopec jen pár kilometrů ke známým,tak běžně potkám několik stádeček se srnkami.A nebo i danělky,ale ty chodí v mnohem většíh stádech.Na 4 kilometrech běžně potkám i 15 srn,které chodí. po 2,3 i více kusech.Proto jezdím nejlépe krokem a to je ještě odháním ze silnice,že skoro zastavím a ,,nadávám,,jim aby laskavě uhnuly.Manžel mi nadává,že jezdím jako blázen,že také před 14 lety potkal na silnici kočku a málem jí přejel a že když by každý jezdil takhle,tak se nikam nedostanou... Aby opravdu uhnuly,tak mám vyzkoušeno,že se bojí lidského hlasu(při rychlé jízdě to ale samo nejde použít),troubení ale může způsobit,že se leknou a skočí i zpět pod auto...plašičky také nějak nazabírají,takže dobrá rada v podstatě neexistuje.

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den, tak bych chtěl ještě, byť po měsíci, doplnit, že jsem jel úředevčírem v půl jedné ráno a kdybych nejel tak pomalu a opatrně, jako jsem jel, zcela jistě bych přišel k vážnému úrazu, protože nejdenou přeběhl před cestu divočák a hned za ním minimálně dalších 12 selátek s bachyněmi. Takže jezděte opatrně a mějte štěstí jako já!

Nechci Vám brát iluze, ale nejde ani tak o opatrnou jízdu, jako o kliku - a to pořádnou. Sám jsem už několikrát podobné setkání zažil, pár srn, zajíců a pod. i ,,ulovil´´. Jde o to, že pokud Vám zvíře vletí přímo pár metrů před auto, není šance cokoliv dělat. Mě naučili už v autoškole, že největší pitomost je snažit se srážce zabránit, nedejbože strhnout volant stranou. Takže jediné, co v případě zvěře na silnici dělám, je to, že pokud je sucho, brzdím. Protože už moc lidí se zabilo, když se vyhýbali srně, ale jen málo zabila přímá kolize se zvěří. Každopádně kolega při cestě do práce vlítl Felckou do stáda divočáků a krom toho, že Felda byla takřka na odpis se nestalo nic. On neměl ani škrábanec.

Jinak bych v této souvislosti rád vyjádřil poděkování českým ekoteroristům, kteří se zasloužili o vypuštění zubrů do volné přírody. Rovněž doufám, že to bude některý z těchto myslitelů, který bude mít tu čest strávit poslední chvíle svého života po srážce s touto tunovou krávou...

cobrak*

Ve všem s Vámi Promone souhlasím. Kdo nemá kliku, má smůlu. Prostě doufat, že to dopadne dobře a srazit srnku než to strhnout a zabít se. Takových jsou plné hřbitovi :(

P.S.: Doufám, že nebudu mít čest potkat toho zubra ve volné přírodě, natož před maskou auta...

hodnocení

0x

Na motorce v noci jsem srnce ťukl předním kolem do kopýtek - Ok. S autem jsem v 90 km/h nabral naráz dvě srny a rady - co už psali jiní. Jen pokud nejste rallye jezdec, tak raději držte přímý směr a nekličkujte nebo navíc hodíte auto na střechu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]