Nejste přihlášen/a.
Zdravím, začínám autoškolu,ve výuce jsme to ještě neprobírali ale už bych to rád věděl. KDY VŽDY MÁ TRAMVAJ PŘEDNOST? A KDY NEMÁ. A mám přednost já kdybych jel po hlavní rovně nebo na semeforech byla zelená a já jel rovně a tramvaj proti me odbočovala do leva?
S těma tramvajema mám v hlavě guláš. Prosím nepište že se to budeme teprve učit.(to já sice vím ale chtěl bych mít jasno teď.)
Pokud je situace podle vašeho příkladu, tak máte samozř. přednost vy, pokud by jste však jel soubežně vedle tramvaje stejným smerem jako tramvaj a ta by odbočovala v pravo má přednost tramvaj!, přezto že vam vlastně kříží cestu.( pokud není místní úpravou stanoveno jinak). Samozřejme tramvaj ma přednost i pokud vjíždíte na vozovku kde je kolejový svršek součástí běžného jízdního pruhu. Záleží ale také na místní úpravě, jsou místa, kde to řeší značky a i tramvaj občas vidí značku dej přednost v jízdě. Na křižovatkách je provoz tramvají řešen signalizací v kombinaci semaforů, pokud tyto nejsou v provozu platí tu prednosti podle dopravních značek, ale pozor i zde platí -tramvaj jedoucí souběžně ve stejném směru jako vozidlo má při odbočování vpravo přednost!
Majky, není to nijak složité, tramvaje mají podobné dopravní předpisy jako ostatní vozidla. Ve Vámi popisovaném případě máte přednost Vy, protože jedete po hlavní a tramvaj z ní odbočuje a kříží Váš směr.
Jediná odlišnost je, když jede tramvaj jede po tramvajovém pásu vlevo od Vás. Pokud chce odbočit vpravo a DÁVÁ ZNAMENÍ o změně směru jízdy pravým blinkrem, tak jste VŽDY povinnen jí dát přednost. Pokud by to bylo jiné vozidlo, tak byste měl přednost Vy...
každý kdo chvíli jezdí(l) po Praze moc dobře ví,že tramvaj má přednost vždy-i když jí nemá...Není to sice asi rada co očekáváš,ale praktická zkušenost...Ono "přetlačovat se" s tramvají si dovolí málokdo-pár odvážlivců už poznalo jak naivní taková snaha je,což moc dobře vědí i samotní "piloti" tramvají a řádně toho zneužívají...Ber to jako radu do budoucna,nespolehej na značení.svět.signalizaci a vždy poblíž tramvaje počítej raději s tím,že její pilot na to "prdí"(myslím značení a světla) a prostě (po)jede...Souboj s tramvají-pokud nejedeš OTéčkem apod.nemůžeš nikdy vyhrát...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.