Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MotoKoloběžka a ŘP?

Od: jiri99* odpovědí: 10 změna:

Ahoj, je potřeba na benzínovou motokoloběžku ŘP? A musí mít nějaký papír, že je schválena na provoz po pozemní komunikaci? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na motokoloběžku nepotřebujete nic, je brána jako jízdní kolo ;)

mowla*
hodnocení

0x

Jako na koloběžku bez motoru...

:)

Ale zákon i tak platí...

doplněno 15.05.12 12:08:

Vždyť píšu - jako s normální koloběžkou - max. průkaz totožnosti...

jiri99*
hodnocení

To je jasný, že zákon platí.. ;)

Jde mi ale o to, jestli když by mě náhodou zastaví četníci bez řp, budu muset něco krom op ukazovat..

nu*
hodnocení

0x

zákon platí, a tam o koloběžkách není vůbec nic, vzhledem k tomu že jsou vyráběny i koloběžky, které mají i sedačku, dají se zařadit mezi tzv. jízdní kola s pomocným motorkem...a to může mít maximální konstrukční rychklst 25 km/h a výkon motoru omezen podle zákona...

Také obecně platí že cokoliv co provozujete na veřejně přístupných komunikacích musí být schváleno pro provoz...takže by jste jke kolpvběžce musel dostat nějaký doklad od výrobce, ze kterého vyplyne že na základě rozhodnutí MDCR bylo toto vozidlo schváleno jako motorvá koloběžka, nepodléhá registarci a lze jí provozovat za těch a těch podomínek...

Předpokládám že ke kolběžce nic nemáte, proto vůbec nevíte co máte, neznáte konstrukční rychlost a možná ani výkon motoru,,,pak je těžké radit...

Různé čínské výrobky prodávané na internetu nebo v Polsku jsou tutově bez jakéchkoiv dokladů od výrobce a "ČETNÍCI" samozřejmě mohou každému jezdci na tomto výrobku dělat problémy

Na argumety borců kteří na koběžkcách jezdí léta a nikdo po nich nic nechtěl odpovídám že dle mého názoru většina policistů vůbec neví kam koloběžku zařadit a proto raději dělá že nic nevidí...ale stačí aby je někdo instruoval a dal to na internetové stránky policie čr a uvidíte ty akce...jako v posledním roce kvůli xenonům...Mimochodem některé kolběřky jedou i vív než 40 km/h, viděl jsem i stroj který jel snad šedesátkou...Jistě uznáte ža to je k zamyšlení, že ta trubka s motorm by mohla být i nebezopečná...

jiri99*
hodnocení

Zatím žádnou nemám a ano, koukal jsem i na ty, co jedou rychlej než li 50km/h.

Pač ale mé vědomosti nesahají tak daleko, raději se první zeptám, než něco koupím..

Každopádně děkuji za odpověď.

blackflamesiczi*

tak na ty jsem koukal take , vmax 80km/h ale zabit se umim levneji*smich*

raadek*
A já bych řekl, že motokoloběžka je moped, protože motor je už součástí konstrukce koloběžky. Na rozdíl od dodatečně přidaného pomocného motoru, který nezasahuje do původní konstrukce kola. Třeba Sachs je už motokolo, na které je potřeba řidičák o proti kolu s pomocným motorem, které se stále považuje za nemotorové vozidlo. R.
nu*

bez dokumentace k vozidlu jsou vše jen dohady, rozdělení vozidel se 2 nebo 3 koly řeší směrnice 2002/24 ES, tam je to v první kapitole dostatečně přehledné, problém je někde úplně jinde, dnes vyrábí kdekdo kdeco, číňané různé dětské motocykly, pitbike, dirtbike a další bike, které ale nidky nebyly schváleny pro provoz na veřejně přístupných komunkacích...

Lidí pak nabývají dojmu, že se jedná o běžná vozila, která se dají za supervýhodnou cenu přihlásit a provozovat, ale opak je pravdou...proč to lidé kupují? A proč se to vůbec prodává? No protože je to kšeft jako každý jiný

Vím že schválení pro provoz měli výrobky firmy Blata, sám jsem mnohokrát viděl v různých prospektech motokoloběžky za 8,5 či 12 tisíéc, nechválené výrobky z číny...jak jinak...Myslím že většina lidí už pochopila že je to výrobek k ničemu, pokud člověk nemá velký soukromý pozemek nebo vlastní letiště...

Debatu ukončíme odkazem na zákon 56/2001Sb.,paragraf 6, podle kterého každé silniční vozidlo s výjimkou pracovního stroje přípojného podléhá registraci, a podle kterého registrovat lze jen motorové nebo přípojné vozidlo, jehož tehnická způsobilost k provozu na pozemních komunikacích byla schválena...Schválení se prokazuje rozhodnutím =uředu nebo nebo technickým osvědčením vydaným výrobcem...

Pokud nejsou splěnny výše uvedené podmínky, hrozí jednotlivci který bude jezdit trubkou s motorem zákaz řízení a slušná pokuta

jiri99*
hodnocení

Ok, takže při případné koupi dávat pozor, aby k tomu byly nějaké "papíry", kde bude jasně specifikováno, jak a kde atd. se s tím může jezdit..*palec*

nu*

blata.cz/...

tady se podívejte, jak vypadá homologovaná motokoloběžka, klidně zavolejte do Blaty jaký doklad ke koloběžkám vydává a co je v něm uvedeno

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]