Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis vozu z dědictví bez STK+ekodaň

Od: alfagamma* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

mám následující problém. Vozidlo je dědictví, zdědily ji dvě osoby zároveň 50/50, zároveň vůz nemá STK a v současné době ji není schopen úspěšně absolvovat. Jedna osoba již podepsala papír, že se vozu vzdáva ve prospěch osoby druhé (podpis úředně ověřen)

Nyní musím s osobou druhou zajít na úřad a vůz na ni přepsat (starý pán, proto musím i já). Pokud se nepletu, nyní se ekodaň platí pouze při prvním přepisu. V dědictví se ale ekodaň neplatí, ta se ruší a podle zákona při druhém přepisu se již ekodaň neplatí. Ovšem slyšel jsem nebo četl, že od 1.června má vejít v platnost zákon, kdy toto už nebude možné a ekodaň musí být uhrazena i v případě přepisu druhého, pokud se v prvním neplatila.

Stačilo by pouze na mě auto odhlásit s tím, že nyní platí tento zákon a tak bude muset být uplatněn i když bude v platnosti již zákon jiný? (Nemůžu ničím podložit, že zákon bude - nemám čím, ale prostě nechci státu jen tak dát 10 tisíc na ekologickou likvidaci vozu, který se likviduje na vrakovišti kam stát nedá ani korunu - navíc bych řekl že ani to vrakoviště zrovna ekologické nebude).

Bez STK na mě auto nelze dohlásit a bohužel ji do konce května nestihnu udělat - za dva týdny maturuju a tak mám jiné starosti než ležet pod autem. Slyšel jsem ovšem o možnosti přihlášení automobilu bez STK s tím, že na úřad donesu papír o evidenční kontrole + značky a vše se dá hned po přihlášení do depozitu. Je to pravda? (Přecejen evidenčku zvládnu a pro klid v duši bych to měl na sebe nejradši napsaný hned)

Promiňte mi tolik otázek najednou, snad jsem to napsal srozumitelně.

Díky za reakce, alfagamma.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

1x

bez STK lze auto dohlásit na přímého dědice s tím že se auto hned uvede do režimu dočasného vyřazení

odhlášku na jinou osobu doporučuji provést až poté co bude dědic zapsán jako majitel a provozovatel, protože on bude od ekodaně osvobozen a další , tedy ten na koho auto odhlásí už nebude nic platit...proto nelze provést hned odhlášku...tredy ltzem, ale pak tu ekodaň dotyčný zaplatí při registarci na sebe...odhlášu lze udělat i v režimu dočasného vyřazení, všechny tyto úkony lze zvládnout najednou, ale tam kde mé dědic trvalé bydliště

auto se pak odstaví na veřejně nepřístupné komunikaci, protže nemá značky a není pojištěné, až odmaturujete, necháte auto opravit a odvézt na odtahovce na STK, uděláte TP a EK, auto pojistíte, doběhnete na úřad přihlásit auto na sebe, se značkama se pak vrátíte na STK, nacvaknete je do podložek a s autem odjedete

alfagamma*
hodnocení

Díky za odpověď.

Neví někdo jak je to s tou "zpětnou platností zákona" a taky novelou pro ekodaň? Má se něco v červnu tohoto roku měnit nebo ne? Díky

alfa, jakou zpětnou platnost myslíte. Novela ekodaně se nekoná.(zatím) A určitě ne od června

nu*
hodnocení

0x

zpětná platnost zákona, tedy retroaktivita je nepřípustná, i když naše pravicová vláda je schopna zpětně změnit zákonné podmínky podnikatelům ve fotovoltaice nebo zpětně změnit podmínky odchocu do výslužby vojákm či policistům, myslím tím zdanění které v době kdy subjekty inevstovali, sloužili, podnikali či odcházeli platili...

Pokud někdo někomu něco zákonem garantuje, a poté co se dotyčný nadosmrti zadluiží aby realizoval svůj záměr, změní mu pravice dodatečně podmínky k pdnikání a dotyčná zkrachuje...

Poté so s epolicista rozhodne po 25 letech odejít s tím že je mu přiznám v nějaké vžýši yvýsuhový příspěvek, je pravice scholna tento přiznamý přísůěvek dodatečně zdanit tak,že je po letech najednou nuižší než před lety kdy byl přiznán...atd...

Takže...v ČR, kde je právo vysvětlováno podle toho, kdo je zrovna v parlamentu, a to i s vědomím a rizikem prohraných soudních sporů a arbitráží ( oni už v parmanetu nebudou a ti další s s tím nějak poperou) , ve státě kde je demokracie omezena na volby ejdnou za 4 roky, je možná i retroaktivita...

johanektonik*
hodnocení

0x

v případě dědictví dědic nic neplatí.převáděl jsem auto po otci a nic jsem neplatil

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]