Nejste přihlášen/a.
Mám řidičák sk. B a (A s harmon. kódem150) tzn. motocykl do 50ccm. Oprávnění ještě z doby totalitní.
Doslechl jsem se, že v poslední době došlo ke změně a s tímto oprávněním údajně mohu řídit i skútr do 150ccm s nějakým omezením výkonu, číslo přesně nevím. Nikde to nemůžu dohledat a pokud studuji zákon, přiznávím se, že tomu nerozumím.
Nevíte drazí rádcové jak to ve skutečnosti je?
A 150 znamená bývalé AM - tedy mopedy a malé motocykly s maximální konstrukční rychlostí 45 km/h...
Nemáš pravdu. s kódem 150J se může sedlat jakékoliv pade,bez omezení rychlosti!Osobně jsem zjištoval a někde nwn kde jsem si toto nalezl.Zajímalo mne protože jsem v 15 udělal tehdejší "M" (malé moto do 50ccm) a po x letech jsem dělal (cca 20 letech,dřív jsem řp nepotřeboval) "B" , tím ,že mi dali ten kód by mně vlastně sebrali (jako bych ho neudělal) oprávnění na malé moto (např Jawa 50 a typy 20-23AMustang,simson S51...) a omezili na nějakou babatu!což není možné
PS ověřeno to mám z více zdrojů! nejen internetu!
Přesně tak, jak píše kolega. A chystá se návrh nebo chystal se, že se bude moci s řidičákem na sk.B řídit i 125ka, ale všechno vždy platí až pro řidiče, kteří získají nově tento řidičák. Takže v praxi to znamená, že všichni, kdo získají řidičák po roce 2012, budou moci to a to. Na nás starší už se to nevztahuje
Zrovna nedávno mého známého, motorkáře (zkušenej, opatrnej), sejmul nějakej haj*lík bez řidičáku, a alkahólem a na své stopce...
Při dnešní neohroženosti některých borců a borkyň za volantem bych se já (taky starší s A150), stejně na motorce bál...
nowla; cobrak - právě takových výkladů jsem se bál, každý říká své nesmysly. Protože mám skupinu B a A1 s harm. kodem 150, jak jsem výše uvedl. Tedy:
Řidičské oprávnění skupiny A1 opravňuje k řízení motocyklu do objemu 125 ccm a do výkonu 11 kW. Harmonizační kod v mém případě snižuje max objem na 50 ccm.
Logicky mi tedy vychází, že můžu řídit motorku do výkonu max. 11kW a objemu max. 50ccm. Je tak?
Pokud bych měl jen skupinu B, zíkávám současně skupinu AM, (nemusí být ani zapsána v ŘP, vyplývá ze zákona, prostě patří k B). To by byl případ pro tu max. rychlost 45 kmh-1.
Kde teda vidíte to, že A1 s kodem150 nahrazuje AM?
Kod 150 opravňuje k řízení jakékoli padesátky bez omezení rychlosti, ale vzhledem k tomu, že "harmonizuje" skupinu A1, tak je omezena výkonem do 11kW. Je fakt, že žádná padesátka asi těch 11kW ani nedá.
Výše napsané se týká nás, co máme ŘP z dob pravěkých a skupinu A1 (150), dříve M, máme vedle B vyznačenu.
Potom jsou mladší, ti mají vyznačenu jen a jen sk.B. Můžou řídit motocykl s maximální konstrukční rychlostí 45kmh-1. Vyplývá to ze znění zákona.
Na okraj: maximální konstrukční rychlost je zapsaná v technickém průkazu a nemá nic společného s rychlostí jakou opravdu pojedete, nebo byste mohli jet.
Podle MD ČR (viz - mdcr.cz/... znamená národní harmonizační kód 150 pro A1 omezení na 50 ccm...
Jo - neměl jsem pravdu...
cobrak: No právě ta novela mě zajímá. Týká se to 125tek s automatickym řazením
Už platí? Od kdy bude platit?
Platí i pro ty co už Béčko mají, nebo jen pro nové?
Mohli byste mě nasměrovat na citování zákona?
Opravdu mě v týhle zemi vytáčí jak je motoristická veřejnost neinformovaná, hlavně že se každý den dozvíme v TV, že se přestěhoval slon z jedné ZOO do druhé a že je veselý. Mě se tu žije fakt smutně.
novela byla vyhlášena ve sbírce zákonů, tedy platí, s účinností od 19. ledna 2013, jedná se o skůtr do 125 ccm a automatickou převdovkou
Obyčejné béčko opravňuje k řízení moto s konstruknčí rychlostí do 45 km/h včetně, A1 s kódem 150 jakoukoliv padesátku
A1 bez harm. kódu motocykl s vákonem do 11 kW včetně do objemu maximálně 125 ccm
Tady je odkaz na novelu, po 19 lednu 2013 kdyaž vypadne část starých textů bude zákon trochu přehlednější, ale dnes v tom budete mít guláš
Myslím si, že nemáte pravdu... jestli čtu tu novelu dobře, tak v B jsou zařazena vozidla mimo písm. a-e (tzn. mj. mimo motorky) a u A1 je omezení 125 ccm a kupodivu tam není ani slovo a automatu (jak jsem četl jinde). viz: §80 zákona (ve znění k 19.1.2013)
(1) Do skupiny
a) AM jsou zařazena motorová vozidla s konstrukční rychlostí nepřevyšující 45 km.h-1
1. dvoukolová se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 50 cm3 nebo s výkonem elektrického motoru do 4 kW,
2. tříkolová se zdvihovým objemem zážehového motoru nepřevyšujícím 50 cm nebo u jiných motorů s výkonem nejvýše 4 kW,
3. čtyřkolová o hmotnosti v nenaloženém stavu nejvýše 350 kg se zdvihovým objemem zážehového motoru nepřevyšujícím 50 cm nebo u jiných motorů s výkonem nejvýše 4 kW,
b) A1 jsou zařazeny
1. lehké motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj o výkonu nejvýše 11 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg a se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 125 cm3,
2. tříkolová motorová vozidla o výkonu nejvýše 15 kW,
c) A2 jsou zařazeny motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj s výkonem motoru nejvýše 35 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,2 kW/kg, které nebyly upraveny z motocyklu s více než dvojnásobným výkonem,
d) A jsou zařazeny
1. motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj,
2. tříkolová motorová vozidla s výkonem převyšujícím 15 kW,
e) B1 jsou zařazena čtyřkolová motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmeni a), jejichž výkon nepřevyšuje 15 kW a hmotnost v nenaloženém stavu nepřevyšuje 400 kg nebo 550 kg u vozidel určených k přepravě zboží,
f) B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3500 kg, s nejvýše 8 místy k sezení kromě místa řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravý nepřevyšuje 3500 kg nebo v případě rozšíření rozsahu nepřevyšuje 4250 kg,
doplněno 10.05.12 22:12:
Celou novelu můžete najít zde:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.