Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nastartovat roztlačením auto

Od: gumidek* odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

nikdy jsem to zatím nepotřeboval, ale hodilo by se mi se to správně naučit, autoškola to totiž neučí a nejlépe bych si to zkoušel teď, dokud na to mám ideální auto :). Je mi jasné, že nejprve zapnu zapalování (klíček do polohy, kdy funguje elektrika) a pak co?

Mám dát neutrál, roztlačit auto u dveří nebo zezadu? Pak tam skočit a rychle ze spojkou dát jakou rychlost? Pak pustit spojku a cuknutím roztočit motor a zase spojku vyšlápnout a by nezdechl? Chtěl bych nejlépe podrobný návod a vše okolo. Případně i vlastní skušenosti. Díky všem ;)

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když sám, tak zapnu klíček na 1, vyřadím, odbrzdím, nechám otevření přední dveře a tlačím hned vedle dveří řidiče za sloupek, abych mohl případně řídit směr volantem a kdykoliv rychle skočit do auta. Až má auto rychlost běhu, skočím do něj, zařadím dva a pustím spojku. Škodovka mi vždycky chytla :) když jsme na to dva, já sedím uvnitř a druhý tlačí zezadu, mám tam rovnou kvalt a držím spojku, až má auto rychlost tak pustím :) prošlapu plyn aby to nezdechlo a jedu :)

mowla*
hodnocení

2x

Roztlačíš, dáš tam dvojku a pustíš spojku, jakmile uslyšíš/ucítíš, že motor chytá, vymáčkneš spojku, dáš jedna a odjíždíš... Když nechytne, opakuješ od roztláčení (někdy do úplného vyčerpání)...

Lépe je mít na pomoc spolujezdce, protože ten auto může tlačit, i když ty už zkoušíš motor nahodit - není dobré ale mít spolujezdce a za ním přívěsný vozík, když ti auto chytí (to jsem zažil!)...

*smich*

S motory modernějšími pak s tím "cukáním" (rychlé puštění spojky) opatrně, aby se nepřetrhl rozvodový řemen (to je pak na novej motor)...

gumidek*
hodnocení

Proto bych se to chtěl naučit teď, když je tam řetěz *placni*.

martinhajek*
hodnocení

2x
Gumidku, bodejť by to v autoškole učili, dnešní auta se jak víš neroztlačují.
Fáčko na trojku nahodíš snadno, hlavně opečovávané ;) Tedy když ti někdo pomůže. A ano, za dveře.
gumidek*
hodnocení

Takže napumpuju ručně čerpadlo na bloku, dám klíček,odbrzdím a vyřadím,zapnu případně sytič ťuknutím do plynu,zatlačím u dveří do sloupku A a rozběhnu se s ním a až se rychlost vyrovná, tak tam vlítnu, ze spojkou dám 2 nebo 3 dle rychlosti a pak jí pustím a motor naskočí a s plynem jedu dál už normálně.

Všem moc děkuji za odpovědi, zase o něco chytřejší do života *hej*

hurá... už jedete.

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

roztlacit sam auto je pakarna a na rovine skoro nemozne ale jinak tlacit do A sloupku u ridice aby jste stihl naskocit*smich*

Favorit na rovné asfaltce se ještě roztlačit dá. Zvládl jsem to i já se svými 60 kg :D

au1
hodnocení

0x

Záleží na rychosti, jakou dokážeš auto tlačit :D Ideálně 2 lidi, nebo víc... Zapnout klíček do druhé polohy, roztlačit auto, dát tam 2 nebo 3 dle rychlosti vozu, pustit spojku, naskočí motor, a pak už se s tím může jet normálně, jak kdyby jsi nastartoval startérem.

hodnocení

0x

gumídku, Váš postup je OK, jen tlačit u dveří...

gumidek*
hodnocení

Asi to bude bezpečnější, kdybych ho nechytil. A navíc, pokud by byl i zapnutý sytič, tak by se i dobře rozjel (na sytič přes 1000ot/min).*smich*

gumidku, vy jste mladý, auto doběhnete, nesmíte ale klopítnout...

stirecek*
hodnocení

0x

A jak auto roztlačujete, kdy je to nejvíc potřeba?...třeba v zimě na ledě? Na náledí se nedá ani roztáhnout*smich*

gumidek*
hodnocení

V zimě jsem vozil náhradní baterku v kufru plně nabitou a startovací kabely, protože ta v autě už klekala. Je to už pár týdnů, co jsem ji vyhodil úplně a tu s kufru jsem namontoval do motorového prostoru nastálo. Takže už nemám tu případnou záchranu, kterou jsem si vozil a tak bych se chtěl naučit správně tlačit.;)

Na náledí to musí být dobrá sranda ... :D

stirecek*

Tak co třeba zajít občas do posilovny a na zimu do kufru přihodit tretry a pneu s hřeby*smich* Nebo sehnat nějakou baterii do kufru. I když mně když nějaká baterie úplně odešla, tak vždy v létě, nikdy ne v zimě...

výtka
Upozornění od administrátora 09. 05. 2012 21:33:11
není to mimo téma?
gumidek*
hodnocení

No, já si s těma akumulátorama furt hrál. Skoro pořád byly na nabíječce a tak ta polomrtvá vydržela i ranní zimní start. Spíš jsem jí testoval, co ještě vydrží. Pak po nabití vydržela jedno nastartování a pak už utáhla jen spouštěč na zasunutí pastorku do věnce a víc nic.

Spíš beru tu variantu posilovny, protože nějakou extra korbu nemám a ta se hodí *frajer*

a je to tady..

martinhajek*
Jeden můj zákazník s sebou ve Feldě celou dobu co jí má, vozí startovací kabely. Ještě nikdy je ale nepotřeboval pro sebe, v zimě občas nahazuje auta svým sousedům. Jednou s ní dokonce k nám přitáhl nepojízdné Mondeo :-D
gumidek*
hodnocení

Správnej řidič. Kabely bych dal do zimní výbavy automaticky. :D

kamill*
hodnocení

0x

Neučte se roztlačovat auto ani na rovine, ani z kopce,lebo ak nechytne na drc,tak benzín poškodí katalyzátor a ak budete musiet zastavit pred prekážkou ,tak neubrzdíte -posilnovač brzd, ani riadenia nejdu! O pretočení rozvodu tu píšú .100%stav alebo káble

gumidek*
hodnocení

Favority s karburátorem katalyzátor nemají a pokud budu s jiným autem (modernějším) na nějakém odlehlém místě, tak ten katalyzátor raději risknu, než abych tam stál jako kůl v plotě a na někoho čekal.

Zatím má zkušenost tu, že s vypnutým motorem vpohodě ubrzdím i delší kopec, ale pak mě s toho bolí noha a je to vyčerpávající. A samozdřejmě auto se servořízením je problém (točit volantem).

Rozvody s řemenem jsou stejný problém jako katalyzátor. Buď to přežijí, nebo ne. Řetěz to přežije vždy a nikdy nepřeskočí.

doplněno 10.05.12 00:02:

Při rozbitém startéru nepomohou ani káble. Stát se může kdykoliv, cokoliv a nechat se táhnout nemusí být vždy dostupné (třeba ten kat je levnější, než odtah).;)

Kamile. zdravím, vy jste již zažil osobně, že benzin poškodil katalyzátor? Nebo přetočení řemene?

Stále jen o tom čtu, ale nenašel jsem nikoho, aby sdělil podrobnosti..

mowla*

Poškodit katalyzátor určitě jde, ale při roztlačování bych to odkázal do říše bajek...

Prasklý rozvoďák už jsem potkal (tedy kámoš, ale byl jsem u toho) - R Scenic, tuším 1.6, r.v. tak ´96, ´čerstvý dovoz´ z F a koupě v bazaru bez následné kontroly v servisu (a hned jel na dovolenou:)) - při pokusu o roztažení se z motoru ozvalo tak nepříjemné zarachocení, že domů jel na špagátě (cca 300 km :)), verdikt servisu znamenal výměnu motoru za jiný (taky bazarovku) - prasklý píst a ojnice...

kamill*

P.Milane ,mám osobnú skúsenost ,ked som po krátkom roztláčani dolu kopcom neubrzdil na križovatke s trojuholníkom -auto nechytlo a posilnovač bol bez účinku -nič nešlo! V blízkom servise poruchu -pretočený remen odhalili -nič sa nepoškodilo .Toto auto nemalo katalyzator. Na mojom aute s riadeným katalyzatorom za 30000 by som to neskúšal .Verim manuálu ,kde sa roztláčanie z dovodu poškodenia zakazuje .Nemáte náhodou potrebu tazatela poučit ,že s vypnutým zapalovaním pravdepodobne aj zamknutým riadením sa nejazdi dolu kopcom a brzdi sa zle ,ak posilnovač je bez účinku.

gumidek*
hodnocení

Mám snad vlastní rozum a volant se zamyká až po vytažení klíčku, kdy to ve spínačce hlasitě cvakne. Asi to ani nebudu nikdy potřebovat (mám ho ve velmi dobrém stavu). Zajímal mě jen princip, co kdyby ... ;)

P.S.: S kopce bych se i bál, že mi ujede, takže to bych nedělal nikdy.

Pane Kamile a to když nejde posilovač tak auto nebrzdí ani nezatáčí?Toto nejde pokud vím jen i vozů citroen s hydropneumatikou,kde teprve chodem motoru funguje hydročerpadlo které dodává tlak pro systém brzdení pružení a pro posilovač řízení!Všechna ostatní auta bez posilovačů musí brzdit i fungovat řízení!jen vynaložit větší sílu!

A co jsem v příručkách k několika značkám aut dočetl,tak výrobce nezakazoval roztahovat ,jen doporučuje,že pokud nechytne na cca 20m ,tak neroztahovat právě skrze možné případné zničení katu nespáleným benzínem!

solenza*
hodnocení

0x

Ahoj, já jsem to už několikrát potřeboval u různých aut a roztláčet auto v jednom člověku je docela těžké. Já jsem auto roztláčel z mírného kopce. Stál jsem v předních dveřích, držel volant a opřel se o sloupek, aby se auto rozjelo. Ale rozjelo se docela nečekaně rychle a měl jsem co dělat, aby mi auto neujelo. Bylo to v zimě, takže jsem se držel auta a to mě táhlo, jako na lyžích. Takže když to jde, je lepší někomu říct, aby do auta zezadu strčil, a řidič tak mohl celou dobu sedět na místě řidiče v autě. Když se někdo najde, kdo roztlačí auto, zařadím 2ku, a pomalu pouštím spojku. Když auto jakoby škytne, tak přidám plyn a rozjedu se. To za celou bodu s klíčem ve spínací skřínce v poloze, aby svítily kontrolky, nebo při pouštění spojky se může pomoct i stratérem, ale když je dobrá rychlost, není startér většinou potřeba. Jednou jsem viděl roztláčet auto, za kterém byl vozík. Nevím, jak to ty lidi mohlo napadnout, ale roztáčeli auto tak, že tlačili do auta, ne do vozíku. Kdyby motor naskočil a auto se rychle rozjelo, tak by je vozík mohl docela ošklivě zranit. Existuje řada pověrů, jaké auto se může a nemůže roztláčet. Já však zastávám názor, že každé auto s manuální převodovkou nebo s automatickou, u které se dá manuálně zvolit rychlost se dá roztláčet. Auto s katalyzátorem je lepší roztláčet na kratší vzdálenosti. Pokud nenastaruje, tak pak dál netrápit. U aut s hydraulicky napínanými rozvodovými řetezy, nebo z řememen s citem pouštět spojku a nemělo by se nic žádnému autu stát. Jinak bych nechtěl roztláčet nějaký starý diesel s velkou kopresí, protože na 2ku se motor ani nehne a na 3ku aby se běželo tak 40km/h.

gumidek*
hodnocení

Už jsem si to dvakrát skusil a teda žádnej med :) ,na rovince. Ale naskočil pokaždé. Jen ho dát do bohybu. S Formanem bych už měl problém.:D

blackflamesiczi*

automat asi ne , vzhledem k nulovemu tlaku v cerpadle to nepujde u zadneho , mozna dsg ale nevim nikdy jsem dsg nezkousel tlacit a ani nekoukal na system

marcus*
hodnocení

0x

No prostě to roztlač s vyhozenou rychlostí, nasedni, sešlápni spojku, zařaď dvojku, pak to zkus natočit a pomalu pouštěj spojku než se to chytne. Tak nějak no :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak roztlačit auto

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]