Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje převodovka a spojka?

Od: tendos odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím mohl by mi nkědo vysvětlit jak funguje spojka a převodovka při řazení?

Nedokážu to z videa :

vůbec pochopit.

Když řidič zmáčkne spojku, lamela se spojí nebo rozpojí?

Jak to celé funguje prosím?

Děkuji za informace

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinhajek*
07.05.12 19:15
hodnocení

1x
Rozpojí

hodnocení

0x

spojka je obvykle sevřená (uzavřená). Stlačením pedálu spojky se rozepne a můžete lehce řadit. Právě tuto funkci má spojka jako jednu ze zásadních - rozpojuje pohon vozidla, aby šlo lehce zařadit. Také se používá při rozjezdu. Pokud je vozidlo v tahu,soukolí jsou namáhané a jen stěží přeradíte a to ještě můžete vše poškodit. Spojka je důležitá. Převodovka existuje ve verzi manuální nebo automatické - ta je závislá na otáčkách motoru.

tendos
hodnocení

Díky za vysvětlení spojky, nyní by mi prosím někdo mohl vysvětlit podrobněji funkci řazení z videa?

Jak to funguje? Já vidím že se stále točí všechna ozubená kola, včem je tedy rozdíl při zařazení? nevidím žádný :(

Děkuji

gumidek*
hodnocení

0x

Tady to chápeš? Ty ostatní se sice točí, ale sílu nepřenáší.

doplněno 07.05.12 20:10:

doplněno 07.05.12 20:13:

doplněno 07.05.12 20:17:

To řazení vždy zajištuje ten kroužek, který je uvnitř ozubený a přemostí vždy dvě ozubená kola. Ta spodní hřídel spolu s tou horní udává převodové stupně a ty kroužky nahoře si je vždy vyberou, podle toho, který zrovna přesuneš pákou. Chápeš?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak funguje převodovka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]