Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Při defektu kupovat 2 pneu?

Od: garnett* odpovědí: 21 změna:

Dobré odpoledne,

chtěl jsem se zeptat, jsem jeden ze začínajících řidičů, kteří se sami musejí starat o auto atd. Nicméně se mi stala taková nepříjemnost a tak sem si chtěl nechat poradit.

Mám rok staré letní pneu, teď jezdím 2 sezónu a někdo mi propíchnul gumu vypadá to na nůž. Mám DUNLOP dojezdové a 17-ky. Nyní musím koupit pneu, to je mi jasné, tak jsem se chtěl zeptat, jestli musim koupit 2 nové, nebo mi stačí jedna? Změni se nějakým stylem vlastnosti vozidla když k 1 sezónu starým pneu koupim novou?

Tento typ ojeté pneu nemůžu za boha sehnat. Díky za radu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

1x

Většina by sice koupila jednu, ale na STK to nepustí a mě by to nepustil ani vlastní rozum. Pneu musí být se stejným vzorkem od stejného výrobce aspoň u jedné nápravy (obzvláště té přední). Levé a Pravé kolo musí mít stejnou vlastnost odvádět vodu a stejně rychle, jinak v případě krizovek a aquaplainingu se auto může roztočit. Navíc se různé pneu (od jiných výrobců a jiných běhounů) jinak zahřívají a mají jinou vlastnost přilnavosti.

Když jednu jinou, tak raději nazadní nápravě a ne na té přední.

garnett*
hodnocení

No to je fakt. Jenže oni tyhle DUNLOPky jsou pěkně drahé. Koupíš 1ks za 3500 a 2 za 7000. To je sakra rozdíl. Jenže jakto vypadá, tak budu asi muset zřejmě koupit ty 2 pneu. Technickou jsem dělal teď v zimě na zimních pneu. Takže teď cca 2 roky na ní nepůjdu.

gumidek*

No a neseženeš tu s tím defektem novou? Už se nevyrábí?

laybor*

Gumidku - STK nekontroluje jestli je jedna guma sjetá o 1mm víc než druhá, ještě mi to nikdy neměřili - tobě jo?

gumidek*

Spíš výrobce a běhoun (ne stav vzorku). U kámoše brblali, že má jednu zadní Barum a tu druhou Matador. Navíc ten nápis byl vidět zboku.

doplněno 07.05.12 14:33:

Tedy co se týče vzorku, tak jakého zanechá hada, kresbu,tvar drážek. Musí být běhouny, vzorky stejné, nikoli stejně sjeté (tam ten mm nepoznají, protože to skutečně neměří).

repkin*
hodnocení

1x

No je otázkou, jak jsou sjeté, jednu sezonu jeté neznamená, že na nich nemůže být jen poloviční vzorek, každý najezdíme jiný počet kilometrů. Pokud je ta stará sjetá málo, tak kup tu samou novou a bude to OK. Samozřejmě, stejný výrobce, typ i rozměr. Bohužel 17ky pneu jsou dražší než např. 13 nebo 14tky.

doplněno 07.05.12 13:58:

A nedočetl jsem se tu nikde co má za auto, co když má hnanou nápravu zadní? Když už mu teda doporučujete přehazovat gumy zepředu dozadu.

gumidek*

Já to spíš beru tak, že přední náprava je u všech aut řiditelná, proto tam bych kladl důraz na stejné L a P gumy.

laybor*
hodnocení

0x

Stačí jedna - Rok stará je jako nová,uvidíš jak to pojede,popř kdyby ti ti nevyhovovalo tak koupíš i tu druhou.

buss
hodnocení

0x

viz § 37 Kola, pneumatiky a plné pryžové obruče vyhl. 102/95, otázka, jak jsou ojeté.

milý kolego Bussi, asi jste chtěl napsat vyhláška 341/2002 § 21, páč 102 je dávno zrušena..

hodnocení

0x

Hoď dopředu ty zadní, ať jsou obě stejné a dozadu jde jednu novou, tam to tolik vadit nebude (teda pokud je hnaná náprava přední)

tomasek*

Jojo, takhle je to asi nejlepší řešení. Nebo je ještě možnost nechat tu pneumatiku opravit - záleží na tom, jestli je poškozená kostra pneumatiky nebo ne. Ceny oprav se dost různí - někde chtějí 100 Kč za každý centimetr "prořezu", někde víc...

garnett*
hodnocení

To bylo první co jsem udělal. V té gumě byla velká díra, vypadalo to po noži nebo něčem takovém. Tak sem hodil rezervu a odjel do servisu, kde mi řekli, že už to nepůjde spravit.

garnett*
hodnocení

Mám Škoda Superb I 2.5 TDi , mám tam DUNLOP 225/45 R17 SP SPORT 01 A RUNFLAT index rychlostní 91Y, najel sem cca 5000 km na těch nových gumách.

je mi ještě jasné, že ty pneu asi půjdou dozadu, naštěstí ta propíchlá pneu byla zadní, která je ještě méně opotřebovaná jak přední. Nejsem zase žádnej brutální jezdec, kterej jezdí jak magor. Troufnu si říct, že jsem šetrný k pneumatikám.

au1

koupil bych jednu, novou, úplně tu stejnou

repkin*
07.05.12 15:58

souhlas

takjan*

Pokud si přečtete názory odborníků lepší pneu patří vždy dozadu

neříkám, že ne, ale zajímá mě důvod...

doplněno 16.05.12 16:17: Tomu nerozumim, brzdy prednich kol jsou vzdycky silnejsi.. kolikrat vzadu ani nejsou kotoucove... nepopira se to?
solenza*

V případě krizového brzdění nemá auto tehdenci přebrždovat se vzadu a zadní náprava nemá snahu předběhnout přední.

ridic

Lepší gumy vepředu = sklon k přetáčivému smyku který se hůř koriguje (hodiny a ztráta kontroly nad autem). Lepší gumy vzadu = sklon k nedotáčivému smyku. Nejvíc to poznáte při extrému na sněhu s kombinací dobrá zimní vepředu a ojetá letní vzadu, to pak je auto pro hodináře ;)

ridic

A k dotazu - podle popisu vypadá vzorek zánovní = koupil bych jednu novou stejnou gumu. Pokud by byla ojetá víc, tak samozřejmě dvě nové na nápravu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]