Nejste přihlášen/a.
Syn má dodávku na naftu wolksvagen.Měl ho na opravě a automechanik mu ho předal se špatným kloubem na pololose.Že ho vymění,až ho sežene a že to ničemu nevadí a může se s tím jezdit,jenom že to cvaká.Moc se mi to nezdá.Má automechanik pravdu?
To cvakání značí silné tření a opotřebení materiálu kloubu. Přitom vzniká tepelné namáhání. Chybí tuk na mazání a snižování tření. Manžetka už může být prasklá a sype se tam prach, který zvýší tření a teplotu.
Dle mě, kloub může celý prasknout. Navíc dochází k přenášení sil do řízení a při prasknutí kloubu může být volant strhnutý ke straně. Diferenciál sílu přenese opačně, než je to nemocné kolo.
Pokud ještě neškube za jízdy volant, tak snad by to mohlo být ještě na dojetí, ale risk to je.
doplněno 05.05.12 21:42:Každopádně nejezdit rychle a nenamáhat více, než je nutné normální jízdou. Dočasně by možná pomohlo stříknout olej pod manžetu kliubu, ať kloub není suchý.
Moc děkuji,Mě se to nezdálo v pořádku,tak jsem se synem za automechanikem jela a on mi napsal papír:Auto je podle mého svědomí v pořádku a dá se s ním bez obav jezdit.Cvakání kloubu neomezuje provoz na pozemní komunikaci a vyměním ho až se naskladní.
U Favorita (a dle mého i u dalších aut a homokynetickými klouby) zezačátku lupou a pak se přidá zadírání a trhání volantem ke straně. Pak se ten volant nedá udržet vruce a kloub se kousne a praskne. Diferenciál se přitom zachová tak, že když mu jedno kolo zabrzí, tak to na druhé straně naplno roztočí (dle rychlosti). Sledujte při jízdě zhoršení a nenechte to dojít daleko. Zhoršení může narůst i jízdou po dálnici, kdy kolo skáče v dírách (přes panely,..) a točí se velmi rychle.
Pokud jenom cvaká tak bych se moc nebál ale pokud je velká vůle na poloose tak bych raději nejezdil může se vythnout vysypat prostě se může stát cokoliv samozřejmně bych zkusil zahýbat tou poloosou a podle toho zvážit zda jezdit nebo počkat na výměnu co se vám vyplatí až to někde klekne tak odtahovka atd peníze pokud se něco stane může jít i o život ale to vše záleží na vás pokud věříte mechanikovy jezděte pokud ne tak odstavte nebo vám jistě ještě někdo dá radu
Pokud už cvaká i při normální jízdě tak ihned vyměnit,Nejprve začně cvakat při plném rejdu a postupně se to zhoršuje až to začne cvakat i při normálním zatáčen ale dá se ještě jezdit.
Zatím to cvaká při plném rejdu.Díky moc všem za odpovědi.Hlavně už vím,že řeči automechanika,že je auto v úplném pořádku,i když to cvaká,jsou nepravdivé.Ještě jednou děkuju.Dáme to radši spravit hned a jinam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.