Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyžádání krevní zkoušky

Od: alfons361 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

ná začátek uvedu, že se ptám čistě teoreticky, jelikož za volant bych si v momentě, kdy si nejsem na 100% jistý, že jsem čistý, nesedl.

1) Pokud "nadýchám" Policistovi (PČR) s pozitivní výsledkem na alkohol, mám právo požadovat krevní zkoušku? Kde se provádí (nemocnice?)?

2) Má strážník obecní či městké policie právo požadovat dechovou zkoušku, či musí přivolat PČR?

Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V případě kontroly a případného nadýchání bych (Beru to jen a jen sám za sebe) vždy požadoval odběr krve! Jsem diabetik a nevím jak nové přístroje ale vím ,že staré trubičky dokázali reagovat na ledasco i na cigaretu a švestkový kompot.I kydž paradoxně po požití 1 dvanáctistupňového piva (12°Regent) jsem v minulosti nadýchal až po 30´ a následně po necelých 120´opět nenadýchal (sám jsem si to tenkrát zkoušel,neměl jsem diabetes!) Tuším že MP nemá pravomoc na toto,jen když je očividné že řidič požil.

buss
hodnocení

0x

Pro zvýšení právního vědomí bych doporučil přečíst si zák. 361/2007 § 5 a pak zákon o policii ČR a zák. o obecní policii jaká mají oprávnění vůůbec
Většinou se jede do nemocnice, tedy tam, kde je služba 24 hodin.

Dnes lze zakoupit testery, které sice neukazují absolutní hodnotu, přesně, ale dle testu spolehlivě ukazují 0. To naprosto postačí.

alfons361
hodnocení

Asi jste myslel 361/2000 Sb., že ano :-D?

hodnocení

0x
Protože jsem téměř abstinent, a po oslavě narozenin a po novoročním přípitku nemám důvod sedat za volant, dechová zkouška by měla být negativní. Pokud by pomocníci tvrdili něco jiného, žádal bych opakování dechové zkoušky i po druhé, po třetí, výměnu přístroje a hlídky. Nikdy bych ale nežádal sám o krevní zkoušku, ona totiž stojí dost peněz. Pokud ji navrhnou nebo nařídí pomocníci, platí ji stát.

To hejkal a ca bys jako chtěl v případě nadýchání i po tom co by Ti vyhověli? raději flastr i když víš,že jsi čistý?Pokud bude hlídka tvrdit že jsem požil a byl si 100% jistý že ne tak budu požadovat krevní zkoušku,bez ohledu na palcení raději pár stovek za krev nežli pár desítek tisíc a řidičák do čistírny!

Ps nejsem abstinent,ani alkáč,občas si jedno až dvě pivka dám,ale většinou až večer u telky nebo spíš kompu a pak vím že nikam nejedu a pokud ano,máme v rodině zastupitelnost!

repkin*
hodnocení

0x

Bus : pro zvýšení právního vědomí jsem se podíval na zákon 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci a § 7 minimální opatření k ochraně zdraví, bližší hygienické požadavky na pracoviště. Ale bohužel jste měl na mysli 361/2000 Sb, o provozu na pozemních komunikacích.

Hejkal: bohužel opět ti musím oponovat, dýchat by jsi mohl maximálně 3x, pokud by se to nelíbilo PČR, tak na náklady státu pojedeš na krev, pokud se to nelíbí tobě, pojedeš na krev na svoje náklady. Pokud krev odmítneš, dostaneš flastr a přijdeš o řidičák. Dräeger Alcotest je cejchovaný přístroj na úrovni lékařského vyšetření, takže tobě nikdo nebude dávat dýchat více jak 3x. Pro tebe je lepší jít naopak na krev, protože pokud se prokáže, že jsi nepil, tak OK, pokud se prokáže že ano, dostaneš podmínku a možná zákaz od soudu. Pokud odmítneš chrev a budeš si hrát na chytrolínka, můžeš podle hladiny dostat podmínku+zákaz od soudu a navíc zákaz+flastr+body (eventuelně přijít o řidičák vybodováním) najednou. Ale to se ti asi vyplatí. Připomínám, že minimální sankce u přestupku je 25.000,-Kč + rok zákaz.*pivo*

doplněno 06.05.12 08:55:

pro diesela : samozřejmě u diabetika je to již opravdu na posouzení odborníka - lékaře, přeci jen, tam je to trošku složitější. Hlavně si myslím, že diabetik by asi neměl pít už kvůli sobě.

repkin,
oponovat mi můžeš, je to součást debaty. Je možné, že jsi si jen něco domyslel...
Hned na začátku jsem uvedl, že jsem skoro abstinent a nemám důvod usednout za volant po požití alkoholu. Takže ...zkouška by měla být negativní. Pokud by pomocníci tvrdili něco jiného, žádal bych opakování dechové zkoušky i po druhé, po třetí, výměnu přístroje a hlídky....ano, pokud vím, a jsem si jistý, že jsem nepožil alkoholický nápoj, zkouška by měla být negativní. Prohlásím, že jsem nepil a žádám opakování. Když i po třetím opakování ukáže přístroj alkohol v dechu a jsem si i nadále jistý, že jsem nepil, i nadále tvrdím, že jsem nepil, žádám výměnu přístroje. Většinou přijede druhá hlídka a postup se opakuje... to zřejmě neodporuje tvému vyjádření...
Je pravdou, že v případě zatvrzelosti pomocníků bych o krevní zkoušku mohl v nezbytnosti požádat, tak jak píšeš: je lepší jít naopak na krev, protože pokud se prokáže, že jsi nepil, tak OK Nikde nepíši, že odmítnu krevní zkoušku, píši jen to, že o ni sám nežádám. Nikde nepíši, že se z toho chci vykroutit. Už jsem na cestě více krát foukal, vždy s negativním výsledkem, nemám teda zkušenosti, jak se postupuje v opačném případě.
Takže další vyjádření o odmítnutí, flastru, řidičáku a vyplácení se nebude týkat mne, ale těch chytrolínků, kteří opravdu vypijí a potom se snaží vykroutit...
Nejsem zrovna chudák, ale i mne by nepotěšilo přijít o 25 000 a rok zákazu... ovšem nepiji a vůbecnneusedám za volant po požití z jiných důvodů...

majsterjoe*
hodnocení

0x

K otazce cislo 2. Ano straznim mestske policie ma pravo pozadovat dechovou zkousku. Nemuze vas v aute zastavit jen kvuli tomuto, ale pri podezreeni na prestupek a nasledne zastaveni tuto pravomoc ma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]