Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před 2 měsíci jsme si pořídili (bylo nám dáno od staré paní) 5 slepic a jednoho kouhouta. Teď přišel přítel s tím, že bychom mohli mít na jaře kuřátka. Tak študuju, študuju a doštudovala jsem se k otázce, co se stane když se nám to náhodou povede a bude třeba 10 kuřat a pohlaví bude půl na půl. Slípky si necháme, ale co s kohouty? My jako začátečníci pohlaví poznáme až cca ve 3 měsících a co pak s kohoutama? To asi nikdo nechce ani kdybychom mu připlatili ne? Díky
Když z deseti kuřat necháte pět,máte 50% šanci,že se tefíte jen do slepic.
A když si necháte všechny,včetně kohoutů? Necháte je pářit dál.
Nemíníme vyčlenit celý pozemek slepicím tzn. dál je množit nechceme. Otázka tedy zní: když budu mít 5 kohoutků tak co s nimi? 6 kohoutů na jednom smetišti?
No co,prece snist jako kure.Nebo ze by vakastrovat a chovat kapouny,jako ve Francii?Kdyz mate vlastni kurata,tak je to vzdy pul na pul.Ale kohoutci se poznaji velmi brzy,maji vetsi hrebinky,uz jako kuratka.Problem bych spis videla v obmene krve,kdyz chcete mit sva kurata.Poprve to jde,ale co potom,kdyz potomci kohouta budou snaset vejce a kohoutek sve potomky nebude rozlisovat,proste bude skakat.Museli by jste pak zase noveho kohouta shanet.Jinak pokud chovate slepice,tak vam cas od casu nejaka kvokat bude a pokouset se vejce vysedet,at chcete,nebo ne.
Ve "třech měsících"? - to už bude pomalu čas kohoutkům udělat pohodlná hnízdečka na pekáči...
doplněno 29.12.12 21:49:
Podle to, jak jsou vykrmovaní - průmyslově chovaná kuřata mají tak 5 - 6 týdnů, ale takových přírůstků doma nedosáhneš... Na výběhu, krmení jádrem (zrní, šrot) a něčím k tomu (brambory, zelené) jsou 3 měsíce tak minimum...
Počítej *), že cca 1,2 kila živé váhy je kuře dietní, 2 kila ideální na venkovní gril...
*) pro takové ´běžné´ plemeno
doplněno 29.12.12 22:31:To Andrea: Pro mne bylo nejhorší to škubání... Vykuchání je ´brnkačka´ a zabití - když kohoutu svážeš nohy a pověsíš jej na pár minut hlavou dolů, je otázka jen trefit se tou sekerou - to umí každý, kdo umí sekat dřevo...
doplněno 29.12.12 22:32:
Andrea: BTW - zabití krocana - to je jiné ´kafe´...
No nevím. Jak je vidět jste začátečníci. Než se spapkaji, bude potřeba jim useknout hlavy (brrr), opařit, oškubat, vykuchat. Je to docela odér. Když se poprava neodborně provede, tak se také může stát, že bude kohout běhat po dvoře bez hlavy. Tak se připravte.
Hlavy nesekám, mám jakožto myslivec dobrou mušku a malorážku, sekání hlav je mi takové eklhaft. Už jsem to párkrát zkusila u známých na venkově na husách a na humánější způsob zabití jsem jaksi nepřišla. Není zabití jako zabití.
Zastřelení není zrovna humanní - i když se to střelci zdá, střelec se jaksi ´distancuje´ - vzdáleností - ale jde o pocity střelce, ne o pocity ´oběti´...
Nejhumánnější je zabití rychlým vykrvením - tedy podříznutí...
Haninko - myslím, že si děláte vrásky zbytečně. Pokud máte obyčejné hybridní slepice, tak ti mají potlačený pud kvokavosti a pravděpodobně se vám nerozkvoká žádná. Ale není to nemožné. Když se hybridka rozkvoká, tak málokterý vydrží sedět na vejcích 21 dní, zpravidla po týdnu z vajec zdrhne. Nechte tomu volný průběh, třeba se zadaří. Tak jak u lidí se rodí více chlapců, tak i u mě se líhne více kohoutů jak slepic.
haninko, je zajímavé, že klidně sáhnete do mrazáku pro kuře, stejné kuře, jako vám běhá po dvorku. Tady máte problém. Chováte prostě jídlo a je to takhle potřeba brát. At už jsou to slepice nebo králíci nebo vepř nebo máte ve vaně kapra. Stále je to jídlo a je to třeba takhle brát. Akorát v obchodě je k ceně připočtena cena za řezníka. Je to tak a takhle to stále bude. Jsem dcerou řezníka a naučila jsem se, že je to tak, co svět světem stojí. Pokud se nebudeme všichni pást, budeme jíst maso, bude to tak, že se zvířata chovají pro maso. Příjde mi srandovní, jak se někdo kroutí, že by nemohl a že je to strašné a pak zkoupí polovinu řeznictví a nacpe si břich masem. Tím masem, které je ze zvířete, které by nemohl zabít a je to odporné a je to strašné a vůbec, chudák zvířátko. :D
doplněno 01.01.13 08:37:Máte pravdu, omlouvám se. Jen se mi nechtělo věřit, že nevíte, jak se drůbež zabíjí. Jen jsem si myslela, že z útlocitu vymýšlíte nový způsob, než ten, stoletími prověřený. :D
Zdravím. Mám pocit, že jste nepsala odpověď na mou otázku ale někomu jinému, asi tomu kdo mi odpovídal. Já jsem jen psala, že když mám zabít drůbež tak zvolím malorážku než řezat hlavy. Jde mi hlavně o pocit, ne můj, ale že zviřátko předem o ničem neví a když je fakt dobrá rána na hlavu je to OK. Lepší než ho honit po dvoře, dávat ho na špalek atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.