Nejste přihlášen/a.
Jednou přemoklé seno nevadí, naopak je méně prašné. Já bych seno nakupila a po dešti zas rozhodila na proschnutí, dělalo se tak vždy. Pozor na samovznícení čerstvého sena. Musí se tzv. vydýchat. I když si člověk myslí, že seno už je suché, není tomu tak a nakupené nebo dokonce slisované se může uvnitř zahřát a začít hořet. Známý, co dělá zemědělství celý svůj život, nikdy nedává čerstvé balíky rovnou do stodoly. Nechá je v ohradě, dovnitř píchne tyčový teploměr a kontroluje teplotu. Balík uvnitř může mít klidně 60-70°C.
Máte to krásně zakrytý, tak jsme to celá léta dělali, my jsme se něco nasušili. Když třeba do toho přišly deště i víc jak dva dny, nikdy nám seno neshnilo ani nezplesnivělo.
Pokud je tam vlhko a ještě dosychá, tak vám začne brzo plesnivět. Pokud je chráněné a proschlé, dal bych plachtu pryč a jen zpevnil proti větru.
Doplním. Jestli se vám zdá, že seno je dostatečně suché, tak ho dejte do jutových pytlů a postavte pod přístřešek. Až se vyčasí, můžete ho dosušit dle potřeby.
Za tři dny by seno mělo být suché na troud. Když se dříve muselo dát seno domů a nebyla jistota, že je naprosto suché, tak se solilo. Běžnou kuchyňskou solí.
to se přiznám, že solení sena slyším poprvé. Nepamatuji se, že jsme to s dědou, či otcen dělali.
I když byla sůl levná, tak to nevím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.