Nejste přihlášen/a.
Někde jsem zahlédla povídání jako varování před pojídáním hmyzu. Zvláště pak toho, který neznáme. V krovkách, a v křídlech, samozřejmě i v tělíčkách jsou látky, které jsou pro člověka jedovaté. Že by někdo choval hmyz jen proto, aby ho přidával do základních surovin a tím nahrazovat drahou základní surovinu, mi přijde jako špatný sen člověka stiženého stihomamem. Ten člověk by se měl poohlédnout po psychiatrovi.
Jaké jedovaté látky tam proboha jsou? Myslíte ty stejné, kterým se práškuje to samé obilí, ze kterého pak melete tu mouku na chleba?
Jinak ano, jsou druhy hmyzu, které jsou jedovaté, je jich pár (puchýřník, majky, housenky bekyně, atd), ale nic z toho se do potravin nepřidává. Naopak EU vydala seznam bezpečných hmyzáků, kteřé se smí do potravin dávat a musí se za tím účelem chovat, není to jen tak sbírání sarančat z polí. Na seznamu jsou dva druhy potemníků, dva druhy cvrčků a dva druhy sarančat. Druhy budou pravděpodobně přibývat, ale předtím se vždy testují, aby byly bezpečné.
Ano a mnohdy i nevědomky a nejen sušený. Viz mouční moli, pilousové a další havět. Tomu nikdo nezabrání. Začíná to mlýny, pak skladováním atd..- všude teplo. Na otázku na hygieně to není zdraví škodlivé. Červené barvivo je také z hmyzu.
Když toho mají lidé málo tak ještě kupují Španělské mušky... (Puchýřník) apod. Pokud je to ofiko přidávané, pak to bývá i na obalech.
1) Pokud někdo přidává do výrobků hmyz nebo výrobky z hmyzu, tak se to na obalu dozvědět musíme. Přesně to totiž EU nařizuje - resp. nařizuje to český zákon vydaný podle směrnice EU (zjednodušeně řečeno)
2) Tatáž EU vydala seznam druhů hmyzu, které jsou pro konzumaci bezpečné. Zatím jich je tam asi pět a pomalu přibývají. Jaký máte důvod si myslet, že konzumace hmyzu není zdraví prospěšná? Žádné takové důkazy nejsou.
Pouze napíše, obsahuje stopy much, pavouků, myší, korýšů, molům, moučných červů...
Dneska je každý fajnovka
Alergie na korýše je někde úplně jinde než alergie na cvrčky. Alergie na roztoče je ve skutečnosti alergie na jejich trus a ten se do jídla nepřidává. To je jako tvrdit, že ten, kdo má alergii na kočky, nesmí jíst vůbec hovězí, vepřové ani skopové, protože jsou to taky savci.
Ale hlavně melete hovadiny - pokud se do potraviny přidává něco z hmyzu, bude to ve složení napsáno. Prostě bude. Od toho jsou předpisy, jinak hrozí tučné pokuty.
@zajda888 můžete mi prosím říct, na základě jakého rozhodnutí se nebude přítomnost hmyzí složky psát do složení?
@zajda888 je to prostě blbost, naopak evropské směrnice nařizují uvádět složení poměrně detailně, bez ohledu na to, zda je to hmyz, nebo obyčejná mouka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.