Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bezinkový sirup - mám se začít bát?

Od: alunka® odpovědí: 25 změna:

Loni jsem si prvněkrát zhotovila z květů bezinek asi 15 velkých sklenic fantastického bezinkového sirupu. Fantastický je podle mé chuti, někomu by třeba tak chutný nepřipadal, mě rozhodně ano. Pak jsem zhotovila podobné množství sirupu i z malin, ostružin a rybízu. Celou dobu od podzimu až do jara jsem - zas podle toho, jak mi chutnal, upřednostňovala ten bezinkový sirup, malinový, ostružinový a rybízový jsem používala minimálně a hlavně až když došel bezinkový. A bezinky začínají kvést ! Už jsem se začala těšit, že si sirup zase zhotovím a v tom jsem otevřela článek o bezinkovém sirupu, kde se psalo, že se má užívat jen jako lék ! Trochu mě to vystrašilo, protože jsem ho pila jako sirup do vody či čaje dnes a denně a několikrát denně od podzimu do současné doby jako hlavní nápoj, nic jiného mi tak pitné nepřipadalo jako právě tohle. Zatím mi nic není, ale milí rádcové, poraďte, mám se začít bát, že se mi něco zlého stane, když si tento sirup zase na dobu do příštího kvetení bezinek zhotovím a budu ho pít dál? Do teď mám totiž pocit, že kam se na bezinkový sirup hrabou maliny, ostružiny i rybíz. Vím, že všeho moc škodí, ale že bezinkový sirup by se měl používat jen jako lék, mě fakt vystrašilo. Moc prosím o Vaše názory, už mám zkušenost, že poradit umíte skvěle.

 

 

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


9x

Řiďte se výroky klasiků:


doplněno 18.05.18 15:02:

btw dotaz je neúplný - kde je na ten sirup recept? U nás bezy právě kvetou

jentak*

Příspěvek od jethro je toho důkaz.

18.05.18 14:20

 


4x

Květů bezinek se nebojím, ale jednou jsem dělala bezinkový likér z plodů bezinek a měla jsem problémy s tlakem a bušením srdce.

Každopádně tak, jak se mají střídat bylinkové čaje, střídejte během roku i bylinkové sirupy.

 


3x
anulka, neberte to tak doslovně. Vždyt přeci všechny léčivé rostliny jsou všeobecně popisovány jako přírodní léky. Bezový sirup (bezinkový je z plodů) je zdravý nápoj a jeho pravidelné používání vám nemůže nijak ublížit, naopak je pro vaše zdraví velice prospěšný. Ne nadarmo se říká . Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni. Když pominu co všechno obsahuje za zdraví prospěšné látky, je to výborná prevence proti skleroze a proti různým typům rakoviny.

 


3x

Lidé si často pletou, co to vlastně bezinky jsou. Bez černý je keř, používají se jeho květy a plody jsou ty černé kuličky - bezinky. Květy se dají používat různými způsoby - usušené, na sirup, smažené jako kosmatice a jejich užívání je vesměs bez problémů. Pak jsou ovšem ty plody , které obsahují dráždivé látky a doporučují se až po tepelné úpravě. Kdysi jsem dělala marmeládu z bezinek a aronie, byla výborná, ale v posledních letech mi aronii sklidili ptáci, takže nic. Kamoška dělá marmeládu z jablek a bezinek, taky výborná.

 


3x

V sedmdesátých letech jsem učila ve vesnické školce a tam jsme s dětmi na květy černého bezu s dětmi chodily. Sušily jsme ho na půdě, na velkých papírech. V zimě, když děti začaly kašlat, jsme z něho vařily čaj a místo cukru přidávaly Karotelu. Báječně ten čaj chutnal a také dětem od kašle pomáhal.

 


2x

Denního používání bezinkového sirupu do čaje nebo do vody se myslím nemusíš bát. Já bych měl daleko větší strach z toho, že mi v některé sklenici začně kvasit, což se v uzavřené sklenici špatně rozezná a Může to vyústit až buď do "vylítnutí" obsahu při otevření sklenice, v extrému až do bouchnutí sklenice. A pak je vymalováno. DOSLOVA

Teprve teď jsem si všiml, žes dělala sirup z květů. Tam toto nepezpečí víceméně nehrozí, já jsem měl na mysli sirup z plodů. Omlouvám se.

 


2x

Z květů belzinek vyrábím každoročně sirup a med pro vnoučata, nikdy jim nic nebylo, medu jednou vnuk snedl na posezení přesnídávkovou skleničku a to je dítě.

 

olin*

2x
Květy bezinek se odedávna obalují obdobně jako řízky, někomu to chutná, někomu ne, ale neslyšel jsem, že by to škodilo. Prodává se i bezinková Dobrá voda nebo Poděbradka s příchutí bezinek google.cz/...

 


2x
Nebylo v tom článku ještě napsaný, že bezinky moc ne a radši si koupit nějaký zázračný tablety, který jsou lepší než bezinka?
Jinak se toho vůbec neboj. Já tedy štávu až z plodů, z květů mě nějak nešmakuje, ale sestra to pije na litry od nepaměti a nepozoruji, že by ji to jakkoliv vadilo. Naopak.
Potřeboval bych jeden bez pokácet, ale mám vydaný nejpřísnější zákaz, nejdřív prý až po květu. A i nás ještě nekvetou.

 


1x

Bezinkový sirup se prodává ii v marketech a rouźhodně ne jako lék.

 


1x

Pokud bych měl věřit všemu, co se kde píše, tak už bych musel z jídelníčku vynechat: máslo, sádlo, vejce, mléko, hovězí maso, kuřecí maso, vepřové maso, uzeniny, ocet, brambory, čočku, mák, čaj, kafe, oplatky, bombóny, kokakolu (i když u té bych tomu věřil), sladké nápoje, kyselé nápoje, mokré nápoje, zmrzlinu, housky, čokoládu... Ono se ne nadarmo říká "všeho s mírou". Sice nevím, kde je míra pro bezinmový sirup, ale myslím, že pokud toho nepijete 10 l denně, je zbytečné mít obavy.

 

pohanka*

1x

Sirup, víno, kapky z bezinek plodů /tmavé, červené barvy/ se používá jako lék. Tady pouze opatrné dávkování.

Cetla jste opravdu o domácím sirupu z květů bezinek, že se musí opatrně, možná jste se přehlédla.

 

floro*

1x
Obecne se drzi pravidlo, ze nic by se nemelo uzivat jednostranne a dlouhodobe. Kury se doporuciji drzet tri tydny, pak vysadit a opakovat. To muzete vztahnout i na bezinkovy sirup. Pokud mate pochybnosti - stridani a pestrost, vybirat mate z ceho.
Do caje doporucuji i sirup z pampelisek - rika se tomu pampeliskovy med. Dobry je take sirup ze smrkovych mladych vyhonku - natrhat prosypat cukrem a na slunne misto. Pokud se cukr plne nerozpusti, tak mirne zahrat. Velmi zajimavy sirup na slazeni i pod maso.

Tchýně vyráběla sirup z černého rybízu. Bylo to velicer husté, špatně se to dostávalo z láhve od mléka. Rusové podobnému výrobku říkají "vareňje" Sladili jsme tím čaj a bylo to úúúžasnéé. Ale já se to nenaučila.

 

liska5

1x

Keř bezinkový je jedovatý a ty kuličky za syrova taky mírně jedovaté. Každopádně bezinka je léčivka protizánětlivá. Květy si suším do čajových směsí léta, a nic. Mám ráda z květů karbanátky. Taky O.K. Pro někoho ale dobré projímadlo. Denně bych asi sirup z květů nepila, střídala bych to.

 

arakain77*

0x
Ahoj přátelé.
Děláme bezový sirup už pár let a věřte nebo ne,děti,ani my nejsme nemocní.
Letos jsme už taky navarili asi dvacet litrů bezinek s meduňkou. Je to luxusní sirupek.
Půl Kábele z Lidla bezinkovych květů dáme do dvaceti litrů převařené studené vody na 24. Hodin. Měli jsme i větší kytku meduňky,tak tam šla nadělat taky. Druhý den se výluh zcedí. Rozvaříme pět kg cukru. Já dávám nerafinovaný. Pak třeba citron, pomeranče nebo obojí dostatečně umyté i s kůrou. Může být klidně i výluh skořice...a kyselinu citronovou.všechno přivedu na 80 stupňů a za horka nalijeme do sklenic. Já používám zavařovací 720 ml. Rychlé uzavřít a preventivně do hrnce lehce zavařit na 70. Pak dlouho vydrží a nekysne.
A recept na Pétovo ,,mochyto,,. Do vysoké sklenice stamprdlu sirupu, stamprdlu vody,dosypat kedem, lístek máty, kolečko citronka,a dolít vodkou. Pak vypít.
arakain77*

Omlouvám se,jak jsem to napsal.To je tím mobilem.Píše si,co chce.

 

lenka11

0x

Primárně je problém spíš v tom cukru, než v bezinkách, a jeho karamelizaci při vaření...

arakain77*

Proč v cukru? Já ho právě nechávám rozpustit a lehce zkaramelizovat.

 

 

still10k*

0x

Kdybyste nekdo z Prahy mel velke mnozstvi domaciho bezinkoveho sirupu, rad bych se jedne ci dvou lahvi s radosti ujal. Aby se nezkazil Ten z obchodaku se neda pit

arakain77*

V Praze Bez nemáte?Klidně bych ti věnoval,ale do Práglu určitě nepojedu.

still10k*

Asi tady někde bude. Ale já to neumím udělat. Vrchol mého kulinářského umění jsou brambory s opečenou sekanou :D Jednou jsem za opravu pc dostal od jedné moc hodné paní tři lahve domácího bezinkového sirupu a od té doby po něm prahnu. Ale díky daru od té paní mám latku moc vysoko a tak mi kupovaný nechutná

arakain77*

Můj recept je kousek výš.Můžeš si množství změnit.Ani zavařovat se nemusí.Nalít do flašek a šup do lednice.

Předtím ale jít na procházku někde za Prahu a naškubat kvetoucí Bez.Pak už to doma zvládne i moje osmiletá dcerka.Dokonce i já se třema vysokýma školama.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]