Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Česnek konzervace

Od: vilda* odpovědí: 11 změna:

Mám každoročně problem jak uchovat v tomto období česnek který mám ze své sklizně .Už jsem zkoušel ho oloupat a dát do oleje ale začalo to kvasit i v ledničce .Nejlepší se zdá je ho umlít a zasolit nemá to sice tu správnou chut ale vydržel nejdéle :máte prosím nějaké zkušenosti?

Díky za příspěvky

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Já ho každoročně brzo po sklizni nasekám v přídavné nádobce k tyčovému mixéru, dávám 3 díly česneku, jeden díl soli, pořádně promíchám a nartlačím do sklenice a uchovává v lednici. Pouze několik česneků uchovávám v lednici na topinky, jinak na vše používám tento. Je konec března, mám poslední sklenici a je stále krásně bílý - doporučuji použít sklenici tmavou.

 


1x

Já zase oloupaný česnek nasypala do sklenice, zalila olejem, nejvíce se mi líbil olivový, a tyčovým mixerem z něho vyrobila hladkou pastu. Ve skleničce od jogurtu, ve dveřích lednice, vydržel velmi, velmi dlouho. Na maso, do polévek, na topínku. Nic není jako čerstvý. Z domu, od rodičů jsem dostávala rozetřený solený, nebo v oleji celé stroužky. Sama jsem zamrazila buď loupaný nebo i neloupaný Ta pasta z česneku a oleje mi přišla nejlepší a chut a vůně nejméně změněná.

 

pohanka*

0x

Namletý česnek jsem konzervovala v soli, nekazil se, ale stejně mám nejraději oloupaný právě před vařením.

Můžete jej i zamrazit na 5 měsíců, jednotlivé stroužky zabalit do alobalu. Vydrží právě do nové sklizně.

 


0x

Ojakživa se sušil zavěšený, to už se nedělá?

sebod*

pletiplot. Jistěže dělá. Ale touto dobou může začít rašit apod. Již ho třeba déle neuchováš jen tak zavěšený.

dělá, ale časem vyschne

 


0x

Česnek když začne pouštět nebo vysychat, tak ho oloupu, dám do sklenice se závitem a strčím do mrazáku. Používám jej pak do vaření zmrazený.To znamená, že třeba do polévky vhodím celý stroužek a pod. Na topinky si pak koupím hlavičku čerstvého česneku, protože ten zmrazený když rozmrzne je takový gumový. Ale když ho použijete zmrazený do vaření uvaří se hezky do měka jako ten čerstvý. Když jsem začínala v mládí vařit, zkoušela jsem různé recepty na česnekové pasty, ale vždy to mělo nějakou pachut a ne chut česneku.Dlouhé roky už česnek mrazím a vyhovuje to i rodině. Zkuste a uvidíte že to není špatné. Jak ale píšu nenechávat rozmrznout, pak to není ono.Alik

 


0x

Letos jsem udělal pokus a jsem nadšený. Jak jsem česnek vytáhnul ze záhonu, rovnou jsem ho pověsil v kůlně pod střechu a nechal ho tam schnout. Byl tam celou zimu, v mrazech, v kůlně je celkem stejná teplota jako venku je to 2cm dřevěná palubka a ještě teď je jak právě vytažený ze záhonu. Když přinesu domů dvě paličky a jednu nesníme, po týdnu je seschnutá na vyhození. Ale v kůlně jsou stále čerstvé!

Zatím ani neraší. Zasazený v zimě už má 5cm

Claymane, neznám myší jídelníček, ale nemohou ho okousat myši? V kůlně jistě jsou a v zimě nemají mnoho potravy. A také by mě zajímalo, zda česnek v kůlně nezmrzne? Letos byly mrazy a kůlna není nijak zateplená.

Nemám ráda různé ty pasty se solí apod. Dělala to mamka a není to ta pravá nefalšovaná chut a vůně čerstvě oloupaného česneku. Cítím z toho nějakou pachut. Nejraději mám čerstvý.

Já mám letos stroužky v plastové krabici v dílně. Tam je chladno, tak nepučí. Občas si ho donesu hrst domů na spotřebu, uschovám v krabičce v lednici. Když dojde, mažu pro další.

Pokud myši česnek nemají rády, zkusím to příští rok s tím zavěšením v kůlně, jako Clayman. Jaga.

myší máme kolem kůlny opravdu hodně, buď jim nechutná nebo je pro ně překážka zavěšení u stropu. Nevím, co jim zábránilo ho rozkousat, ale nepadl jim ani jeden stroužek.

Česnek v kůlně 100% zmrzne, několikrát za zimu. Osobně si myslím, že krátkodobě to nevadí. V mrazáku je neustále v -20°C a to už se po pár týdnech na něm zřejmě podepíše. V kůlně byl v mrazu tak 7 dnů (?) za celou zimu a rozhodně ne v -20°C, takže chutná stále čerstvě. Navíc je tam střední vlhko a teplota daleko nižší než doma.

Pokud chci aby česnek před sázením vyrašil, je 100% úspěch dát jednotlivé stroužky do zavařovací sklenice s víčkem a dát do ledničky. Zapaří se a do týdne začne růst.

ccc*

Tak tohle si doufám přečtou i chytrolíni, kteří tvrdí, že zmrzne a je nepoužitelný. poradte.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma česnek v soli
Otázky na téma jak uchovat česnek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]