Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kdy sklízet fazole?

Od: marecek® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den všem, prosím o radu.

Letos poprvé experimentuji s fazolemi, ovšem vůbec netuším, kdy bych měla začít sklízet.

Jedná se o fazole pnoucí belmonte,goldmarie a borlotto.

Přikládám foto současné zralosti fazole belmonte.


 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Pokud chcete na semena, tak až lusky úplně uschnou, takže někdy je to i v říjnu.

 

veronica

0x

Fazole se sklízí až po úplném uschnutí lusku a po vylouskání se musí skladovat v chladničce, jinak vám je sežere zevnitř zrnokaz.

balzerka

Pokud tam ten zrnokaz je, tak bude fazole žrát i v lednici. Pokud fazole ale pěstujete poprvé, je pravděpodobnější, že zrnokazem ještě nejste promořeni a být tam nemusí.

Zrnokaza jsem v životě na fazolích neměla, asi záleží na tom, kde jsou fazole pěstovány. Ale jednou se mi stalo, že jsem někde na výletě sebrala semena okrasného trvalého hrachoru a za nějaký čas jsem zjistila, že v komoře lezou nějací brouci - no nevěděla jsem odkud a pak jsem jednou viděla, jak se otevřelo semínko toho hrachoru jako soudeček a odtud vylezl černý brouk - bylo to jak z hororu, najednou se odklopilo víčko a kuk, brouci chudáci nevěděli, kam jít... Všechno jsem to vyhodila.

 


0x

Tyto fazole sklízím právě teď a už asi 14 dní. Ale já je nepěstuji kvůli fazolkám, ale kvůli luskům. letos jsem koupila právě tento druh, protože na obrázku a v popisu je to neprávně uvedeno. Zrovna jsem se před chvílí rozčilovala. tento druh dělá předčasně uvnitř fazolky a to nemá být. Ale letos jsem jiné nesehnala, všude měli jedno a to samé. Tyhle už rozhodně skliďte, pokud je jíte jako já. Tedy překrájené a uvařené v osolené vodě. Já si i je i mrazím na zimu. Nechám přejít minutku varem, pak propláchnu studenou vodou a nechám vystydnout a oschnout na plechu vyloženém utěrkou. Plním do sáčků a mrazím. Já zeleninu miluji a fazolky obzvláště. Ale letos spokoená nejsem, nebot semena neodpovídají faktu. Nejde jenom o tyto. Koupila jsem i jiné a nic není tak jak by mělo být. Já už si tady semena kupovat nebudu, raději to objednám u Číňanů. Letos jsem hodně zklamaná i s obyčejnou mrkví. Je namíchaná s nějakou bílou a žlutou.

 


0x

Fazole se sklízí,až když jsou úplně suché.Listy uschlé a žluté.Cca koncem září(záleží na době výsevu).Pak je vyloupu,nechávám cca dva tři dny na plechu a pak je dávám do sklenice ( okurkáče).Ještě se mi nestalo,aby zplesnivěly,nebo byly něčím napadeny

Wamp, ale fazolí existuje spousta druhů a některé se pro semena nepěstují. Já mám také ty popínavé, každý rok jsem pěstovala takové široké a dlouhé kolem třiceti centimetrů. velmi křehké a bez vláken. Skoro netvořily semena. Letos jsem je vůbec nesehnala a tak mám ty co jsou tady na fotce. Jsem zklamaná. A pozor, semena fazolí se nesmí ani ochutnat syrová, jsou jedovatá, musí se vařit. Já blbec jsem je snědla a bylo mi zle. A než jsem přišla na to, že to je od těch semen-fazolek, tak už jsem si myslela že jsem něčím záhadným onemocněla a že už brzy umřůů...


doplněno 21.08.16 19:39:

Právě jsem si přinesla večeři ze zahrady a jsou to ty fazolky. Také mám ty placaté žluté, jsou dobré, ale těm zeleným které jsem letos nesehnala se nevyrovnají.


No to mě podrž, pěkná dobrota, takže pokud jsem to dobře pochopila, dají se jíst celé lusky dokud fazole uvnitř nejsou dozralé? A jak se připravují a jak se tedy neotrávit?

Já ty dlouhé co jsou na fotce nakrájím a vařím v osolené a okmínované vodě, dám třeba i celerovou nat pro vůni, nebo libeček. Vařím mírně, ne prudce asi 12 minut. prostě průběžně jednu vytáhnu a ochutnám, jestli je uvařená. nesmí být rozvařené, musí jemně chroupat. Také je někdy dávám na páru, tam je to o minutku dvě delší. Ale dělám to samé, prostě ochutnám. A pak je jím jako přílohu třeba k masu s omáčkou, nebo za studena smíchané s čerstvou okurkou a rajčatama nakrájenýma, opeřím, osolím, a dám trochu domácí majonézy a zamíchám. Posypu třeba pažitkou, nebo petrželkou, prostě co mám po ruce. Jo a také trochu nakrájené cibule. Pokusím se poslat fotku co jsem z těch fazolí jedla měla včera večer k večeři. Je tam kuřecí maso v omáčce a jednoduše jsem to promíchala. Byla to dobrůtka. Fotka je blbá, byla už tma.


doplněno 22.08.16 10:13:

Já prostě zeleninová jídla miluji, protože se po nich vůbec netloustne a bude to dobré i pro zdraví, protože jsem až na to "stáří" zdravá a v kondici. Nejím k tomu žádný chleba, ani pečivo, ani jiné přílohy a úplně to stačí. Do toho salátu si třeba uvařím vajíčko a nakrájím do něho. Chleba jím pouze ráno a pak už ne. Ale nikdy jsem neměla problém s nějakou nadváhou, nebo s ranním vyprazdňováním. Všechno je pravidelné jako hodiny. Ono opravdu záleží na tom, čím své tělo živíme. Proto pěstuji na zahrádce co se dá a mrazím, nebo konzervuji, abych měla na zimu zeleninu. V obchodech kupuji opravdu málokdy.


Moc děkuji za rady a tip na recept, takže některé lusky sním dle vašeho návodu a některé nechám dozrát, jsem pěstitel začátečník s vařením problém nemám, takže už se těším. Jinak s Vámi souhlasím v tom, že Vaše stravování je určitě zdraví prospěšné. Jsem na tom podobně, zeleninu bych mohla stále, ale umím i hřešit nějakou tou omáčkou a knedlíkem.

Jo a foto je vydařené a jídlo vypadá lákavě !

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]