Nejste přihlášen/a.
zřejmě nějaká holubinka (ochutnat - pálivá = nejedlá, nepálivá = jedlá); co takhle ji vyfotit taky s lupenama a nohou (-:
lanýže (nebo taky třeba pestřec, nebo i pýchavku) to může připomínat, dokud si tu fotku nezvětšíte, pak je z toho klasickej klobouk ze shora, velmi pravděpodobně od holubinky, zřejmě i jedlý
no tak to jsem samozřejmě blbej, a tím zvětšením jsem se nechal unýst
Mně se ale závodit nechce,ale podle dužiny,která je bílá a má nepravidelně protkané žilky je to bělolanýž obecný.Záměna s jinou houbou podle tohoto důležitého určovacího znaku není příliš pravděpodobná.
Vzácný lanýž bílý si amatérští houbaři často pletou s bělolanýžem obecným, se kterým, pokud je mi známo, tu nikdo neobchoduje. Lanýž bílý se vyskytuje pouze v Itálii a český »poddruh« bělolanýž obecný nemá pro gurmány žádnou cenu.
Také si myslím že je to lanýž. Ale neznám odrůdu "bělolanýž", jen tu voňavou, klasickou a drahou houbu. Ta voní silně a specificky. Jestli tato Vaše houba také silně voní, můžete ji nakrájet a usušit a pak přidat do směsi hub pro vůni. Já si vždycky usuším houby a pak rozmixuji na prášek s trochou hrubé soli, trochou škrobu, tlučeným kmínem a kostkou silného hovězího bujonu. Toho drobivého, lepšího, ne ty mazlavé kostky. Dám do sklenice a mám jako dochucovadlo do polévek, nebo omáček. Je to moc dobré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.