Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nevíte co je to za houbu? Děkuji

Od: sturcka odpovědí: 11 změna:
Nevíte co je to za houbu? Děkuji

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

zřejmě nějaká holubinka (ochutnat - pálivá = nejedlá, nepálivá = jedlá); co takhle ji vyfotit taky s lupenama a nohou (-:


doplněno 14.06.16 20:44:

lanýže (nebo taky třeba pestřec, nebo i pýchavku) to může připomínat, dokud si tu fotku nezvětšíte, pak je z toho klasickej klobouk ze shora, velmi pravděpodobně od holubinky, zřejmě i jedlý


doplněno 14.06.16 21:17:

no tak to jsem samozřejmě blbej, a tím zvětšením jsem se nechal unýst

sturcka

Klobouček holubinky to určitě není. Koukněte na řez. Na klobouček bych se neptala

 

jabraka*

0x

Silně mi to připomíná lanýž bílý.Sám jsem jich několik v mládí našel na Luhačovicku.

JABRAKA

sturcka

Po řezu. Je to lanýž nebo bělolanýž?
sturcka

Foto po řezu

 


0x

Chtělo by to napsat místo nálezu. Mohl by to být lanýž, ale také nějaká houba co roste na stromě.

 

venkov4ever*

0x

Je to bělolanýž obecný. Hrdá Aleno, jste připravena ke startu?

Mně se ale závodit nechce,ale podle dužiny,která je bílá a má nepravidelně protkané žilky je to bělolanýž obecný.Záměna s jinou houbou podle tohoto důležitého určovacího znaku není příliš pravděpodobná.


doplněno 15.06.16 15:49:

Vzácný lanýž bílý si amatérští houbaři často pletou s bělolanýžem obecným, se kterým, pokud je mi známo, tu nikdo neobchoduje. Lanýž bílý se vyskytuje pouze v Itálii a český »poddruh« bělolanýž obecný nemá pro gurmány žádnou cenu.

 

jabraka*

0x

Pokud je to Lanýž,pak tento jeden kus by měl cenu až 5 000 Kč-.

JABRAKA

 

balzerka

0x

Bělolanýž obecný. V mládí začerstva jedlý.

 


0x

Také si myslím že je to lanýž. Ale neznám odrůdu "bělolanýž", jen tu voňavou, klasickou a drahou houbu. Ta voní silně a specificky. Jestli tato Vaše houba také silně voní, můžete ji nakrájet a usušit a pak přidat do směsi hub pro vůni. Já si vždycky usuším houby a pak rozmixuji na prášek s trochou hrubé soli, trochou škrobu, tlučeným kmínem a kostkou silného hovězího bujonu. Toho drobivého, lepšího, ne ty mazlavé kostky. Dám do sklenice a mám jako dochucovadlo do polévek, nebo omáček. Je to moc dobré.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]