Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co s černým rybízem

Od: conconi® odpovědí: 22 změna:

Moc prosím o radu. Nejsem zrovna fandou černého rybízu, na můj vkus smrdí, ale v nějakém záchvatu zdravé výživy jsem si jeden keřík vysadila na zahrádku. Teď už je tak akorát na sklízení a já stojím před otázkou co s ním. Mám ještě hromadu červeného rybízu. Mám to nějak namíchat? V jakém poměru? Máte s tím, holky, nějaké zkušenosti? Ještě mi zrají maliny, ale jahod už tam moc nemám. Dá se to nějak zkombinovat i s těmi malinami? Těch mám také dost.

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

3x

Dobrý den, džem z černého rybízu je lahůdka - vůbec nemá chut syrového rybízu (tedy, ani zápach). Jinak, směs s červeným rybízem můžete udělat také a poměr si zvolíte. Ale, je to škoda, pokud by ho bylo tolik, aby mohl být džem pouze z toho černého. Zdravím!

doplněno 03.07.15 06:10:

hejkal - a co vdolečky nebo lívance, smetánek a džem (kompot) z černého rybízu? To je věc!

doplněno 03.07.15 09:26:

conconi - on dokonce hezky voní a má opravdu dobrou i tu chut.


Tak to jsem nevěděla, že džem zas až tak cítit není. Zkusím tam švihnout trochu štávy z červeného. Děkuji

ben,,,,souhlasím černý rybíz je pochoutka,,jen škoda že je těžké dosáhnout takového množství jako u červeného..Já zavařuji bez cukru,,jen ve vlastní štávě..

 

joudic*

2x

no asi nic, zbytecny ker, max do marmelady (smichane)

jarmilapetr

Kynuté knedlíky s černým rybízem,sypané mákem. Nemá to chybu.

Jednou mi to na tržišti poradil pán. Jeho matka to vařila.


Tak to jsem ještě neslyšela. To fakt zkusím...

 

 


2x
Doplním labužníka Bena.
Já krátce zasterilizuji č. rybíz bez cukru a konzervantů a vody! jen v malých skleničkách, např. od dětské výživy. Jen ve vlastní štávě. Vařením džemu teplota ničí vitamíny.
Mám rád chut čistého železa. Obsahuje mnoho dobrých věcí.
fiftyfifty.cz/...
Jen tak na chut, jednu dvě lžičky když si vzpomenu. Nebo na ozdobu koláčů, k zmrzlině nebo šlehačce, omáčce. Fantazii se meze nekladou.
doplněno 03.07.15 13:28: Samozřejmě tam cukr musí být, vrstvu rybízu střídá vrstva cukru atd. Konzervuje cukr.
Už jsem na řeči o bílém jedu alergický, tak jsem ho podvědomě také vynechal. Omlouvám se.
Joj, lívance, vdolky, mňam!

A jak dlouho Vám to vydrží, když tam ten cukr není? Já jsem třeba teď takhle krátce sterilizovala maliny, také v malých skleničkách, ale do každé jsem dala lžičku medu. Zkusmo jsem jednu otevřela a je to žrádlo...

 


2x

Z černého rybízu dělám částečně džem, částečně dávám zmrazit a pak dávám na kynutý koláč nebo do bublaniny. V případě těch moučníků většinou kombinuji různé ovoce, třeba mražené jahody a rybíz, směs černého a červeného, v zimě kiwi a rybíz atd.

I džemy plácám všelijak, když mi na váhu chybí nějaké to deko, neváhám přidat to, co doma momentálně je. Nektarinku, maliny, špendíky natrhané na mezi... Spotřebu džemů mám velikou, dělám si domácí jogurt a přidávám do něj ty své džemy. Směsí se nebojte. Nejhorší, co se může stát, je, že vám v zimě bude něco mimořádně chutnat, ale nebudete už vědět, co vlastně ve skleničce je.

 

pohanka*

1x

U černého rybízu můžete zpracovat na marmelády komplet bobulky, zrníčka i slupky jsou měkké. Jenom se trochu pomixují. Marmeláda z černého rybízu je dobrá a není cítit /někomu nepříjemně/ jako čerstvé ovoce. Je dobrá na chleba s máslem.

U červeného se musí oddělit na speciálním strojku zrníčka a na čistou štávu. Zrníčka vadí, jsou tvrdá.

Jinak černý rybíz můžete samozřejmě smíchat se štávou z červeného rybízu. Já osobně černý rybíz jenom samostatně.

Z černého rybízu se dělá i štáva - sirup do vody, ale na to jsou potřeba skleněné lahve s úzkým hrdlem a uzávěrem a ty nějak v každé domácnosti nejsou.

 

marfusa*

1x

Můj manžel dělal džem 1 kg cukru a 1kg rybízu. Pak směs třel takovým dřevěným udělátkem, vypadalo to jako hříbek na zašívání ponožek, ale mnohem větší. Třít se muselo ručně 1 hodinu. To je všechno, džem se nalil do menších sklenic bez sterilizace. Jedna paní mi říkala, že chtěli vyrábět džem z černého rybízu v mixéru, ale už nevím, co se jim s tím stalo, jestli se zkazil nebo co. Džem vyráběný popsaným způsobem byl vynikající chuti.

sebod*

jojo, marfusa, to je ten recept... Udělalo to takovou pěnu a bylo to výborný. Hlavně se to nijak nevařilo

az nekdy ochutnate vino z cerneho rybizu,tak budete mluvit jinak!na slovensku stoji lahev 4-8euro.vynikajicii,zadny zbytecny ker,jak tady nekdo npsal.

 


0x

Nevím, jestli zavařujete. Když jsme, jako děti, byly nachlazené, maminka vytáhla, zezadu z regálu ve sklepě, skleničku rybízu nebo angreštu. Měla a mám stále ráda míchané kompoty. Hrstku ze všeho, co zrovna dozrálo. Rybíz i angrešt jsou kyselé. Dávám 3 vrchovaté lžíce cukru. Odkud jste? Třeba já nebo někdo odtud si rádi přijedeme.

doplněno 03.07.15 06:56:

Maminka taky neměla ráda černý rybíz. Říkala, že smrdí myšinkou Ale v míchaném kompotu jí nevadil.

 

isteron

0x

My to oberieme, odštipkujeme, umyjeme a dáme do krabičiek do mrazničky. Manželka to dáva ako plnku na piškotový koláč. Svokor robil z toho dobré ríbezľové víno, alebo mušt. Čierne sú hodnotnejšie ako červené, a je ich menej.

 


0x

Já černý rybíz miluju také jsem mu nemohla přijít na chut ,,ale stalo se Nemám ho moc,,ale natrhám si ho k televizi a pojídám...Taková marmeláda mňam,,a jak je zdravý!

 

sonyboj*

0x

Můžete bobule nasušit, nebo namrazit a nechat na zimu. Čaj z plodů černého rybízu výborně sráží horečku.

babidana

také ho zamrazím a v zimě přelévám horkou vodou. osladím medem a pijeme. Jinak jen mixuji a svařím s cukrem na marmeládu.Zrníčka jsou měkká a nevadí.je to lahůdka do palačinek i na chleba

 

mate59

0x

Chut černého ribízu miluju,zamrazím, zavarím, marmeládu také.A báječná je taky josta.

 

gita65

0x

Také máme hodně černého rybízu.Je vynikající na koláče s drobenkou.Výborný je čaj.Dělám ho nyní v horkém počasí.Uvařím,scedím,osladím a nechám vychladnou.Studený je moc osvěžující.Také dělám marmeládu,štávu na zimu a hodně zamrazuji.V zimě mražený na koláč,čaj,nebo do poháru.

 


0x

Jedna z mých tchýní vyráběla z černého rybízu, nevím jak to nazvat, bylo to husté, ale tekuté. Něco mezi džemem a sirupem. Bylo to v lahvích od mléka a někdy byl problén to z lahve dostat. Dávalo se to do čaje a bylo to úúúúžasnééé.

sebod*

Jojo, babčo. Kdysi jsem to taky dělala... No, už si ale nevzpomenu jak . Vím, že tam bylo kolik rybízu, tolik cukru. Rybíz se asi semlel a přepasíroval. Potom se smíchal rybíz s cukrem a chvíli se to třelo, až to začalo pěnit. Dalo do sklenic a asi zavařilo... Jak píšeš, bylo to výborný

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]