Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na JABLEČNÝ MOST! - Uchování

Od: hodan13 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chtěl bych se Vás tu zeptat. Hodlám dělat letos jablečný mošt. Chci ho dělat několik litrů ale vůbec netuším jak ho uskladnit. Chtěl bych ho uskladnit ve skleněných lahvích s korkovým špuntem, několik lidí to doporučovalo někdo zase ne takže nevím. Dále nevím jaký recept na mošt vybrat, také je více různých možností. Opravdu bych byl radši za uskladnění v těch skleněných lahvích. Skladovat ho mohu ve studeném a tmavém sklepě. Pokud tedy někdo poradíte s receptem i uskladněním, budu velmi rád, Díky

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

paw*

0x

Strycek uskladnoval most v PET lahvich. naplnil je po okraj a pred utazenim vrsku z nich vytlacil vsechen vzduch.

Jinak nejelepsi recept na most je dat jej do sudu, vykvasit a vypalit

doplněno 13.08.14 10:44: Mrazeni je jiste setrne a ucinne. Ake kdyz se podivam na nas pultovy mrazak, tak je plny masa, pripadne jijych veci, ktere nejsou zavarit. Zabirat misto jeste mostem nebonhnat dalsi mrazak je dost neeokomicke. Proto je lepsi most zavarit. Teda pokud bych jej delal, tak alespon v mnozstvi 50l, at to k.necemu je. Delat 10 l mostu by se mi nechtelo.

 


0x

Mošt vám nevydrží,,jedině v ledničce

hodan13

Ve sklepě je opravdu chladno. Právě že jsme se dočetl že plnili do sklenic a zakorkovali, a flašky položili na bok. Takže nevím.

 

jenda7

0x

kdysi jsme ho zavařovali do lahví, jako byly minerálky, postup si už nepamatuju i tak byl velice dobrý. Jde ho dát do pet flašek a zamrazit. Stejně to jde udělat s burčákem a popíjet burčák třeba na Vánoce nebo Velikonoce... Ale samozřejmě musí být místo v mražáku.

 

myse*

0x

do petky a zamrazit... jinak rychle zkvasí

recept - čistá jablková štáva, nic víc

paw*
On se da prevarit a pak se kazit nebude. Ale uchovat jej bez pristupu vzduchu.
doplněno 12.08.14 14:52: Recepty jsou vsechny skoro stejne. Zahrat na 70°C a hotovo ireceptar.cz/...

 

martinx*

0x

Nalít do PET lahví a potom pasterizovat v myčce nádobí.

 


0x

Děláme to léta stejně:do PET lahví a zmrazit.

 


0x

Můj tatka dlouhé roky vylisoval jablka, nalil do skleněných láhví, postavil je do zavařovacího hrnce s vodu do výše cca 1/3 lahve. Mám pocit, že teplotu vyhnal na 75°C a udržoval víc jak půl hodiny. Pak vypnul a nechal ještě 10 minut. Uvařil korkové špunty a pístovou narážečkou horké láhve zazátkoval. Ve sklepě láhve ležely, aby korkové špunty nevysychaly. Měli jsme jich obrovskou spoustu a i zapomenutá láhev vydržela ještě snad víc jak 2 roky. Bylo to úžasné pití.

jenda7

ano jen dodám, pokud si to dobře pamatuju, během toho zavařování to pění a ten hnědý "sajrajt" z toho jde ven. Ale chce to doma mít buď ty korkový špunty + narážečku, nebo jsme měli normální korunky (jako jsou na pivu) a taky ten nástroj - takovou hlavici na ruční zavírání pomocí gumové paličky? Nevím jak se to jmenuje. Nejšetřnější bude ovšem určitě zamražení.

 

lidus*

0x

Dělám to jako někteří zde, naplním do PET lahví 1,5l a zamrazím, mám poslední 2 lahve ještě nyní, po rozmrazení je jako čerstvý. Vyzkoušela jsem kde co, včetně zavaření, toto je nejlepší. Výhodu mám v tom, že na chalupě je velký pultový mrzák a ten bývá plný.

 

bgmaniac*

0x

My mošt zavařujeme do PET lahví, musí se hodně ohřát (nepamatuju si, na kolik, tuším na 80°, pak nalít do PET lahve a RYCHLE zavřít, PETka se teplem začne rychle smrštovat, tak nelít až úplně pod víčko. Jakmile to zavřeš, opravdu to dlouho vydrží, my ho měli ve špajzce snad rok, pak už začínal trošku kvasit, ale pořád se dal pít, byl z toho takovej burčák. Po půl roce byl ještě úplně čerstvej. Nebo se dá zmrazit, taky bez problémů.

 

jabraka*

0x

Měli jsme na 50 l jablečného moštu,nalitého do PET lahví až po zátku.Vydržel skoro měsíc,při každodenním pití .Něco jsem zavařil i do zavařovaček pod víčka.

JABRAKA

 

lally*

0x

Moje kolegyně dávala do každé lahve plátek křenu. Mošt byl mírně štiplavý, ale vydržel, dokud se nevypil.

 

karel*

0x

čau. mám celkem dobrou zkušenost dát do čerstě stočeného moštu kousek očištěného křenu a zazátkovat. mošt vydrží čerstvý o mnoho déle, má sice ostřejší chut, ale daleko lepší než pasterovaný

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]