Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se Vás tu zeptat. Hodlám dělat letos jablečný mošt. Chci ho dělat několik litrů ale vůbec netuším jak ho uskladnit. Chtěl bych ho uskladnit ve skleněných lahvích s korkovým špuntem, několik lidí to doporučovalo někdo zase ne takže nevím. Dále nevím jaký recept na mošt vybrat, také je více různých možností. Opravdu bych byl radši za uskladnění v těch skleněných lahvích. Skladovat ho mohu ve studeném a tmavém sklepě. Pokud tedy někdo poradíte s receptem i uskladněním, budu velmi rád, Díky
Strycek uskladnoval most v PET lahvich. naplnil je po okraj a pred utazenim vrsku z nich vytlacil vsechen vzduch.
Jinak nejelepsi recept na most je dat jej do sudu, vykvasit a vypalit
doplněno 13.08.14 10:44: Mrazeni je jiste setrne a ucinne. Ake kdyz se podivam na nas pultovy mrazak, tak je plny masa, pripadne jijych veci, ktere nejsou zavarit. Zabirat misto jeste mostem nebonhnat dalsi mrazak je dost neeokomicke. Proto je lepsi most zavarit. Teda pokud bych jej delal, tak alespon v mnozstvi 50l, at to k.necemu je. Delat 10 l mostu by se mi nechtelo.
Můj tatka dlouhé roky vylisoval jablka, nalil do skleněných láhví, postavil je do zavařovacího hrnce s vodu do výše cca 1/3 lahve. Mám pocit, že teplotu vyhnal na 75°C a udržoval víc jak půl hodiny. Pak vypnul a nechal ještě 10 minut. Uvařil korkové špunty a pístovou narážečkou horké láhve zazátkoval. Ve sklepě láhve ležely, aby korkové špunty nevysychaly. Měli jsme jich obrovskou spoustu a i zapomenutá láhev vydržela ještě snad víc jak 2 roky. Bylo to úžasné pití.
ano jen dodám, pokud si to dobře pamatuju, během toho zavařování to pění a ten hnědý "sajrajt" z toho jde ven. Ale chce to doma mít buď ty korkový špunty + narážečku, nebo jsme měli normální korunky (jako jsou na pivu) a taky ten nástroj - takovou hlavici na ruční zavírání pomocí gumové paličky? Nevím jak se to jmenuje. Nejšetřnější bude ovšem určitě zamražení.
My mošt zavařujeme do PET lahví, musí se hodně ohřát (nepamatuju si, na kolik, tuším na 80°, pak nalít do PET lahve a RYCHLE zavřít, PETka se teplem začne rychle smrštovat, tak nelít až úplně pod víčko. Jakmile to zavřeš, opravdu to dlouho vydrží, my ho měli ve špajzce snad rok, pak už začínal trošku kvasit, ale pořád se dal pít, byl z toho takovej burčák. Po půl roce byl ještě úplně čerstvej. Nebo se dá zmrazit, taky bez problémů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.