Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Je to Václavka? Měla by, tam kde jsem ji našel podle máti vždycky rostly, ale...
"Svatý Václave nedej zhynout nám ani budoucím!" Ano,jsou to Václavky...Kde jsou má chlapecká léta a chvíle ve stinných lesích,kde jsem na starých pařezech v podzimu tyto houby vyhledával.Byl totiž vždy hned plný koších.
No je fakt, že ta cirgula tam (více méně pořád) stojí víc jak 30 let. Tak mají potvory co žrát
Ale našel jsem je i ve vyšší (10cm) trávě, tak 6m dál, kde po dřevě není ani památky. A tam jsou ještě větší. Zatím jsem je tam nechal. Ty co jsem natrhal, mi bylo líto zasvinit řezinama. I když by bylo lepší je nechat ještě povyrůst.
doplněno 13.10.12 23:26:Vacla: A tak to jo, tak to jsem to podchytil zavčas. Zítra se na to vrhnem
Jinak díky všem.
Přísahám,že jsou to Václavky ikdyž ne ze stinného lesa. Povyrůst prosím ne! Václavky jsou nejlepší malé s ne zcela ještě rozevřenými kloboučky. Jsou výborné nakládané do octa,mimochodem. Ale sušit se samozřejmě také dají. Ty větší už jsou takové tužší.ty jsem nesbíral.To ořežte a zpracujte...Sákriš já se snad půjdu podívat na ty pařezy...
Jsou to václavky. Před jídlem dobře tepelně upravit /dostatečně dlouho/, jinak některým choulostivějším lidem mohou způsobit zažívací problémy.
U nás v lese je paseka, před 3 lety tam pokáceli staré smrky. Ty pařezy po nich jsou václavkami doslova obalené.
Tohle místo se mi vůbec nelíbí. Devastujeme si krajinu a už i ty václavky se přizpůsobují a hledají si obživu třeba mezi starými kabely a cirkulárkou. Na pařezu jsou daleko hezčí. Až půjdu do lesa, vyfotím vám sem jeden václavkový pařez. Jaga.
Paní,to že rostou Václavky pod cilkurálkou není z toho,že by chudinky neměly kde růst z nějaké devastace přírody,ale proto,že tam jsou tlející piliny(dřevní hmota).Ovzduším létají miliardy výtrusů všech možných hub a jakmile se ocitnou v příhodných podmínkách,vyrostou na tom místě plodnice. Toto vůbec nesouvisí s nějakou devastací přírody.Naopak to ukazuje na to,že tam činností člověka vznikly ideální podmínky pro tyto houby.
právě václavky s otevřenými klouboučky se pěkně krájí na prožky /jako na držky / a vaří se z nich báječná držková polévka.Tak hurá na ně
Babajaga: Jak jsem psal výše, Václavky na tom místě rostou přes třicet let, takže s devastací krajiny bych to moc nespojoval
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.