Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Červivost jahod

Od: honza1205 odpovědí: 2 změna:
Na jahodách se nám objevil neznámý škůdce způsobující červivost plodů, především těch přezrálých. O jaký druh parazita se může jednat, lze udělat něco pro jeho odstranění, může být konzumace"zdravých"plodů nebezpečná (riziko nákazy těla vajíčky)? Děkuji za odpověď.

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

doplnit odpověď

0x
Já myslím, že onen škůdce jen využívá situace - snad by bylo nejlepší jahody prostě nenechat přezrát. Pokud je již škůdce uvnitř plodu, bude nemožné jej nějak chemicky odstranit. Nákazy vajíčky bych se snad ani neobával, spíš je to věcí estetiky - prostě jíst něco, o čem vím, že je červavé, nemusím. Plody jahodníku velice rychle dozrávají a tak se situace s napadením hmyzem vyskytuje opravdu velmi zřídka. Snad jen mravenci jsou rychlejší... Spíš se u této rostliny častěji objevuje padlí či plíseň šedá...

 

zahradnictví pod hradem

0x

Jedná se o nymfy mnohonožky (Blaniulidae) žijící v půdě, kde se živí rozkládajícím se organickým materiálem. Poškozují jahody ležící na zemi a proto je nuto preventivně podložit jrdnotlivé rostliny folií nebo slámou, aby plody nebyly v kontaktu se zeminou. Vajička kladou mnohonožky do komůrek v půdě, takže riziko nákazy těla nehrozí.

Jiří Popelka

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]