Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kečup ze zelených rajčat?

Od: jsem* odpovědí: 6 změna:

Chtěla bych poprosit o radu. Musela jsem otrhat i zelená rajčata, a protože jich mám asi 10 kg, nevím, co s něma. Čalamádu bysme jedli sto let, napadl mě kečup. Našla jsem dva recepty, ale taky jsem našla, že zelená rajčata jsou díky solaninu jedovatá. Má někdo zkušenost a nebo vyzkoušený nějaký recept? Ráda bych ten kečup zkusila, ale ty dva recepty se mě zdají podezřelé. A myslíte, že chutneyka by se dala použít na pizzu? Díky za rady. J.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

8976*

1x

jedovatá nejsou, spíš než o kečup se bude jednat o čatní, zkuste je jako kvašáky / na zkoušku třeba kilo/ - naprosto stejně jako okurky...jsou skvělé

doplněno 08.09.10 21:10:

jako kvašáky jsou skvělé a vydrží dlouho, s okurkou naloženou ve sklenici se to nedá srovnat

 

lidka*

1x

Souhlasím s kolegou, že zelená rajčata nakládaná jako okurky jsou skvělá. Chce to je napůlit a nebo propíchat. Dřív jsem je tak nakládala a leckdo si raději nabídnul rajčátka než okurky. Říká se, že tepelnou úpravou se solanin hodně snižuje a navíc by se jich muselo sníst veliké množství, aby se toxická látka projevila. Tak to třeba vyzkoušejte naložit - skutečně jsem za ně sklízela velikou pochvalu.

jsem*

Děkuji za radu, ale já mám okurek až moc, ani to nesníme. Já bych fakt radši kečup. Ale potěšili jste mě, že nejsou jedovatá.

 


1x

ale já Vás určitě nepotěším, zelený kečup s mírou!

Zpracovávat zelená rajčata vhodné není, ačkoli jsou v některých zemích džemy a další pokrmy z nich oblíbené. Občas se ale někdo po takové pochoutce přiotráví _ solanin nelze odstranit ani tepelnou úpravou, Pouze cukr jeho působení zmírňuje.

pt®

Jsem, myslím, že když uděláte zelený kečup, bude spíš pro chut nebo ke zdobení jídla. Že jej nebudete jíst lžící, jako polévku. Já jsem také zavařovala v minulosti zelená rajčata, jako okurky, jedly to i děti a nikomu nám nic nebylo. Ale všeho s mírou. PT /stařenka/

 

radka007

0x

Také trhám i málo zralá rajčata a před prvními mrazy i všechna zelená,uložím je do chladu(sklepa) vyskládané vedle sebe(krabice,na plech,platónek) a nechám ve tmě dojít. Dozrají skoro všechny,pokud nejsou poničené,prasklé,pak ty špatné vybírám a ostatní pomalu dozdávají i víc jak měsíc,už se mi stalo že mi tak vydrželi skoro do vánoc a jako čerstvé i chutově k nepoznání. R.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]