Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pěstujeme ve skleníku melouny a rosotu pěkně do váhy cca 2 - 3 kg. Nicméně i když je sklízíme teď v září tak nejsou stále zralé (vnitřek je jen růžový namísto červený). Jak se pozná, že vypěstovaný meloun je zralý a připraven ke sklizni, resp. ke konzumaci?
Děkuji
Taky se nám stává,že koupíme meloun je růžový,ale sladký.
Nemůže to být odrůdou?
Hlavně jestli Vám chutná.
Právě že nechutná, odrůdou to není, měl by být červený a sladký, ale není. Ještě nejsou zralé, ale právě nevím jak poznat kdy už budou.
Občas jsem pomáhala v zelenině a stará zelinářka meloun otukávala. Jinak jsem slyšela, že podle zasychající stopky. Našla jsem obdobné rady:
Zralost melouny skutečně problém je, jsem zkušený pěstitel, ale moje úspěšnost je cca 95%.
Příznaky : kroutí se stopka, usycha stopka
Přestává růst i když je výborné počasí
U mé odrůdy, pokud svítí na meloun slunce, tak postačí 5 týdnu dobrého počasí. Někdy ještě týden počkám, další sklizeň již poznám podle tohoto "vzorku".
Značkování a rozkrojení nepovažuji za moudré. Pěstuji stale stejnou odrůdu a už to mám i v "oku" Pro nezkušené doporučuji uvedené znaky.
Pepa
A zde ještě jedna rada, ale to je spíš asi při prodeji. Nevím, jestli by bylo vhodné ještě neutržené melouny tisknout dlaněmi.
Jak poznáme zralost melounuVždy je dobré provést zkoušku hmatem a sluchem. Nejprve vezměte meloun mezi dlaně a stlačte ho. Pokud vydává vrzavý zvuk - je zralý. Dále pak ještě meloun poklepejte a pokud vydává dutý tón, pak vše nasvědčuje tomu, že je meloun v tom nejlepším stavu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.