Nejste přihlášen/a.
S bedlami zacházejte opatrně. Je jich, pokud vím u nás 46 druhů a čert aby se v nich vyznal. Nebo mykolog. Některé jsou jedlé, jiné nejedlé, další i jedovaté. Ta Vaše vypadá na bedlu vysokou - jedlou. Přesto si dávejte pozor.
Pýchavek je u nás 11 druhů. Vy jste ulovil p. obecnou. Jsou malé, nanicovaté, nesbírám je. Něco jiného je pýchavka obrovská, neboli vatovec. Ta vyroste klidně do velikosti kopacího míče a je nesmírně chutná. Párkrát za život jsem ji našla, obalovala jako řízek. Musejí se ale udělat silnější plátky, jinak se to splácne a jíte jen samotnou strouhanku. Je to ale lahůdka. Bezvadný je z vatovce i gulášek. Jaga.
U nás houby vůbec nerostou. Našla jsem na pařezu jen pěkně vzrostlý sírovec. Nechala jsem ho tam. Pokud ale jiné houby nebudou, vrátím se tam pro něj, lepší, než nic.
tm - S cílem vyděsit? Já to taky podceňoval. Pak jsem na vlastní kůži zažil ukázkovou otravu bedlou (průběh jak z učebnice), při které jsem s kýblem na klíně pár hodin neměl šanci opustit mísu WC a jen jsem doufal, že to přežiju. Tak zle mi v životě nebylo. Nějaká cesta na pohotovost prakticky nepřicházela v úvahu, nedošel bych ani před barák . Znovu bych to rozhodně zažít nechtěl! Od té doby se bedlám vyhýbám několikametrovým obloukem.
Ano. Ovšem s tou bedlou opatrně, existují i bedly, které nejsou zrovna moc jedlé. V životě mi nebylo tak zle !
Sbírám oboje.
copy - "Sbíráme jenom mladé, tedy tužší a na průřezu tvarohovitě bílé plodničky. Později uvnitř měknou, žloutnou až hnědnou a takto už přirozeně nejsou poživatelné."
Již při sběru časem poznáte, jestli je tato houbička ještě dostatečně tvrdá.
Jinak stačí rozkrojit.
Bedla se zdá být dobrá, i když už má nejlepší dny za sebou. Někdy se člověk těší a nakonec je houba červivá.
Nohy nevyužívám, jsou tvrdé.
Po houbách mi nikdy nic nebylo, a to sbírám i méně známé.
Dám tip, podívejte se na videa této hezké slečny, milovnici a znalkyni houbaření, vydává i knihy.
Naučí Vás, jak se v lese chovat, co sbírat, znaky, záměny jedlých i jedovatých hub.
V 1:50 sbírá zrovna bedly.
To jste statečný. Já houbařím 60 let a do košíku bych nedala nic, co stoprocentně neznám.
Nicméně ano, jsou to pýchavky (všechny rozkrojte: jestli nejsou uvnitř čistě bílé, už je nekonzumujte, snadno se u nich pozná, kdy už ke konzumaci ani na zpracování vhodné nejsou – to když začíná původně bílá dužnina těchto hub žloutnout a začnou se v nich vyvíjet výtrusy , tedy jsou přezrálé) a pravděpodobně je to jedlá bedla. Není to žádná z muchomůrek, ale v posledních letech se objevily nějaké zprávy o jedovatých druzíc/... a ty v mém mládí nebyly, tak si netroufnu na dálku zodpovědně poradit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.