Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Ovocné víno, výroba vs lisování

Od: selzahradnik odpovědí: 3 změna:

Strávil jsem teď delší dobu pročítáním "jednoduchých" postupů na výrobu ovocných vín, které se nejen vzájemně dost liší, v pořadí i podstatě úkonů, ale prakticky všechny obsahují jeden záhadný moment, který nikde není vysvětlený, co tím chtěl básník říct.

Jde o fázi, kdy se zčásti nebo úplně vypeckované plody ( např. švestky ) nadrtí, což lze i dnem láhve v pevnější misce či hrnci, různě se zalijí vodou s tím či oním, vaří či nevaří ( recepty se šíleně liší ), pak se to nechá pár dnů kvasit, v tom se celkem shodují - a pak, ve chvíli kdy, má kvasící směs konzistenci polévky, tak se všude píše, že směs, kaši, vylisujeme ( ! ). A to jako čím? To už nezvládne ani běžný lis, to by musela být nějaká nerezová várnice s širokým pístem shora a jemným sítem dole, navíc z tlustého plechu, který by snesl ten tlak... Takovou akci si vůbec neumím představit.

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Zkušenost sice nemám, ale nepřijde mi to složité. Vše se přelije do pytle na lisování, stlačí se pomocí lisu např na ovoce a vyjde tekutý podíl. Tím že se to stlačí až po částečném zkvašení se zvýší výtěžnost.

Naprosto souhlasím,tento lis je vhodný, plně dostačuje a nezabírá mnoho místa. Děda s ním lisoval všechno.

 

riva

0x

Klidně ti dám alternativní recept. Parním odštavňovačem získáš čistou štávu, tu dle potřeby dosladíš a dodáš kvasinky. Chce to ale ten parní odštavňovač. Pokud tento odštavňovač nemáš, tak se hodí na získání štávy z nadúrody rybízu, angreštu, meruňek, broskví.

V lisu připravujeme štávu na burčák.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]