Nejste přihlášen/a.
Já je sbírám, a jak zde píší, tak pouze mladé plodnice, zdravé, tvrdé. A neokousané, kvůli kontaminaci nějakou přenosnou nemocí od nakaženého zvířete.
I míchanice ze samotných podoubníčků (tak tomu říkáme) mě osobně chutná. Jak píšete, mykologové tyto označují jako hřiby plus nějaké další pojmenování.
--------------------
Nemusím mít směs, naopak - hříbek, křemenáč mi nic neříká.
Raději klouzek, holubinku, čirůvku a jiné.
Jenom co mě naučila babička - nebrat všechny houby jenom proto, aby byl plný košík, něco v lese nechat a než dáme do košíku, tak nožičky nahrubo očistit od hlíny a jehličí. V lese záležitost na půl minuty
Ty špinavé nožičky přenesou nečistoty zase na ty druhé houby. A doma máte o trošku méně práce s čištěním. Je to o zvyku.
Je to hřib žlutomasý, nejčastěji se mu říká babka. Je to rozměklá houba nevalné jakosti. Pokud ji sbírat, tak jenom mladé plodnice, staré jsou nekvalitní. Velice často tuto houbu napadá plíseň - nedohub a často jsou plesnivé i mladé plodnice.
Lze použít do směsi hub, jinak se nehodí k sušení ani nakládání.
Zajímavý je krajový název této houby - místy se jí říká BEZPRÁCE. To proto, že jich roste obvykle hodně pohromadě, jsou hojné a nedá takřka žádnou práci je najít a posbírat. Jaga.
@prostromek: ohledně toho čištění - dostala jsem kdysi houbařský nůž na konci se štětečkem, kterým lze z hub hned nečistoty odstranit. Prima věc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.