Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co se žlutými myrobalány? Využití? Poradíte?

Od: vlsta2® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

nějak se mi to přemnožilo za zahradě, myrobalány, žluté, kulaté plody, které rostou u nás většinou u silnic 3. tříd..

Ano, nejsou to špendlíky, jak se jim neprávně říká..

Máte nějaké tipy na zužitkování? Prorostly mi u švestky.. (koupený pozemek).

Loni po mrazech bylo prd ale letos to mohu odvážet na radvancích (kolečkách), je jich fakt hodně.

Má cenu se s tím zabývat? Pecka nejde oddělit od dužiny, slupka je kyselá pokud není plod dokonale zralý.. Však asi víte.

Děláte z toho něco? Nebo kompostovat?

Díky za rady Všem.


 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

prostromek*

6x

Pokud nejdou oddělit dobře od pecky, tak vykopat. Leda vykvasit a vypálit.

----------------------------------------------------------------

Nějaká marmeláda se z nich sice dá udělat, celé rozvařit a pecky propasírovat, ale nevím, jestli v době dostatku jiného ovoce to má cenu.

Letos je hodně meruněk, švestek a broskví a bylo i dost josty, borůvek, letňích jablek zraje také dostatek.

V naší ulici je jeden takový keř v neudržované zahradě. Plody jsou velké, (když jich je málo) a jdou velice dobře od pecky.

Tak vypeckuji a dávám sušit. Lze použít místo rozinek, či jen samotné, kvůli navinulé chuti.

Tak až najdete keř s takovými plody, tak sušte, jde to rychle.

Každý keř s těmito špendlíky má plody s jinými vlastnostmi, na procházce můžete každý vyzkoušet. Někde jsou silnice (okresky) lemované těmito keři.

 


5x
Letos mají dobrý rok. Osobní zkušenost, že jedině vypálit. Je z toho výborná jemná pálenka, i když s menší vítěžností. Mně chutná víc, jak slivovice, ale je s tím spousta práce, malé kuličky a velké pecky. Má to tak velký objem pecek, že to raději pomelu udělanou vrtulí na vrtačce, přefiltruji přes bramborový pytel a kvasím bez pecek. Na marmelády a podobné věci to má příliš nudnou chut. Pokud se rozhodnete pro marmeládu, je to nutné dochutit pomeranči, nebo citróny, nebo kyselinou citrónovou.

 


4x

Já jsem věděla o stromě se žlutými špendlíky. Chodila jsem na ně, protože je nikdo nezužitkovával. Zavařovala jsem je. V zavařenině jsou velmi dobré, voňavé a není potřeba příliš cukru. Milovala jsem tyhle zavařeniny. Jééénže, strom pokáceli a udělali tam hřiště. Byly tam ještě 2 stromy červených a modrých špendlíků, ale ty byly hodně kyselé, i když byly zralé.

Zavařeniny ze žlutých mirabelek: Na dno sklenice 0,3l dvě rovné lžíce cukru, omyté mirabelky, zalít studenou vodou a do hrnce na 20 minut na 80°C. Celou zimu, za cenu cukru, k dispozici velká dobrota.

 


4x

Včera jsem šla do polí se zapůjčeným psem. Těchto "blumek" roste všude plno. Žluté, fialové i skoro černé. Loni nebyla ani jedna, letos se větve prohýbají.

Nejdou od pecek, sní se jen ta slupka a zbytek se s peckou vyplivne.

Jeden rok jsem z nich zkoušela /před mnoha lety/:

1/ Marmeládu - bylo to pracné, rozvařit, zbavit pecek a výsledek nic moc.

2/ Kompot, to se sice neodpeckovalo, ale dužina pak zůstala na pecce a strávník z toho takřka nic neměl.

Takže s tímto ovocem NIC. Snad leda to vypálení, ale na to nejsem. Proto jen příležitostně pár kuliček ochutnám, když jdu kolem keře. Pokud to máte doma - šup do BIO popelnice. Mít kompost plný pecek bych tedy nechtěla. Jaga.

 


2x

Sem se zeptal AI

Nejvíc se mi líbí ten likér

Marmeláda z myrobalánů

Co potřebuješ:

1 kg žlutých myrobalánů (omyj a vypeckuj)

500–700 g cukru (podle sladkosti ovoce)

štávu z 1 citronu

Jak na to:

Vypeckované plody dej do hrnce a rozvař do měkka.

Propasíruj, přidej cukr a citron.

Vař asi 20–30 minut do zhoustnutí.

Horké nalij do čistých sklenic a zavíčkuj.

Myrobalánový sirup

Co potřebuješ:

1 kg žlutých myrobalánů

1 l vody

500–800 g cukru

kyselina citronová (nebo citron)

Jak na to:

Ovoce rozvař s vodou.

Přes plátno nebo jemné sítko přeceď.

Do štávy přidej cukr a citron/kyselinu citronovou.

Povař, nalij do lahví.

. Domácí víno nebo likér

Myrobalány nech pár dní kvasit, přidej cukr, můžeš i koření (skořice, hřebíček), a pak nechej několik týdnů/ měsíců uzrát. Výsledek překvapí!


doplněno 27.07.25 22:53:

Jo, taky sem jich ze čtyři kila donesl domů.

Žena upekla bublaninu, něco jsme snědli a zbytek letěl do kontejneru, holt nejsou to třešně

liska5

Ani na tu marmeládu bych nevypeckovávala, když nejdou pecky oddělit, ale rozvařila jako švestky na povidla a propasírovala. Jestli jsou mdlé, tak třeba s citronem a skořicí, pomerančem nebo s rybízem.

Jednou jsem vařila marmošku, máme na zahradě jeden velký strom. Při vaření to smrdělo jak bolavá noha. Nejdou vypeckovat, musí se podusit a propasírovat. Výsledný produkt nesmrděl a nebyl špatný, ale znovu bych to nedělala. Do bečky s tím.

 

km

2x

děláme z nich (z těch žlutých) marmeládu a je vynikající!

některé jdou od pecky a chutí jsou něco mezi meruňkou a švestkou. nepasírovat, slupka dodá potřebnou kyselost a mám radši, když v marmeládě jsou kousky.

 


Zdravím,

Všem děkuji předem za rady..

Bohužel "vypálit" to neumím a ani nemám vybavení a hlavně zkušenosti..

Ale zítra si přijede známý pro více než půl sudu, snad mi dá pak ochutnat, ikdyž nejsem příznivec těchto pálenek..

Marmeládu jsme zkoušeli dělat předloni, ještě máme, asi se nepovedla, taková zvláštní chut. Takže letos asi ne.

A jinak, na zahradě máme další normální slivoně, snad mirabelky, švestky, a něco jako slivky, vše jde od pecky a vystačíme si s tím. Není to moc stromů, ale nestačíme sníst a zavařit.

Ale tenhle plevel myrobalán, to je něco.. .... mnoo.. )

Ale fakt díky za rady a příspěvky Všem, ještě zvážíme zda něco nevyzkoušet.

Pěkný večer Vám.. a pěkné léto

Díky

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]