Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nějak se mi to přemnožilo za zahradě, myrobalány, žluté, kulaté plody, které rostou u nás většinou u silnic 3. tříd..
Ano, nejsou to špendlíky, jak se jim neprávně říká..
Máte nějaké tipy na zužitkování? Prorostly mi u švestky.. (koupený pozemek).
Loni po mrazech bylo prd ale letos to mohu odvážet na radvancích (kolečkách), je jich fakt hodně.
Má cenu se s tím zabývat? Pecka nejde oddělit od dužiny, slupka je kyselá pokud není plod dokonale zralý.. Však asi víte.
Děláte z toho něco? Nebo kompostovat?
Díky za rady Všem.
Pokud nejdou oddělit dobře od pecky, tak vykopat. Leda vykvasit a vypálit.
----------------------------------------------------------------
Nějaká marmeláda se z nich sice dá udělat, celé rozvařit a pecky propasírovat, ale nevím, jestli v době dostatku jiného ovoce to má cenu.
Letos je hodně meruněk, švestek a broskví a bylo i dost josty, borůvek, letňích jablek zraje také dostatek.
V naší ulici je jeden takový keř v neudržované zahradě. Plody jsou velké, (když jich je málo) a jdou velice dobře od pecky.
Tak vypeckuji a dávám sušit. Lze použít místo rozinek, či jen samotné, kvůli navinulé chuti.
Tak až najdete keř s takovými plody, tak sušte, jde to rychle.
Každý keř s těmito špendlíky má plody s jinými vlastnostmi, na procházce můžete každý vyzkoušet. Někde jsou silnice (okresky) lemované těmito keři.
Sem se zeptal AI
Nejvíc se mi líbí ten likér
Marmeláda z myrobalánů
Co potřebuješ:
1 kg žlutých myrobalánů (omyj a vypeckuj)
500–700 g cukru (podle sladkosti ovoce)
štávu z 1 citronu
Jak na to:
Vypeckované plody dej do hrnce a rozvař do měkka.
Propasíruj, přidej cukr a citron.
Vař asi 20–30 minut do zhoustnutí.
Horké nalij do čistých sklenic a zavíčkuj.
Myrobalánový sirup
Co potřebuješ:
1 kg žlutých myrobalánů
1 l vody
500–800 g cukru
kyselina citronová (nebo citron)
Jak na to:
Ovoce rozvař s vodou.
Přes plátno nebo jemné sítko přeceď.
Do štávy přidej cukr a citron/kyselinu citronovou.
Povař, nalij do lahví.
. Domácí víno nebo likér
Myrobalány nech pár dní kvasit, přidej cukr, můžeš i koření (skořice, hřebíček), a pak nechej několik týdnů/ měsíců uzrát. Výsledek překvapí!
Jo, taky sem jich ze čtyři kila donesl domů.
Žena upekla bublaninu, něco jsme snědli a zbytek letěl do kontejneru, holt nejsou to třešně
Ani na tu marmeládu bych nevypeckovávala, když nejdou pecky oddělit, ale rozvařila jako švestky na povidla a propasírovala. Jestli jsou mdlé, tak třeba s citronem a skořicí, pomerančem nebo s rybízem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.