Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvas chytl octove kvaseni

Od: kvas odpovědí: 10 změna:
Dobry den,
mel bych dotaz. Letos jsem zkusil nasbirat letni skore svestky, kterych bylo vic a neujedly se. Becka 50L je zalozena cca 3 tydny, vsude bylo teplo. Kvas byl v miste s teplotou cca 30 stupnu. Ted jsem to odsrouboval. Da se rict ze se neda pricichnout, jak intenzivne cpi. Pokazilo se to? Chytlo to octove kvaseni? Je to znicene, da se s tim neco delat?
Dekuji

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x
Když dobrý kvas pořádně jede, je téměř nemožné si přičichnout . Vždycky to člověka "zadrhne".

 

km

1x

"intenzivne cpi" jak ale? pokud je cítit ocet, bude to špatně, pokud spíš ten aceton, bude to správně

můžete taky ochutnat

 


1x

To co jste cítil bylo koncentrované CO2, pokud rozděláte perlivou limonádu a hned přičichnete, ucítíte to samé.
Kadlátky obecně snad ani nejdou překvasit aby to začalo octovatět. Na to jsou nachylnější jiná ovoce, hrušky, jablka, meruňky apod.
Kupte klasický cukroměr a nějakou vysokou nádobku (odměrný válec) a hadičkou stočte čistou kapalinu.
Změřte kolik procent cukru zbývá.
U kadlátek je konečná na 2-4%

Samotná kapalina, kterou budete měřit bude už mít příjemnou vůni po alkoholu a kadlátkách.

Před odvozem do pálenice je dobré opatrně sebrat a vyhodit horní zoxidovanou tvrdší vrstvu, tkzv. deku aby se při převozu nepropadla do mače.

kvas

A kdy prosim Vas ten divny pach vyprcha? K tomu kvasu se neda privonet a natahnout cichem. Stipe v nose/krku. Bohuzel nerozeznam vuni ocet/aceton. Myslel jsem ze ucitim ovocnou vuni. Porad mam pocit, ze se to pokazilo. Svestky byly skora odruda. Nemohlo na to mit vliv to teplo?

Vykašlete se na pocity
Kupte ten cukroměr a změřte, při tom to tekuté můžete očichat.
Jinak platí co jsem napsal výše.

 

trtr

0x

Zdravím, kvas jsme nikdy nešroubovali, byl vždy volně, pouze zakrytý folií. Též kvasinky nepřidávali, pouze ovoce omýt tzv. z nejhoršího a viditelně špatné kusy odstranit, pak není co by se zkazilo. Hodně často byly nahoře- na koláči octomilky a vůně byla taková alkoholová - docela to jede. Pokud člověk natáhl hadičkou trochu kvasu, tak to měl hned v "hlavě". Hlavně měřit a měřit, nesmí to být ani nedokvašené a ani překvašené - to raději odstavit trochu dříve.

 

kvas

Co myslite pojmem prekvasene? Mam podezreni ze je to jak pisi na internetu spis agresivni vune jako aceton nebo ocet. Nevim ale jak by to vzniklo. Ovoce bylo ciste.
trtr

Zdravím, bečka nemůže být po poklesu cukernatosti na cca 1 stupeň dle lihoměru uskladněna třeba na x týdnů. Třeba u jablek se to buďto vypálí, nebo se musí toto stočit do demižonu a uzavřít kvasnou zátkou pro případ zbytkového kvašení. Pokud jablečné víno nespotřebujete, lze takto uskladněné vypálit třeba na přesrok. Jablka jsou v tomto taková uni: mošt, pka víno, pak kalvádos. U švestek to bude podobné.

Zkuste vyfotit kvas, jak vypadá koláč nahoře - dle toho mohou zkušení soudit. Pokud to bylo zašroubováno, tak kvašení probíhalo nesprávně.

Taky by me zajimalo co znamena vyraz "prekvasene"?
A odkdy se zbytkovy cukr meri lihomerem?
Mereni zbytkoveho cukru, kdyz uz tak cukromerem, ale muze byt taky matouci a neni smerodatne pro urceni jestli je kvas hotov nebo ne. Nejspolehlivejsi je dle meho nazoru mit becky s uzaviratelnym vikem a pouzit kvasnou zatku. Jak prestane odbublavat je hotovo.

 

makk

0x

Je-li to octové kvašení, nejde s tím dělat nic. Maximálně si můžete udělat domácí ocet.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]