Nejste přihlášen/a.
Klíčky olámete, očka vydloubnete, brambory oloupete, uvaříte a konzumujete. Vodu z brambor vylejete. Nic se neděje. Kmín přidáte pro zlepšení chuti starých brambor. To, že kmín neutralizuje solanin je z kategorie bájí a pověstí.
@ben já do brkaše trochu kurkumy a muškátu, toho jen špetku.
Od kámošky z Austrálie jsem dostala tip - když děláte kaši, ještě před přidáním másla, mléka, smetany a co tak tam kdo dává - do poštouchaných brambor vyklepnout syrové vejce a rozšlehat v bramborách metlami. Nevěřila jsem tomu, ale jednou jsem u maminky dělala brkaši a ona tam měla kelímek smetany, ale když jsem ho otevřela, musela jsem to vylít. Tak jsem holt zkusila to vejce. Hebká, sametová kaše i bez mlíka a bez másla, jina lze samozřejmě přidat cokoli.
Nesrazí se to a neudělá to žádné cucky.
"Mohla jsem si tím nějak uškodit?"
Pokud nebudete konzumovat ty klíčky (případně slupky), tak nemohla.
Netuším, jestli to pamatujete, ale v dobách (naštěstí) dávno minulých se vždycky na podzim kupovaly brambory "na uskladnění" v 50 kg pytlích (často rovnou z valníku). Kupovali jsme obvykle 3 pytle a ty brambory musely vydržet celou zimu. Sklep jsme měli slušný, nicméně se někdy stalo, že rozvětvené klíčky měly před jarem až 1/2 metru a dokonce na nich občas začínaly růst nové hlízy . Po olámání klíčků a oloupání jsme brambory běžně jedli. Tehdy z toho nikdo nedělal vědu. Žádné následky to nenechalo.
I dnes kupujeme brambory po pytlích, i když jen 20 kg. Sklep máme mizerný, takže se klíčky objevují docela brzo. Nikdy by mě ale nenapadlo naklíčené brambory vyhazovat.
...tak jsem si něco o otravě naklíčenými bramborami přečetl na Internetu ...
Ani jsem netušil, kolik nebetzpečného jedu už skoro 3/4 století téměř denně polykám! Podle těch článků jsem v podstatě už mnohonásobně mrtvý. Mělo by to být bráno jako nebezpečné šíření poplašných zpráv.
Také si to pamatuji a obírání brambor bylo pro nás děti jak za trest. Bylo v nich plno stínek nebo svinek a já se jich štítila.
Jaképak doby dávno minulé? Nejenže bývávalo, mám to tak i teď. Už několik let na podzim obstará snacha u soukromníka několik pytlů brambor. Pro svou rodinu, pro své rodiče a jeden pytel pro mě. Letos byla teplá zima, brambory začaly klíčit dříve, tak jsem navařila a zmrazila bramborové knedlíky, častěji jsem si dělala "chudý" bramborový salát. Pár posledních brambor s klíčemi skoro toho půl metru jsem bez obav konzumovala tak před 14 dny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.