Nejste přihlášen/a.
Mám ráda levandulový a šalvějový. Obojí mám na zahrádce. Ovšem mým favoritem je černý bez - na jaře květ, na podzim bezinka. A když do bezinkového přidáte rum, máte skvělý likér
Receptů je na internetu hodně, všechny jsou víceméně stejné. Např. kitchenette.cz/... Já ho ale nakonec ještě zasteriluji, abych měla jistotu, že mi vydrží i přes zimu. V létě piji za studena, ochucuji jím prosecco a v zimě buď přidám do čaje nebo jen zaliji horkou vodou, což taky dobře chutná.
A bezinkový podzimní třeba tady fresh.iprima.cz/...
Jako koření do něj používám vanilku, hřebíček a skořici. A co je důležité a tomto receptu není - je víc než vhodné přidat 2 lžičky rozpustné kávy nebo přilít silné espresso. Káva totiž potlačí nepříjemnou chut bezinek, která by byla v sirupu rušivá. Vyzkoušeno, funguje
Dělám bezinkový z květů a za studena. Úžasně voní a nikdy se mi nezkazil. 40 až 50 květů bezinek, ne po dešti, to by byl smytý pyl a ta vůně by byla fuč. Štopky ustřihnu a oklepu případné breberky, dám do velkého lavóru a zaleju asi 4 litry převařené vychladlé vody. Do toho nakrájím dobře omyté dva citrony bez peciček, ale s kůrou. nejlepší jsou ty bio, bez chemického postřiku. A přidám asi tak 2 lžíce kyseliny citronové. To všechno zamíchám a nechám macerovat do druhého dne. Druhý den přecedím do hrnce ten citron řádně vymačkám a i ty květy vymačkat. Jo a musíte odměřit tu tekutinu. Na litr tekutiny, dávám necelé kilo cukru. nevážím, prostě odsypu a trochu v pytlíku nechám. Většinou to mám ve dvou velkých hrncích. Pořádně cukr s tekutinou promíchám a nechám přikryté cukr rozpouštět. klidně celý den a přes noc, prostě dokud se úplně nerozpustí. Když jdu kolem tak vždycky promíchám. No a pak plním lahve, vypařené a vypláchnuté třeba vodkou. Sirup je voňavý, zdravý, dobrý a nekazí se. Našla jsem zapomenuté lahve ve sklepě, které tam byly určitě 3 roky a sirup vynikající. Žádnou kávu nepřidávám, ani žádné aromatické koření, to by tu krásnou vůni bezinek hodně potlačilo.
Nijak jinak nesteriluji. Používám jako normální sirup. Třeba do sodovky, nebo jen do obyčejné vody. Horké nápoje z toho nedělám, ale zkusit to můžete. také dělám rakytníkový, ale ten dá mnohem víc práce. Ale výsledek fakt stojí za to. Každý kdo ho ochutná, ho po mně chce. Také ho dělám jenom za studena, takže všechny vitaminy zachované.
Suzy, jen upřesnění k tomu koření a kávě - koření a káva patří do sirupu z bezinek - plodů, samozřejmě že do jarního nééé
Mori,tak to potom ano. Já jsem to špatně pochopila, a bylo mi divné, proč kazit tu přirozenou vůni bezových květů jiným kořením.
Babička dělávala z řepy cukrovky. Nevím, kde se dnes dá najít řepné pole. To se řepa naplátkovala na pekáči a v troubě z ní nějak vypekla melasa.
To se jmenuje sirob. ceskatelevize.cz/...
Vloni jsem ho zkoušela vyrobit, myslím, že se mi povedl. Sladila jsem s tím perník míto cukru a dobré.
U nas je to hned niekolko sirupov. Baza,baza/medovka,Medovka, Cierna ribezla,aronia. A potom este material co ostal po aronii otocime do griotky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.