Nejste přihlášen/a.
Něco je tam špatně. Zelné listy nedávám navrch, zelí se stejně bude postupně odebírat, ale vykládám jimi dno soudku. Tedy dospod.
Zelí musí být dobře upěchované, čím víc, tím líp. Až pouští štávu. Tuto sbírám do hrnku a nechám v lednici, časem se hodí na postupné dolévání. Navrch na zelí dám prkénko a na něj kámen, obojí musí být dobře vyvařené. Všechno zelí, i to navrchu, by mělo být potopené.
Soudek má po obvodu žlábek, když položíte pokličku, do žlábku musíte nalít vodu. Často kontrolovat a dolévat, protože se snadno vypařuje. K zelí při kvašení prostě nesmí vzduch. Zřejmě byla někde chyba. Málo upěchované, špatně umyté to závaží, nedostatek vody ve žlábku soudku...
Uvidíte, co bude dál. Třeba se plíseň zastavila. Přesto bych z toho neměla dobrý pocit. Zárodky plísně tam mohly zůstat a m§ůže se to kazit dál. Ale když člověk dneska dá za zelí spoustu peněz, je jasné, že aspoň část chce zachránit. Snažila bych se ho udržet. Před lety, když jsem od pěstitele kupovala zelí za 1,50 Kč kilo, vyhodila bych ho všechno, vyvařila sud a naložila jiné. Dneska to už holt až tak nejde. Kontrolujte a sama uvidíte. Jaga.
Ještě mě napadl jeden problém, když čtu, že jste si zelí vypěstovali sami. Je možné, že jste nepoužili správný "nakládací" druh. Pěstují se různé odrůdy. Některé se k nakládání hodí, jiné ovšem ne. Z těch se dělají různé saláty, zelí nasladko apod. ale na naložení nejsou vhodné. Pokud by tomu tak bylo, bude opravdu všechno zelí na vyhození, protože některá odrůda prostě naložení nezvládne. Škoda. Jaga.
Nahoru, na zelí je potřeba dát čistou plachetku a na ni destičku a pak závaží. Když zelí odebíráte, opláchnete destičku a plachetku vymácháte. Tak to má být, není to škodlivá plíseň, jsou to kvasinky. A je třeba dolít vodu, aby destička byla do poloviny pod vodou. Sbíhají se mi sliny, když to píšu. Celý život jsme měli ve velkém kameňáku zelí. A v něm zašlapaní jablíčka. To je dobrota!
Ještě bych ten pruh v nádobě, kde byla plíseń vytřela vlhkým čistým hadříkem / vyžehl.kapesníkem/ namočeným v soli. Ty krastalky to osmirkují a sůl plísneň potlačí. Taky zatížit něčím, aby bylo komplet ponořené. Třeba porcelán nebo skleněnou mísu, nebo vydrhnutý a vyvařený kámen - křemen. Jsou lidi, co navrch položí naplněný a dobře utažený sáček s vodou. Taky je dúležité mít zelí nejdříve v pokojové teplotě. Ve velkém zeláku to bylo asi týden, aby se rozjelo kvašení. Jak už zjevně bublá, pak ho přenést na chladnější místo 10-15°C
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.