Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí mošt

Od: olomooc odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, přemýšlíme že bychom si na zahradu vysazeli jabloně. Milujeme mošt. Poradili byste nějaké osvědčené odrůdy jabloní pro tento účel?
Návazný dotaz, jaké máte zkušenosti s lisem na ovoce? Máte nějaký vyzkoušený? Případně v čem následně mošt pasterizujete?
Děkuji za radu

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x
Zdravím , určitě Vám pomůže tento článek
zahrada-centrum.cz/...
Mario

 


0x

Nevím zdali je nějaká specielní odrůda na moštování - ale např jak je v článku evedeno Průsvitné letní- nevím ...nevím...co je v létě tak se sní. Většina jablek je k dispozici na podzim - druhá půlka října a já co se neuskladní tak dám do přepravek a hurá do moštárny. Osvědčilo se mi smíchání všech odrůd, výtěžnost cca něco málo přes polovinu hmotnosti jablek / cca 55 - 60%/. Nejlepší je ten první lok ještě v nebo před moštárnou. Mošt dáme do 2 nebo 5 litrových nádob a šup s nimi do mrazáku. Tj ničím nekonzervujeme / leda zimou/mrazem/ ani nepasterujeme.

 


0x

Mošt jde dělat ze všech druhů jablek, kromě letních, to prostě není ono. My ho většinou rozdáme, něco se zamrazí a kdysi jsem ho i zavařovala. Pak sice nechutná jako čerstvý, ale je to takové zvláštní.

 


0x
Na mošt to chce mix odrůd. Sladké kyselé a trpčí. Chodím i pod planou jabloň na ty trpké protože bez nich to prostě není ono. Vysypu je do vysoké řeznické lodny, dobře omeju a proženu drtičem. Chytám to do vypraného pytle od obilí protože lisovací plátno je zbytečně drahé. Lis mám šroubovací. Co se vypije do týdne to dávám do pet flašek do lednice. Přebytky žena zaváří do okurkových sklenic se závitem ale dřív jsme jezdili do moštárny kde to místo zaváření jen pasterovali a dávali do flašek s korunkovými uzávěry. To vydrželo ve sklepě i 4 roky bez změny chuti.

 


0x

Vyborné na mošt je Matčino a nebo Rubín,kdysi mi to poradil jeden pěstitel a měl pravdu.Letos mají dobrou úrodu.Letní a zimní nejsou vhodné.Pasterizuji ve velkém nízkém smaltovaném hrnci.

Rubín je v podstatě zimní. Takže si sám odporuješ. Ve sklepě mi vydrži do konce února i víc.. Ale do moštu je ho škoda. I když teda letos jsou ho kvanta takže i na něj dojde protože je část úrody drobná, nestandartní velikost.

Nevím kde jsi na to přišel,už ted se sklízí a dozrává v říjnu,u nás zima začíná asi jindy než u Vás.První křížaly jsem dělal včera.

pckop1

Rubín je jablko podzimní.

 

futra

0x

Mám doma koupený jablka Gala a při strouhání jsou docela štavnatá.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]