Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč zhořkne rajský protlak?

Od: flodur® odpovědí: 7 změna:

Již druhý rok děláme z velkého přebytku rajčat protlak. V konečné fázi přepasírovanou štávu necháme v hrnci na sporáku vařit až se odpaří přebytečná voda a štáva zhoustne bohužel ale také zhořkne. Poradí někdo kde děláme případně chybu?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x
Já osobně nejsem zastánce kupovaných výrobků . Co jde , dělám doma . Při výrobě protlaku , opatrně zahřívám a raději dýl stojím u plotny a u toho popíjím víno , než to rozpálit a zkazit to . Kupované protlaky a marmelády , jsou sice výhodné (časově) , ale nestojí za nic . Není nad to , dát si rajskou z domácího protlaku a nebo palačinky s domácím džemem . Doporučuji , jak zde již bylo řečeno , hrnec s dvojitým dnem a pomalu redukovat . Jako vývar . Ten taky nesmí úplně vřít. Hodně zdaru
Mario

Byla jsem, většinu života, zvyklá na zavařeniny, své protlaky, marmelády. To ale má jednu podmínku, vlastní zahrada. Na trhu nebo v sámoškách kupované? To vyjde levněji, žít na kaviáru.

 


2x

Také dělám protlak, ale nevařím ho dlouho. Na YT jsem asi před 3 roky našla návod a podle něj protlak pořád dělám a je velmi hustý a sladký. Nikdy mi nezhořkl a protože se dlouho nevaří, tak je také velmi chutný a uchová si všechny vitamíny. Já ho teda mrazím, dělám si takové měšce kde mám tak jednu potřebnou porci. Ale může se také zavařit. Já to nedělám, je to zbytečné mrhání elektrikou a ještě ke všemu se tím vařením ničí vitamíny, protože než se všechna tekutina odpaří, tak to trvá dlouho. Ale kdo nemá možnost dát mrazit, tak mu asi nic jiného nezbývá. Posílám foto, právě jsem dodělala včerejší várku. A tím, že se tak dlouho nevaří, tak si uchová krásnou barvu a chut.

Doplňovala jsem odpověď a už jsem to nestihla správně zařadit za sebou. Takže když se už protlak zavařuje ve skleničkách, tak už se samozřejmě žádná tekutina neodpařuje, protože protlak už je odpařený, hotový. Myslela jsem tu první fázi vyrábění protlaku.

 

liska5

1x

Nevím, zda je tady příčina zhořknutí. Jen vidím rozdíl v tom zahuštování. Mělo by se to pořád míchat a zahuštovat pomalu. Doporučuje se to dělat v hrnci s dvojitým dnem na mléko. Já to vlastně nikdy nezahuštovala. Hned jsem to lila do sklenic, do každé + lžíci octa a zavařovala 20 min při varu, že to zahustím, až jako omáčku, když to vyklopím na cibulovou jíšku, nebo jen přileju do pokrmu.

 


1x

Poslední, kupovaný protlak, také byl nahořklý. I omáčka, naštěstí, byla jen mírně, nahořklá.

liska5

Tu zkušenost s kupovanými mám taky a to jsem je koupila jen výjmečně. Podezírala jsem plech té konzervičky, že nějak oxiduje a tak protlak zrpkne, nahořkne. Když jsem si vyráběla protlak svůj, tak bylo v receptu, že opatrně zahříváme...Tak jsem měla spíš hustou štávu, než tu tmavočervenou pastu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]