Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,rybíz,který jsem koupila má velká semínka,takže jsem se rozhodla,že se jich zbavím .Rodinný mlýnek si vzal někdo jiný,takže jak na to...díky
Podrtit v kastrolu, prosypat cukrem a nechat pustit štávu a pak tlačit skrz cedník. Vymačkanou štávu doplnit cukrem s želírujícím přípravkem a podle návodu povařit a lít do skleniček. Sladký zbytek plný slupek a zrnek dolít vodou, protřepat a procezený výluh vypít. Nebo si udělejte bublaninu. Já osobně rybíz jím jak je, nezpracovaný.
V sítě, v cedníku, v silonkách...se štáva dokonale nevylisuje a zůstane jí dost v tom zbytku na vyhození. To ze strojku odcházejí jen opravdu suché a tvrdé bobečky. Zkuste se ve svém okolí a mezi známými poptat, zda nemá někdo strojek. Já strojek mám už spoustu let a když je doba rybízu, putuje po celé vesnici. Nevadí mi to, když se mi zase v pořádku vrátí. Ono si ho koupit a pak použít jednou za rok jen pro sebe se nevyplatí. Takhle se aspoň využije.
Odkud jste? Pokud z Pardubicka, jsem ochotná zapůjčit. A to ZDARMA. Jaga.
Já když dělám rybízový džem, tak rybíz na trošičce vody krátce podusím a přepasíruju přes síto. Hmotu odvážím a vařím s cukrem 1:1. Ale nevím, jestli jde tento postup s nějakým filtrováním použít na štávu, tu jsem nikdy nedělala.
Takže mezitím, než jsem to nadatlovala, přibyly další rady a v zásadě to asi půjde. Taky lisuji přes cedník šufánkem.
Mám odštavňovač i mlýnek, ale už několik roků samotné ovoce podusím- nechám popraskat a přepasíruju přes utěrku. Mám 100% štávu, s kterou dál pracuji, dávala jsem ji i do mrazáku a zpracovala až po vánocích. Letos jsem to vyřešila tak, že čistou rybízovou štávu jsem zavařila a zase ji použiji později. Dám i dětem, at si s ní udělají co chtějí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.