Nejste přihlášen/a.
Jedle to není, je to houba. Buď hřib kovář, nebo hřib koloděj. Jsou mezi nimi jen velice malé rozdíly, obvykle se to pozná v kresbě na třeni. Ty Vaše jsou už ale takové unavené, tak si netroufnu určit. Za mě ale spíš ten kovář.
Oba druhy jsou jedlé a chutné. Je dobré je delší dobu povařit či podusit. Starší plodnice bývají ale často červivé, takové velké tmavé dírky, takže se z celého úlovku vybere jen několik kousků. Lepší jsou ve směsi, než samotné. Při krájení zmodrají, při kuchaňské úpravě se ta barva ztratí. Jaga.
Modráci se lidově říká všem houbám, které po rozkrájení zmodrají.
Mám rád tyhle otázky hádej houbu.
Já bych to spíše typnul na Hřiba Kováře podle toho většího kousku. Ty menší jsou hodně matoucí. Prý se to pozná hlavně podle třeně kde koloděj má sítku zde mi to dle fotek tak nepřipadá. Navíc alespoň u nás kovář má třeň červenou i u menších plodnic a koloděj špíše žlutou a do červena jde až se staří houby. Kováře nacházíme poměrně často koloděje u nás v lese nerostou nebo je špatně identifikujeme.
Zrovínka včera sme měli s mamkou žně , v pátek to konečně začalo vypadat , že už to roste konečně v dubovém lese našli sme pár mladých hříbků a včera to byly dva velké koše. Převážně dubové hřiby , ale bylo tam i pár kovářů a dalších hub. Na jednom místě se opět již několik let po sobě objevil hřib le galové se kterým sme kdysi bylo v poradně jelikož sme ho nebyli schopni identifikovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.