Nejste přihlášen/a.
Stírat častěji, zelí musí být zalité štávou, když je jí málo tak převařenou slanou vodou.. Pokkud je hotové, tak nejlíp očistit vršek, sebrat horní vrstvu tu vyhodit a zbytek zavařit do sklenic. Dát u toho pozor aby štáva s plísní nezatekla do čistého zelí (odsát štávu hadrem a pak sebrat vrstvu zelí)
Píše, že zelí má přesolené, tak jen převařenou vodou... Jinak stačí při nakládání na 10kg zelí 10 dkg soli. Je chutnější. Vrch zeláku, to nad hladinou, bych ale opatrně vytřela / vydrhla/ čistým hadříkem se solí.
To píšu obecně.. Teď bych ale nedolíval, spláchlo by to spory plísně dovnitř zelí.. Jedině vyhadrovat štávu nahoře, vytřít celý vršek, odebrat horní vrstvu a pak vyvařený hadr, desku, zátěž a dolít aby byl celý hadr pod hladinou...
Soli dáváme 13g na kilo zelí
Já bych to vyhodil. Jednak plíseň je svinstvo a druhak se toho stejně nezbavíte. Nevěřím. Vloni se mi stalo to samé. Poprvé jsem nakládal sám a do starého zeláku. Zelí krásně vykvasilo, bylo moc dobré. Ale pak začalo plesnivět. Pak se mi dokonce zkazilo celé. Důvody? Asi tyto: brzo naložené, příliš vysoká teplota při skladování (ještě nebyla dost zima). Špatně vymytý zelák, původní dřevěné desky. Letos se musím pochválit. Krásně jsem vymyl zelák, nakládal mnohem později, udělal nové dřevěné desky a podle rad i tady dávám navrch zelí starou utěrku, aby zelí bylo přikryté. Vše udržuju v čistotě, jak píše "babka". V současné době již dostatečně nízká teplota, sůl a kyselina mléčná v zelí podle mého soudu plísni nedovolí vyrůst.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.