Nejste přihlášen/a.
Musel jsem otrhat zelená rajčata, protože by se do nich dala plíseň, která už byla na mnoha částech stonku rostlin.
zatím jsem je dal na terasu, kde na ně bude svítit Slunce. Máte nějaký lepší způsob?
Nechtěně jsem srazia na zem pár zelených rajčat. Dala jsem je na poličku do sklípku, je tam tma, vlhko a chlano...krásně červenají jedno po druhém, až se tomu divím.
Na slunce ne, ale právě do někam do tmy. Loni jsem měla úplně zelená rajčata v papírových krabicích v komoře a postupně dozrávala až do vánoc. Neměla už tak výraznou chut, ale rozhodně byla daleko chutnější, než ty z obchodu. Občas je prohlédnout a vyhodit ty, které by se začaly kazit. Ale nesmí být v plodech ta plíseň.
hejkal - tento "trik" se používá u rajčat alespoň trochu červených, ale u zcela zelených jsem k tomu skeptický. Jinak, také prý pomáhá dozrání rajčat, když se mezi ně vloží několik pěkně červených (např. kupovaných v obchodě) a zakryje se papírem.
Rajčata rozložte na pár dní na tácek. Projeví se, které je napadené a které je v pořádku. Takže, jak píše suzymon, nechat déle a postupně odebírat, což je dobrá metoda, zelenina bude drahá.
Též se odpočinkem sníží obsah solaninu.
Potom můžete kromě té marmelády udělat čatní ze zelených jablíček spolu s normálním jablkem, nebo je obalit jako řízek. A to smažené rajče jsem tedy také neznala.
Zde jsou tři recepty. recepty.blesk.cz/...
Jinak je též můžete přidat do čalamády k zelí.
Dobrý den, pokud jsou opravdu zcela zelená, tak už nedozrají a později je vyhodíte (asi začnou černat). Pokud se nebojíte plísně, tak je více způsobů (a na internetu návodů či receptů), jak zpracovat zelená rajčata (např. na marmeládu). Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.