Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám rakytník zasazený druhým rokem, takže zkušenosti se zpracováním plodů nic moc. Tentokrát byla úroda velká, tak jsem to přehnal přes odštavňovač a ke štávě přidal líh a slivovici tak, abych dosáhl koncentrace alkoholu asi 24 % a na 5l materiálu asi 1 kg cukru a 1 kg medu. Mělo by to stačit k potlačení kvašení, ale rozsazuje se mi to na čirou část a podíl s jemnými částečkami a pěnou. Nebude to mít vliv na stabilitu? Podotýkám, že jsem odštavňoval směs plodů a trochy listí. Listí se sice také využívá, ale nebude způsobovat kvašení? Neměl bych to nějak přefiltrovat?
Děkuji
A co jste z toho vlastně chtěl mít? Proč jste do štávy z rakytníku dával alkohol? Rakytník je plný vitamínů a kvůli tomu alkoholu je těžko využijete v plné míře. Já vylisuji rakytník a do štávy dám pouze cukr, na litr štávy necelé kilo normálního cukru (ne pudr) a přidám pár hvězdiček badyánu. V přikrytém hrnci nechá 48 hodin, za občasného promíchání cukr důkladně rozpustit. Žádný med tam není potřeba. No a pak jednoduše pořádně rozmíchané plním do vymytých lahví, zavřu a dám do sklepa. Dělám každý rok tak kolem 20 lahví. Schválně jsem přinesla ze sklepa lahev z loňské sklizně a posílám foto jak to vypadá když je irup ustálený a po roztřepání. U rakytníku je to vždy tak, že se obsah rozdělí. Nahoře je dužnina a dole to vypadá skoro jako čirá tekutina. Musí se před každým použitím protřepat. Já si dělám celý rok vynikající limonády. Zvláště letos, v tom horku jsem jich vypila docela dost. V rakytníku je také obsažen olej a ten, spolu s cukrem a vysokou dávkou vitaminu C zabrání kažení. Nikdy se ještě ani jedna lahev nezkazila. První foto lahev neprotřepaná a druhé po protřepání. Alkohol tam nedávám nikdy. A vidíte na fotce, že tam není ani známka po nějakém zakalení, š´táva je naprosto čirá.
Ještě jsem si všimla, že píšete, že tam máte nějakou pěnu. Tak tu já tam nemívám, ale kdybych měla, tak ji seberu. Ale mně se teda pěna u rakytníku nikdy neudělala. Nikdy nic nezkvasilo. Dělám tak i rybíz, ale tam ta pěna je a tak ji sbírám. Dělám všechny sirupy za studena, protože nechci přijít o vitaminy, když už se s tím patlám. Ale třeba do sirupu z květů bezinek, přidávám na litr štávy celý citron a když se mi podaří sehnat ten nestříkaný, tak okrájím i slupky, které nechám ale jenom vylouhovat a před přelitím do lahví je vyberu.
Myslím, že to máte zakonzervované znamenite. Dužina sa vždy oddeľuje, je to normálne. Penu si ale nepamätám. Tá môže byt aj z toho medu, ten sme nepoužívali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.