Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvašení mače - nekvasí, jak to zachránit?

Od: sansnomf® odpovědí: 8 změna:
Pokud není moje otázka relevatní,omlouvám se.Ale: po dlouhá léta jsem posbíral švestky,prosypal cukrem a nechal na zahradě prokvasit.Vždy se urodil kvalitní mač.Loni poprvé byl studený podzim a projevilo se to na nedostatečném kvašení.Bohužel i letos.Mám tedy založený mač z perfektních dorancií a kvasí velmi sporadicky.Prosím,poraďte:
1)když ho po 14 dnech založení převezu do tepla,stačí to?
2)pokud ne,čím mám kvašení povzbudit?Cukrem,nebo kvasinkami,a jakými?
3)Děkuji za odpověď.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

4x

Patříš k nám,páleníkům,takže ti mohu sdělit chyby,jichž se můžeš dopustit při tvé bohulibé činnosti.Především,jak to dělám já.

Ovoce,které chci po vykvašení pálit,je samo o sobě sladké,tudíž nemusím přidávat cukr.To platí o těch duranciích.Pokud je v kvasu cukru hodně,vpodstatě to konzervuješ.Já ovoce ,podotýkám čisté a ne plesnivé či nahnilé,nejprve rozvařím,rozmělním a tím ho zbavím nežádoucích kvasinek divokých nebo plísní.Po vychladnutí podle sladkosti přidám cukr,nejvíc však 1 kg na 20 l kvasu a dotuji kvalitními kvasinkami.Nádobu zakryju pokud možno těsně a ponechám malý otvor na odchod kvasných plynů.Vše umístím do teplého prostředí,kolem 18 st.C.Kvašení trvá 5-8 týdnů.Pak obsah mohu pálit.Pokud necháš vše kvasit déle,vznikají přiboudliny a kyseliny,což se projeví na nežádoucích příchutích pálenky.Pokud nechci,aby pálenka nebyla příliš hořká po peckách,ovoce odpeckuji a nechám v kvasu pecek tak 10 % a ještě je rozbiju.

Takže přiteli dobre popití.Ten svůj kvas nejprve ochutnej,jestli je pořád sladký,tak obsah trochu rozřeď horkou vodou/tak 10 %/pořádně rozštouchej nebo míchačkou ve vrtačce rozmíchej a nech dokvasit v teple.

JABRAKA

Pěkný postup, opravdu. Ale představa, že bych tímto způsobem musel zpracovat letošních 35 metráků švestek, mě skutečně děsí. Třebaže na to nejsem sám.

jabraka*

Kovisi,To by mě skutečně velice zajímalo,v čem to kvasíš.To vypadá na 30 - 40 beček po 100 litrech.Ale stejně platí,že kvalita je daná čistotou.Slivovice jsem okoštoval v životě mnoho.Ale skutečně výborná byla vždy jen z čistého ovoce.Pokud se povede dokvasit sběr padanek,je výtěžnost s divokými kvasinkami nejvíc 3-5% 100 proc.lihu z naložené váhy.To je asi 100 l lihu z toho tvého kvasu.Po destilaci na 50 % slivovici je to 200l Ale při dodržení určitých zásad by byla výtěžnost trojnásobná,Nemuselo by se toho nakládat tolik.Ale aby se kvašení urychlilo,je třeba ty švestky rozdrtit,nebo rozmixovat .

JABR


Moc děkuji,zařídím se.Prosím ještě o druh kvasinek.jsou nějaké speciální,nebo běžné kvasinky na víno?

Jen se mi zdá moc vysoký příděl cukru-na 20 l kvasu 1 kg.Nechybí tam jedna nula?
jabraka*

nechybí, je to asi 5 %,pět procent dodá ovoce a s 10 procenty si vinné kvasinky poradí,pracují až do 13 % alkoholu.Výnos pak je velmi slušný.S tímto receptem i 2 l- 60% slivovice z 20 l kvasu.

JABR

 

fanca*

2x

My jsme to řešili vinnými kvasinkami. Nebylo to vůbec poznat, slivovice byla perfektní z 250 l kvasu bylo 25l 58% slovice. A jak pěkně řetízkovala!

 

Dobrý den, když jsou švestky zralé, cukr není potřeba. Možná trochu na rozjezd, aby měli kvasinky co papat na počátku ,než se rozjedou. Kvasinky jsou nutné, někdo dává i obyčejné kvasnice, jiný vinné kvasinky. Nechme přírodu at si poradí. Dúležitá je taky teplota aby nebyl kvas v chladu. Ideální je tak 18 - 20 stupňů, tedy garáž a pod.

Slivovici Zdar Martin

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]